ZA PRSTE POLIZATI

Tako fini njoki: Ostatci pečenog krumpira pretvoreni u jelo koje bi odobrili i Talijani

01.08.2025 u 11:16

Bionic
Reading

Ostatke pečenog krumpira lako je pretvoriti u ukusno i lagano talijansko jelo koje osvaja bogatim okusom i jednostavnom pripremom. Domaće njoke od pečenog krumpira poslužite u kombinaciji sa sezonskim namirnicama, te uživajte u brzom i tako ukusnom ljetnom ručku

Ostatke pečenog krumpira lako je iskoristiti za pripremu ukusnih i laganih njoka, a pritom se štedi i vrijeme potrebno za pripremu. Pečeni krumpir od jučerašnjeg ručka može se iskoristiti za pripremu njoka, što omogućuje izbjegavanje nekoliko inače koraka potrebnih kod pripreme njoka od svježeg krumpira.

Ovaj recept je idealan za iskorištavanje viška pečenih krumpira, a ukoliko želite pripremiti njoke od svježeg krumpira, može se ranije tijekom tjedna ispeći krumpir i sačuvati jedan komad za ovaj recept.

Njoke je moguće i zamrznuti – najbolje ih je prvo ravnomjerno rasporediti po plohi i zamrznuti, a zatim prebaciti u zatvorenu vrećicu. Pohranjeni na taj način mogu trajati do tri mjeseca.

Za recept je preporučljivo koristiti integralno brašno pira, zbog doprinosa okusu i nutritivnom sastavu, a umjesto žumanjka za vezivanje tijesta dodaje se prstohvat praška za pecivo koji tijesto čini laganijim i prozračnijim.

Na ovaj način, ostaci pečenog krumpira lako se pretvaraju u ukusnu, laganu i pravu ljetnu gozbu koju bi odobrili i Talijani.

Sastojci za njoke od pečenog krumpira:

  • 1 srednje veliki pečeni krumpir
  • 50-60 grama integralnog brašna (koristio/la integralno pšenično brašno pira), plus dodatno za posipanje
  • ½ žličice praška za pecivo
  • Sol i crni papar po ukusu
  • Za umak s bobom, fetom i metvicom:
  • Sok od ½ limuna, plus naribana korica ako je limun organski i neočišćen
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 velike grančicd metvice
  • 150 grama boba
  • 100 grama feta sira, izmrvljen

Priprema:

Ostatke pečenih krumpira stavite u zdjelu, dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim izmiješajte i od tijesta zamijesite kuglu; ako je tijesto malo ljepljivo, dodajte još malo brašna. Podijelite ga na 16 približno jednakih dijelova, a zatim svaki dio rukama oblikujte u oblik ragbi lopte i posložite u jednom sloju na pobrašnjenom pladnju. Njoke kuhajte tako da ih ili pržite na malo ulja dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, ili ih uronite u kipuću posoljenu vodu oko 60 sekundi, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih, ocijedite i poslužite s omiljenim preljevom.

U ovo doba godine, njoke se često poslužuju s bobom, fetom i metvicom. U maloj zdjelici pomiješajte limunov sok (i naribanu koricu ako je limun organski i neočišćen) s maslinovim uljem. Listove metvice odvojite od grančica, a stabljike sitno nasjeckajte te dodajte u zdjelicu s preljevom i dobro začinite.

Bob blanširajte u kipućoj, posoljenoj vodi pet minuta, zatim ih izvadite i ocijedite. U međuvremenu, njoke skuhajte onako kako ste izabrali – prženjem na malo ulja dok ne dobiju zlatnu boju ili kuhanjem u kipućoj posoljeno vodi oko 60 sekundi dok ne isplivaju na površinu, potom ih izvadite i ocijedite. Umiješajte blanširani bob i preljev, pospite izmrvljenu fetu i listove metvice te poslužite.