BITKA S KILOGRAMIMA

Vjerujete li i vi u ova četiri vrlo česta mita o mršavljenju?

29.09.2021 u 19:07

Bionic
Reading

Ukoliko ste i vi među onima koji muku muče s viškom kilograma, zasigurno ste i sami puno puta čuli ili pročitali kako određene metode ili načini prehrane pouzdano daju rezultate. No je li to doista tako?

Nemojte jesti ništa slatko, izbjegavajte ugljikohidrate, pijte tri litre vode svaki dan ili kupujte samo proizvode s malo ugljikohidrata? Vjerojatno ste se i sami puno puta susreli s nekim od ovih 'čudotvornih' savjeta za mršavljenje koji u praksi baš i ne donose željene rezultate?

Mit 1: Prehrana bez masnoća 'topi' kilograme

Stručnjaci ističu kako masnoća sadrži više kalorija po gramu od proteina i ugljikohidrata, no neke studije su pokazale kako primjerice hvaljena mediteranska prehrana koja podrazumijeva konzumiranje oko 35 do 40 posto kalorija iz masti zdravih za srce može spriječiti povećanje težine i opsega struka kod osoba koje nisu pretile.

U prilog tome govori i kako mediteranska prehrana dopunjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem npr. doista može smanjiti ukupnu tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase.

Mit 2: Treba piti više od tri litre vode na dan.

Stučnjaci su složni kako ne postoji točno određena količina vode koju neka osoba treba unijeti u danu u svoj organizam. To ovisi o pojedincu i njegovom načinu života. Možda ćete trebati promijeniti svoj dnevni unos tekućine ovisno o tome koliko ste aktivni, gdje živite, obavljate li 'sjedilački' posao ili vaše radno mjesto podrazumijeva stajanje...

Iako se najčešće čuje da je preporučena doza osam čaša vode na dan, vaše tijelo možda treba više ili pak manje tekućine na dan. Pogotovo ako vježbate ili konzumirate namirnice bogate vodom poput voća i povrća ili napitke poput mlijeka ili soka..

Dakle, opće pravilo je da je unos tekućine vjerojatno u redu ukoliko pijete toliko da tijekom dana ne osjećate žeđ, a urin vam je svijetložute boje ili bezbojan.

Mit 3: Ako se jače znojimo tijekom vježbanja, brže gubimo kilograme

Ovo je jedan od najčešćih mitova s kojim se često srećemo, no je li on uopće točan.

Obilno znojenje može navesti da mislite kako dobro vježbate, ali kako biste sagorjeli više kalorija, vaši mišići moraju naporno raditi, broj otkucaja srca mora se povećati, a disanje se mora ubrzati, upozoravaju stručnjaci. Istina je da kada se više znojite u početku ćete izgubiti na težini, ali čim nešto popijete, tekućina će 'dodati' težinu. Postoji i mit kako ćemo ako vježbamo u jako zagrijanom prostoru postići bolje rezultate, međutim stručnjaci ističu i kako je to vrlo opasno.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Mit 4: Ako jedemo navečer, udebljat ćemo se

Prije svega treba istaknuti kako kasni obrok neće nužno povećati vmasne naslage - ako niste premašili dnevni unos kalorija, pokazala su brojna istraživanja. Noć je vrijeme kad vaše tijelo obavlja regeneraciju tkiva i mišića, odnosno mišićni rast, pa mu treba i dodatan izvor bjelančevina. Naravno, ovo se ne odnosi na to da prije spavanja smijemo smazati slasni burger ili cijeli tanjur s tjesteninom! To znači da bi prije odlaska na počinak trebalo izbjegavati visokokalorične ili ugljikohidratne obroke, a umjesto toga pojesti nešto zdravije i laganije. Stoga svakako smanjite večernji obrok i pokušajte jesti večeru nešto ranije, prije 20 sati. Savjet: Trik je u izbalansiranoj prehrani. Najbolje je stoga dan započeti zdravim i zasitnim doručkom poput npr. domaćom zobenom kašom i tijekom dana pojedite pet do šest manjih obroka.