kultna slastica

Dalmatinski desert kakav su pravile naše bake: Pripremite rožatu jednostavno i brzo

17.07.2025 u 21:03

Bionic
Reading

Rozata, rožata, rožada… kako god je zvali, rijetko je tko ne voli. Nezaobilazna je slastica za svako doba godine srodna francuskom crème caramelu koja se baš poput francuskog specijaliteta priprema od mlijeka, jaja i šećera, s dodatkom arome poput vanilije ili, u izvornoj verziji, ružine vodice (od kud je i dobila ime)

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica, čiji se recept već generacijama prenosi s koljena na koljeno. Naravno, s vremenom su se pojavile razne varijacije u pripremi, ali mnogima je najdraža ona kakvu su pravile bake.

Poslužuje se dobro ohlađena, pa je savršen desert za vrhunac toplinskog vala. Ovo drhtavo slatko čudo često se poslužuje i kao desert kojim se dalmatinska kuhinja predstavlja strancima. Zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Recept može varirati i poslužiti je samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga, kuglice sladoleda od vanilije, čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 1 litra mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 50 dkg šećera
  • naribana korica limuna
  • par kapi likera od latica ruže

Priprema:

Mlijeko, šećera, vanilin šećer i naribanu koricu limuna stavite kuhati. Stavite lonac na srednje jaku vatru, kuhajte do vrenja uz povremeno miješanje i maknite s vatre da se ohladi. Za to vrijeme izmiješajte 7 jaja i 2 žumanjka i prelijte ohlađenim mlijekom. U tavici karamelizirajte šećer i prelijte preko stjenke posude u kojoj ćete peći rožatu (pazite da ne zagori!). Neka se šećer primi za stjenke. Smjesu prelijte u karamelizirani šećerni kalup i pecite na 220 stupnjeva oko 20 mintua. Rožatu preselite na lonac na paru i ostavite u pećnici još 20 minuta. Kad je gotova, ostavite je u hladnjaku da se ohladi. Dobro ohlađenu rožatu tankim nožićem odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla. Na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Ako ne sklizne iz posude lupite je po dnu posude.