BRZ I UKUSAN RECEPT

Zašto su šparoge toliko zdrave i kako se najbolje pripremaju

27.03.2017 u 08:32

Bionic
Reading

Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu. Saznajte zašto su šparoge toliko zdrave te koji je najzdraviji i najukusniji način pripreme tog proljetnog povrća

'Carsko povrće' kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.

Šalica šparoga sadrži svega 43 kalorije

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i pripaziti na kilažu.

Vrste šparoga

Šparoge potječu iz porodice ljiljana, a danas postoji preko 300 vrsta šparoga, od kojih je samo 20 jestivih.

Osim zelenih šparoga koje mogu narasti do 20 centimetara visine, postoje i bijele šparoge koje su puno skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji šparogama daje zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge koje okusom podsjećaju na voće te su najukusnije svježe, dok kuhanjem gube svoju ljubičastu boju.

Nutritivni sastav

Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, manje količine vitamina C i E te su bogate vitaminom A, B i K. Biljka sadrži i eterično ulje, aminokiseline asparagin, tirozin, vanilin, arsen, jantarnu kiselinu, željezo, fosfor, kalcij, mangan, nešto šećera i merkaptan koji urinu daje karakterističan i jak miris.

Zdravstvene prednosti

Šparoge su iznimno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija te magnezija, šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže inulin prebiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije.

Zahvaljujući folnoj kiselini za koju je utvrđeno da smanjuje broj srčanih udara za 10 posto, šparoge su izrazito zdrave za razvoj fetusa te se preporučuju trudnicama, a folna kiselina i glutamin zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.

Priprema šparoga

Iako šparoge imaju iznimna ljekovita svojstva te se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Mladi izdanci divlje šparoge smatraju se gurmanskom hranom, a pripremaju se svježe ili kratko termički obrađene dok ne omekšaju, najčešće kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima.

Postoji obilje recepata i načina pripreme ove ukusne proljetne namirnice koja se u prirodi može pronaći već od ožujka pa sve do srpnja, iako najzdraviji način pripreme podrazumijeva što kraću termičku obradu kako bi se sačuvala maksimalna količina nutrijenata. Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je ne duže od 5 minuta.

Jednostavan i ukusan recept s divljim šparogama

Fritaja od šparoga

Sastojci:

600 g divljih šparoga

200 g luka

prstohvat soli

½ žličice crnog mljevenog papra

8 jaja

6 žlica maslinovog ulja

1 žličica Vegete

Priprema:

1. korak – Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade.

2. korak – Na maslinovu ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju (ne više od 5 minuta).

3. korak – Zatim dodajte razmućena jaja i Vegetu, malo promiješajte i ispecite.

Posluživanje:

Fritaju po želji poslužite uz domaći kruh i naribajte preko kozji ili ovčji sir.