KAKO ZADRŽATI OKUS I BOJU

Pogreške koje radimo kada pripremamo šparoge

11.04.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Superhrana koje se ne možemo zasititi u vrijeme toplih mjeseci svakako su šparoge. Ova ukusna namirnica osim što je iznimno dobra za zdravlje, gotova je u svega pet minuta i odlično se slaže s gotovo svim jelima. No iako su jednostavne za pripremu, mnogi ih često upropaste krivim koracima u kuhinji, a rezultat su gnjecave, blijede i neukusne šparoge. Evo gdje većina nas griješi kada je u pitanju priprema ove cijenjene delikatese

Veliki ste ljubitelj šparoga i jedva ste dočekali sezonu ove ukusne i niskokalorične namirnice koja pomaže radu jetre, bubrega i pluća? Ako nemate vremena za branje šparoga, na tržnicama se već sad mogu pronaći svježi snopovi ukusnih divljih šparoga koje se odlično slažu uz gotovo svako jelo – quiche ili kajganu za doručak,  salatu ili paštu za ručak te meso ili ribu za večeru.

Ako su vam divlje preintenzivnog okusa probajte one iz uzgoja koje su najukusniej kad se pripreme na grill tavici.

Ako ste ljubitelj juha, možda vas oduševi ova neodoljiva juha od šparoga, a ako vam nedostaje inspiracije, provjerite što sve možete pripremiti sa šparogama.

Šparoge također možete pripremiti na nekoliko ukusnih načina od kojih su najčešće kuhane, pirjane ili na grillu, no jednako tako postoji i nekoliko načina na koje možete zeznuti ovu delikatesu. Da više ne biste jeli gnjecave, kašaste šparoge, izbjegnite nekoliko najčešćih grešaka koje se potkradu kuharskim amaterima.

Prekuhate ih

Najveća greška koju većina radi je ta da šparoge prekuha. Uzmite u obzir da se povrće, nakon što ga izvadite iz vruće vode, i dalje kuha nekoliko minuta. Šparogama, kao i ostalom povrću potrebno je svega nekoliko minuta termičke obrade. U protivnom ćete dobiti mokre, mlitave stabljike koje neće biti ukusne. Kako ne bi upropastili ručak, pripazite da šparoge maknete sa štednjaka ili iz pećnice minutu prije nego što će biti gotove. Drugi način da zaustavite termičku obradu je da kuhane šparoge ubacite u posudu s vodom i kockicama leda. Hladna voda zaustavit će proces kuhanja te će šparoge zadržati prirodnu zelenu boju i hrskavu teksturu.

Ne dolazite na tržnicu dovoljno rano

Subotom imamo običaj pomaknuti budilicu malo kasnije kako bismo se izležavali u krevetu, no dok neki spavaju, neki haraju tržnicom i biraju najbolje primjerke povrća, a velike i sočne divlje šparoge koje su prava rijetkost za pronaći, nestanu dok kažete keks. Nakon što ranoranioci proberu dobre snopove, obično ostanu manje svježe, isušene šparoge koje nipošto nemojte kupovati. Radije se sljedeći put ustanite ranije i počastite se najljepšim snopom šparoga za subotnji ručak.

Niste isjeckali stabljike prije kuhanja

Prije termičke obrade važno je odvojiti i baciti tvrde krajeve te stabljiku prerezati na manje dijelove. Tako će šparoge biti spremne za jelo odmah nakon što ih skinete sa štednjaka.

Ne kuhate ih pravilno

Nemojte dopustiti da svježe kupljene šparoge propadaju u frižideru. Najbolje bi bilo iskoristiti ih u prva dva do tri dana dok još nisu izgubile nutritivna svojstva. Isprobajte ovaj ukusan i jednostavan recept sa šparogama.

Još kupujete konzervirane šparoge

Ako je počela sezona šparoga, najgori mogući potez je da kupite konzervirane šparoge umjesto ukusnih divljih šparoga koje možete i sami ubrati u prirodi ili ih kupiti na tržnici. Osim što su šparoge iz konzerve gnjecave te nisu ni približno ukusne kao svježe, potrebno im je jednako vremena za pripremu kao svježima.