statement dekoracije

Teško im je odoljeti: Ove velike sobne biljke garancija su uspješnog uređenja

28.05.2023 u 19:22

Bionic
Reading

Velike sobne biljke osvajaju raskošnim rastom i čine pravi statement detalj koji podiže izgled svake prostorije, a možete birati između niza neodoljivih vrsti

I dok će mnogi za sobno bilje birati sorte niskog rasta koje će suptilnije ukrašavati interijer, drugi će se odvažiti za visoke i raskošne vrste, pravi statement detalj u svakoj prostoriji koji će garantirati pogođen dekor.

Ako ste u drugoj skupini i osjećate želju da svoju ljubav prema sobnim biljkama odvedete na višu razinu, donosimo nekoliko efektnih opcija velikih i neodoljivih sorti koje će u potpunosti transformirati vaš prostor.

Veličanstvena palma

Veličanstvena palma ispunit će vam dom svijetlim lišćem i biti pravi statement detalj. Uz to što je raskošnog rasta, popularna je i zato što je jednostavna za održavanje.

Može preživjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja, ali će napredovati i na jakom neizravnom svjetlu. No pripazite da tlo bude vlažno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, a koristilo bi joj i držanje ovlaživača zraka u njenoj blizini ili povremeno špricanjem listova vodom.

Rajska ptica

Teško da postoji ljubitelj sobnog bilja koji u svojoj kolekciji ne žudi za rajskom pticom. Ona osvaja visokim rastom i nevjerojatnim cvatom u obliku šarene ptice, a potrebno joj je jako izravno svjetlo, pa je preporuka staviti je blizu prozora okrenutih jugu ili zapadu.

Biljka zmija

Poznata kao jedna od najlakših sobnih biljaka za njegu, biljka zmija popularna je i zbog svoje visine te strogog vertikalnog rasta koji plijeni pozornost. Njeno efektno lišće s uzorkom pitona naglasit ćete upečatljivom teglom.

Biljka kišobran

Nazvana po svojim velikim listovima poput kišobrana, ova će biljka rasti visoko i ponosno u gotovo svakakvim uvjetima. Samo pazite da ima dovoljno vremena da se zemlja potpuno osuši između zalijevanja jer je osjetljiva na truljenje korijena.

Yucca

Porijeklom iz pustinje, biljka yucca navikla je na teške uvjete s malo vode pa je zalijevajte tek kad se zemlja potpuno osuši - ovaj je pustinjski stanovnik također prilično osjetljiv na truljenje korijena. Da naraste veliko i visoko, zahtijeva mnoštvo Sunčeve svjetlosti. Međutim može preživjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja, no u tom slučaju ostaje manjih dimenzija.

Lirasti fikus

Lirasti fikus popularno je sobno stablo koje ima vrlo velike listove s velikim žilama i sjajnim uspravnim lišćem u obliku violine na glatkom deblu. Savršeno je kao središnja točka sobe, pogotovo ako ga možete smjestiti u podnu teglu u kojoj može narasti do najmanje dva metra.

Sobna jela

Ako ste u potrazi za nečim malo drugačijim, sobna jela mogla bi biti prava stvar za vas! Iako se čini kao da je povezana s pravom jelom, koja u prirodi naraste do 70 metara, to nije tako te ima nježno tamnozeleno lišće. Ipak, zbog visokog rasta uspješno će poslužiti kao zamjena za božićno drvce!

Voli jako svjetlo i vlagu pa je vrijedi smjestiti uz prozor okrenut jugu.

Stablo banane

Među biljkama koje spadaju u nekonvencionalne nalazi se i drvo banane jer za nekoliko godina može dati prve plodove!

Osim što je uzbudljiva sama ideja uzgoja vlastitog egzotičnog voća, ova biljka uveselit će vas bogatim listovima koji uspješno unose dašak prirode u interijer.

Treba joj puno sunca i podosta vlage, a najvažnije je paziti da se zemlja ne osuši u potpunosti. Lako skuplja prašinu pa je preporuka obrisati je jednom tjedno.

Kineska biljka novca

Znana pod zanimljivim nazivima poput NLO biljka, biljka palačinka, misionarska biljka, kineski dolar ili, najčešće, kineska biljka novca, ova sadnica poznata je po svom okruglastom lišću, što je čini jednim od originalnijih odabira za svaki dom.

Što se tiče zalijevanja, provjerite je li potpuno suha prije nego što joj dodate vode. Kako bi izgledala još punija, možete ostaviti mladice koje niču oko baze matične biljke.

Redovito je rotirajte da se ne bi naginjala na jednu stranu, a što bogatiji rast osigurajte povremenim gnojenjem.