Rozata, rožata, rožada… kako god je zvali, rijetko je tko ne voli. Nezaobilazna je slastica za svako doba godine srodna francuskom crème caramelu koja se baš poput francuskog specijaliteta priprema od mlijeka, jaja i šećera, s dodatkom arome poput vanilije ili, u izvornoj verziji, ružine vodice (od kud je i dobila ime)
Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica, čiji se recept već generacijama prenosi s koljena na koljeno. Naravno, s vremenom su se pojavile razne varijacije u pripremi, ali mnogima je najdraža ona kakvu su pravile bake.
Poslužuje se dobro ohlađena, pa je savršen desert za vrhunac toplinskog vala. Ovo drhtavo slatko čudo često se poslužuje i kao desert kojim se dalmatinska kuhinja predstavlja strancima. Zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Recept može varirati i poslužiti je samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga, kuglice sladoleda od vanilije, čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.
Sastojci:
- 7 jaja
- 1 litra mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 2 žumanjka
- 50 dkg šećera
- naribana korica limuna
- par kapi likera od latica ruže
Priprema:
Mlijeko, šećera, vanilin šećer i naribanu koricu limuna stavite kuhati. Stavite lonac na srednje jaku vatru, kuhajte do vrenja uz povremeno miješanje i maknite s vatre da se ohladi. Za to vrijeme izmiješajte 7 jaja i 2 žumanjka i prelijte ohlađenim mlijekom. U tavici karamelizirajte šećer i prelijte preko stjenke posude u kojoj ćete peći rožatu (pazite da ne zagori!). Neka se šećer primi za stjenke. Smjesu prelijte u karamelizirani šećerni kalup i pecite na 220 stupnjeva oko 20 mintua. Rožatu preselite na lonac na paru i ostavite u pećnici još 20 minuta. Kad je gotova, ostavite je u hladnjaku da se ohladi. Dobro ohlađenu rožatu tankim nožićem odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla. Na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Ako ne sklizne iz posude lupite je po dnu posude.