slavi ženstvenost i ljepotu

Razmišljate o vježbanju orijentalnog plesa? Ovo su neki od mitova o kultnom plesnom žanru

29.04.2022 u 20:20

Bionic
Reading

Svjetski je dan plesa, dan kada se ples slavi kao umjetnički oblik izražavanja i kad se uživa u univerzalnosti plesa koja prevladava sve prepreke. Kad se spomene orijentalni ili trbušni ples mnogima padne na pamet njihanje kukovima i ramena. Međutim, jedan od najstarijih društvenih plesova često prati stereotipno razmišljaje i prilično negativne predodžbe. Instruktorica orijentalnog plesa Sonja Šparica za tportal govori o nizu zdravstvenih prednosti tog vježbanja

Poznat i kao belly dance, egipatski ples, orijentalni ples je predmet fascinacije već stoljećima. Njegova popularnost odavno je prešla granice Bliskog Istoka. Zapravo, ples je veoma popularan u Europi, a podrazumijeva vježbanje fleksibilnosti čitavoga tijela, poglavito torza, pa je zato iznimno zdrav već kao sâma tjelovježba. Sonja Šparica iz zagrebačkog Centra Apolon organizira radionice i seminare orijentalnog plesa te pomaže ženama vratiti samopouzdanje i otkriti nove mogućnosti tijela kroz ples iskonske ženstvenosti.

Ja sam tako pokočena, moje tijelo nije za to. Koordinacija mi je 'zakržljala'

Orijentalni ples upravo otvara put prema fleksibilnosti i koordinaciji. Koordinacija dođe s vremenom, a vježbanjem pokreta i plešući već se vrlo brzo tijelo počinje prilagođavati fluidnim i 'mekanim' pokretima i sasvim sigurno dok učite nove pokrete tijelo postaje fleksibilnije. A na početnim stupnjevima učenja je naglasak upravo na tome da se 'otkočimo', nitko ne očekuje od početnika da već znaju ono što su došli naučiti. Tako da je svako tijelo prikladno za ovaj ples, a ako vjerujete da vam nedostaje neka od ovih fizičkih odlika, onda imate razlog više za učenje plesa.

Za trbušni ples treba imati izražen trbuh, bitno je kakva je građa tijela

Za neke plesove tjelesna građa može igrati ulogu, ali za orijentalni ples je ona nebitna. Ovaj ples je vrlo uključiv po pitanju tjelesne građe, prihvaća se prirodni izgled svake plesačice. Svako tijelo može izgledati i osjećati se dobro u ovome plesu - veličina trbuha nije bitna. Štoviše, ples koristi čitavo tijelo, doslovce od glave do pete, a ne samo trbuh.

To je samo 'mrdanje' u oskudnome kostimu

Kao i u svakome plesu postoje osnovni pokreti koji se nauče brzo. Međutim razina vještine u kojoj su jasno definirani izolirani pokreti svakoga dijela tijela, pa onda vješto kombiniranje i slojevitost mnogih različitih, izoliranih pokreta, postižu se tek nakon puno vježbe, strpljenja i predanosti. Kad se tu doda ples uz korištenje različitih plesnih rekvizita (veo, štap, mač, svijeće, svijećnjak, krila, lepeze, činele, itd.) čak bi i neukome promatraču trebala biti jasna razina vještine koju plesačica treba dostići da bi uspješno i graciozno kombinirala rekvizite s plesom, daleko od predrasude kako je orijentalni ples 'samo mrdanje u kostimu'. Vrsne plesačice orijentalnoga plesa zato zaslužuju jednako poštovanje i divljenje kao i drugi talentirani umjetnici.

Kad je riječ o oskudnim kostimima, neki mogu biti takvi, međutim mnogi kostimi pokrivaju veliki dio tijela ili čitavo tijelo, i odabir ovisi o plesačici, a nekada i o vrsti samoga plesnoga stila. Primjerice, beledi se pleše u haljini koja prekriva čitavo tijelo. Ako se i radi o dvodijelnim kostimima koji otkrivaju trbuh, neke plesačice, poglavito u Egiptu, nose tanku prozirnu mrežu koja pokriva torzo. Zapravo je dvodijelni kostim koji otkriva trbuh slika koju je stvorio Hollywood u ranim danima prikaza orijentalnih plesačica, a kasnije su se ta slika i kostimi proširili među plesačicama. U svakom slučaju kostimi ne otkrivaju više od većine drugih plesova koji se plešu u pripijenim kostimima, kostimima u kojima se potpuno vide čitave noge, leđa, itd..

Treba mi posebna odjeća za taj tečaj

Ne, ne treba nikakva posebna odjeća. Kao i za svaku tjelovježbu, za učenje orijentalnoga plesa je potrebna odjeća u kojoj se možete lako kretati: trenirka, tajice, majica. Poželjno je da ta odjeća nije previse vrećasta, samo zato da bolje vidite vlastito tijelo dok učite pokrete, pa na taj način lakše uočite radite li pokrete ispravno. Dobro je imati običnu maramu ili šal koji možete vezati oko bokova, također da biste bolje vidjeli pokrete bokova. Ne trebaju vam nikakvi šalovi s novčićima ili kostimi, poglavito na početku. Kasnije, ako ćete to željeti, naravno da možete plesati i u takvoj odjeći.

Taj ples je nastao u haremima kako bi žene zavodile muškarce

Ovakvu predrasudu su stvorili muškarci koji su krajem 19. stoljeća putovali na Bliski istok, a kasnije se ta slika raširila zahvaljujući hollywoodskoj filmskoj industriji. Istina je sasvim suprotna. Ovo je ples koji tradicionalno plešu žene za žene. U društvima otkuda ples potječe, na duženjima su bili odvojeni muškarci i žene, tako da su ga žene plesale u krugu drugih žena, bez izlaganja muškim pogledima. Smisao plesa na tim druženjima nije da se mlade žene uče kako zavoditi muškarce, već djevojčice promatraju majke, bake, tete, rođakinje, sestre oponašajući njihov zajednički ples na vjenčanjima i drugim sličnim prigodama.