I RECEPT ZA PET

Kako sve možete pripremiti šparoge

17.04.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Sezona šparoga upravo je tijekom travnja i svibnja pa bi bilo šteta da ih ne iskoristite. Ako ne znate otkuda početi, ovi su savjeti idealni za jednostavne, a ukusne šparoge

Iako postoje bijele i zelene šparoge, kod nas su najpoznatije one zelene. Šparoge možete pripremiti doslovno za pet minuta ako ih grilate. Dovoljno je začiniti ih uljem, soli i paprom, a okrenite ih kada počnu dobivati tamne točke od pečenja. Na isti način ih možete peći na limu u pećnici, ali im tada treba 15-ak minuta, piše časopis Prevention.

Još jedna brza opcija jest da ih pripremite u mikrovalnoj pećnici. Možete ih pokriti plastičnom folijom (ne aluminijskom) da ostanu sočne, a gotove su za pet do deset minuta.

Najzdraviji je način da ih blanširate. Prethodno ih očistite. Trebate ih prelomiti na dijelu gdje postaju tvrđe jer stabljika će se prirodno prelomiti na mjestu gdje prestaje drvenasti i počinje onaj mekani dio. Dovoljno ih je blanširati pet do deset minuta. Šparoge možete i primjerice umotati u piletinu s ukusnim umakom i sirom. Zapečene u pećnici, prava su rapsodija za nepce.

Sastojci:

1/2 šalice majoneze
3 žlice senfa dijona
1 limuna, sok i korica
2 žličice sušenog estragona
1 žličica mljevenog papra
1/2 žličice soli
16 komada svježih šparoga
dva komada pilećih prsa
4 kriške sira provalone
1 šalica krušnih mrvica

Priprema

Pećnicu zagrijte na 245 stupnjeva Celzijevih. U zdjeli pomiješajte majonezu, senf, sok od limuna, koricu, estragon, sol i papar pa ostavite sa strane da odstoji.

Prsa razrežite na pola da dobijete ukupno četiri komada, a šparoge očistite i skuhajte ili u loncu ili mikrovalnoj. Svaki komad piletine dobro istucite batom za meso. Zatim na svaki komad mesa stavite krišku sira i nekoliko šparoga pa zarolajte. Na lim složite sva četiri komada mesa tako da spojeni dio bude dolje kako se tijekom pečenja mesa ne bi razdvojilo. Namažite svaki komad pripremljenim umakom i stavite peći.