bez lijepljenja i pucanja

Savjeti koji sprečavaju katastrofu u kuhinji: Kako bez problema izvaditi kolač iz kalupa za pečenje?

04.10.2021 u 12:16

Bionic
Reading

Svatko tko je ikada pekao kolače složit će se kako je jedna od najvećih kulinarskih noćnih mora lijepljenje kolača za kalup. No, ne očajavajte, uz nekoliko dobrih kulinarskih trikova to uopće ne mora biti scenarij katastrofe

Zamislite ovo: Napravili ste odlično tijesto za sočni kolač od vanilije ili prhku podlogu za dekadentnu voćnu pitu, smjesu ste ulili u kalup za torte ili pite, zagrijali pećnicu, namjestili tajmer i kalup stavili u pećnicu. Kada je kolač konačno pečen te ste ga i malo prohladili, vrijeme je da ga izvadite iz kalupa. Posudu za pečenje okrećete iznad tanjura ili pladnja za torte očekujući da kolač jednostavno sklizne, no to se ne događa. Pokušavate nekoliko puta, malo tresete kalup i pokušavate ga potaknuti da graciozno sklizne, no to se ne događa. Složit ćete se, ovo je scenarij noćne more svakoga tko priprema slastice. Srećom, postoji jednostavno, a učinkovito rješenje ovog problema.

Pravilno podmazivanje kalupa za kolače

Kako se kolač ne bi zalijepio za posudu, započnite s pravilnim i temeljitim podmazivanjem kalupa za torte. 'Dobro podmažite i obložite kalup – to je vaša polica osiguranja. Ako to učinite kako treba, ne biste trebali imati problema,' kaže Odette Williams, slastičarka, spisateljica i autorica knjige 'Simple Cake: All You Need to Keep Your Friends and Family in Cake'.

Premda se u trgovinama nude različite opcije koje sprečavaju lijepljenje torte za kalup, od posebnih posuda do spreja za pečenje Williams preferira staromodnu metodu upotrebe papira za pečenje i maslaca. Za početak kalup namažite maslacem, a zatim odrežite komad papira za pečenje koji je nešto manji od kalupa. Izrezani komad papir za pečenje stavite u namašćeni kalup I ugurajte ga tako da bude u ravnini s dnom kalupa za torte. S ovim trikom trebali biste uspješno izbjeći lijepljenje kolača za kalup. Ako pečete kuglof, tada kalup prvo obilni namažite omekšanim maslacem, a zatim ga ravnomjerno pospite brašnom.

Također je važno pustiti kolač da se potpuno ohladi prije nego što ga pokušate izvaditi iz kalupa. Ako je na dodir još topao, veća je šansa da će puknut ili se početi mrviti tijekom prebacivanja na tanjur ili pladanj. Stoga svakako provjerite je li se kolač u potpunosti ohladio prije nego li ga krenete vaditi iz kalupa, a hlađenje može potrajati i do sat vremena.

Oh, ne, kolač se ipak zalijepio!

To se ponekad događa i najboljima. Srećom, i za to postoji rješenje. Williams preporučuje da nož za maslac lagano povučete uz sam rub torte, lagano podižući rubove i sredinu prije nego li okrenete kolač. Ovaj trik je posebno koristan kada se zalijepi kuglof u kalupu koji ima puno uglova. Ako se kolač slomi dok ga prenosite, prestanite ga premještati i uzmite lopaticu kako biste lagano podigli tortu. No, ako nastavi pucati, napravite kremu od maslaca za prekrivanje pukotina i ukrasite svježim jestivim cvijećem, dekoracija će izgledati kao da je baš takva i trebala biti.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju