MORE NA TANJURU

Prijedlog za ručak koji će se svidjeti i onima koji nisu ludi za ribom: Hrskava sabljarka sa šparogama i osvježavajući tart od limuna s voćem

27.05.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Ljetna prehrana trebala bi biti lagana, no bogata proteinima koji će tijelo pripremiti na dnevne napore i vrućine. Samu pripremu jela dobro je odraditi prije najtoplijeg dijela dana, a važno je držati se pravila: što više boja na tanjuru za zdraviji i ukusniji obrok. Ako vam nedostaje ideja za ukusne, ali i vrlo zdrave ljetne obroke, ovi prijedlozi svakako će vam dobro doći

Ljeto donosi mnogima omiljene gastro delicije, a kuhinje gurmana preplavljuju okusi mora i svježih namirnica kojih u ovo vrijeme godine ima u izobilju. Šteta je ne iskoristiti i ne uživati u tom obilju, a glavne odlike ljetne kuhinje su uvijek svježe, domaće i sezonske namirnice. Riba i morski plodovi uvijek su dobrodošli na tanjuru, kao i svježe povrće, a ne treba zanemariti ni ukusne ljetne deserte.

Bogatu ponudu svježih i ukusnih namirnica iskoristite za prave ljetne delicije, a restoran Bota Šare otkrio je recepte za dobar ljetni ručak koji možete pripremiti i kod kuće. Ručak započnite s carpacciom od gofa i pršuta, hrskava sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom izvrsno je glavno jelo, a sa svježim tartom od limuna s voćem za desert sigurno nećete pogriješiti.

Carpaccio od gofa i pršuta

  • Sastojci za 4 porcije:
  • filet gofa 400 g
  • 2 fete pršut
  • sol
  • papar
  • sok jednog limuna
  • maslinovo ulje
  • 50 g rikule

Priprema:

Nasjeckati filet gofa na kockice, začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem i sokom jednog limuna.

Servirati na podlogu od rikule te na kraju dodati pršut narezan na tanke kockice.

Sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom

Sastojci za 4 osobe:

  • 800 g sabljarke
  • 200 g panko mrvica
  • 300 g brašna za tempuru
  • 100 g oštrog brašna
  • 400 g šparoga
  • 4 kom mladog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Ulje za prženje

Priprema:

U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. Smjesu dobro ohladiti.

Filet sabljarke posoliti, uvaljati u oštro brašno sa svih strana, zatim u ohlađenu tempuru, i na kraju u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju. Ostaviti kratko na kuhinjskom ubrusu da se ocijedi višak masnoće.

Očistiti krumpir i šparoge te ih skuhati odvojeno. U jednu posudu vilicom lagano zgnječiti krumpir, začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Dodati na sitno izrezan mladi luk i skuhane šparoge i sve lagano promiješati. Poslužiti uz prethodno isprženu sabljarku.

Tart od limuna s voćem

Sastojci za 8 do 10 porcija:

Tijesto:

  • 145 g neslanog maslaca (sobna temperatura)
  • 81 g prosijanog šećera u prahu
  • 1 tvrdo kuhani žumanjak
  • 1 žumanjak
  • 2,5 ml ekstrakta vanilije
  • 225 g prosijanog brašna
  • 2 g soli

Krema:

  • 3 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • korica jednog limuna
  • 160 ml soka od limuna
  • 140 g neslanog maslaca izrezanog na kockice
  • 25 ml punomasnog kiselog vrhnja

Priprema:

Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa.

Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju, a zatim dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.

Smjesi dodati brašno i sol i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata dok se ne stisne.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti u razvaljenog tijesto u kalupu s pomičnim dnom. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak još 30 min.

Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva, ubaciti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 min dok rubovi ne počnu dobivat smeđu boju. Izvadit iz pećnice i ohladit na sobnoj temperaturi.

Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutit jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 min. Maknut kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostaviti da se ohladi i stisne, oko 2 sata.