Ovaj recept kremastu tjesteninu sa sirom koji se priprema u jednoj posudi spaja dva viralna hita u jedno nezaboravno jelo - pripremite se da ćete se zaljubiti na prvi zalogaj. Kako se feta topi u kombinaciji s rajčicom, češnjakom i orzom, stvara se svilenkasti umak koji ćete poželjeti jesti opet i opet
Ova kremasta tjestenina s orzom inspirirana je dvama najpopularnijim receptima današnjice. Prvi je neodoljiva 'Oženi me' piletina, poznata po bogatom, aromatičnom umaku od vrhnja i parmezana, a drugi je viralan recept s pečenom fetom, koji siru i rajčici daje svilenkastu teksturu i bogat okus. Kada se ti trendovi spoje u jednom receptu, rezultat je jelo kojem je teško odoljeti – svaki zalogaj pravi je užitak.
Zašto ćete obožavati ovu kombinaciju? Prije svega, zadovoljava dvije najpopularnije žudnje – kremaste umake na bazi vrhnja i bogatstvo okusa koje donosi pečena feta. Osim toga, jelo je jednostavno za pripremu budući da se sve priprema u jednoj posudi, što smanjuje nered u kuhinji.
Ovaj jednostavan, a efektan recept savršen je za ljubitelje finih, ali brzih obroka, bez potrebe za mnogo posuđa ili kompliciranih koraka. Uz malo svježeg bosiljka i limunove korice za kraj, dobivate savršeno uravnotežen obrok. Savršeno za vruće ljetne dane.
Potrebi sastojci:
- 250 g orzo tjestenine
- 1 cijeli blok feta sira (oko 200 g)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
- 100 g sušenih rajčica u ulju, sitno nasjeckanih
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica ljuskica čilija (po želji)
- 400 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i crni papar po ukusu
- Za ukrašavanje:
- Svježi bosiljak ili peršin
- Naribana korica limuna
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikoj tavi ili vatrostalnoj posudi za pečenje na malo maslinovog ulja pirjajte luk i češnjak 3-4 minute dok ne omekšaju.
Umiješajte suhe rajčice, koncentrat rajčice, origano i čili pahuljice. Dinstajte još 2 minute.
Dodajte sirovu orzo tjesteninu, temeljac, vrhnje, sol i papar. Promiješajte da se sve sjedini.
Stavite cijeli blok feta sira u sredinu. Prelijte ga malo maslinovog ulja.
Pecite nepokriveno 25–30 minuta, dok orzo ne omekša i većina tekućine se upije.
Izvadite iz pećnice i umiješajte rastopljenu fetu u kremasti orzo da dobijete raskošni umak ružičaste boje.
Na kraju pospite svježim bosiljkom, naribanom koricom limuna i mrvicom crnog papra.