SAVJET STRUČNJAKA

Šparoge čiste tijelo i pomažu radu bubrega i jetre

Bionic
Reading

Šparoge se u prehrani koriste više od 2.000 godina, karakteristične su za Mediteran, a danas zbog svog nutritivnog sastava, jedinstvena okusa i pozitivna učinka na zdravlje raširene su diljem svijeta

Nakon duge i hladne zime naše tijelo u proljeće žudi za jednostavnom hranom i osvježavajućim teksturama različitog povrća i voća. Šparoga je biljka karakteristična za područje Mediterana. Njeno korištenje u prehrani započelo je prije 2.000 godina te su je Grci i Rimljani koristili zbog njena jedinstvenog okusa, teksture i medicinskih kvaliteta, kasnije su se proširile i u Ameriku. Za sezone su ih jeli svježe, a kako bi bile dostupne i zimi šparoge su sušili.

Francuski kralj Luj XIV. bio je toliko očaran šparogama da je dao izgraditi specijalnu prostoriju za njihov uzgoj kako bi mu bile dostupne tijekom čitave godine.

Danas je zbog svog nutritivnog sastava, jedinstvena okusa i pozitivnog učinka na zdravlje raširena diljem svijeta.

Šparoge čiste organizam, pomažu radu bubrega i jetre. Potiču izlučivanje otpadnih tvari iz tijela putem bubrega i za taj učinak zaslužni su saponini. Tijekom konzumiranja urin poprima drugačiji miris, za to je odgovorna komponenta asparagin iz koje nastaje tvar koja daje drugačiji miris nakon mokrenja. Osim zelenih postoje varijante bijelih (koje nikada ne vide sunce jer su prekrivene zemljom te tako ne nakupljaju klorofil i ostaju bijele) i ljubičastih sorti.

Zelene šparoge bogate su mineralima poput kalija i kalcija te vitamina skupine B, vitaminom C, β-karotenom, antioksidansom glutationom i u odnosu na druge vrste povrća sadrži visok postotak folata. Izdanci šparoga osobito su bogati fitonutrijentima i klorofilom, poznatim antioksidansom.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ayurvedu magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz području ayurvede, fitoterapije i terapijske yoge, te kroz rad završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ayurveda, yoga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad sa pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

Prema ajurvedi, za tipove kapha šparoga je dobar izbor jer im u organizmu uzrokuje isušivanje, a za vatu u većim količinama može biti problem (tipovima vata preporučuje se da ih u razdoblju od kolovoza do listopada izbjegavaju).

S obzirom na to da djeluju kao diuretik, pospješuju izbacivanje viška vode iz organizma te nam omogućuje da se ujutro ne probudimo natečenih očiju, ruku ili nogu.

Kada kuhamo šparoge, postaju skliske i sluzave. Ta je sluz odgovorna za oblaganje membrana u probavnom i urinarnom traktu čime ih štiti i ublažava nastale upale.

Recept za tjesteninu sa šparogama

Potrebni sastojci:

1 glavica češnjaka
4 žlice maslinova ulja
oko 200 g šparoga, tvrdi dio ukloniti, a gornji dio narezati na komade veličine oko 2,5 cm
½ čajna žličica morske soli
½ čajna žličica crnog papra – svježe mljevenog
2 šalice integralne tjestenine
½ šalice zobenog vrhnja

Način pripreme:

Češnjak izrezati na manje komade, raširiti po aluminijskoj foliji, pokapati žlicom maslinova ulja, zamotati u foliju i ispeći u pećnici da omekša. Pečeni češnjak spasirati uz dodatak maslinova ulja u kremu. Šparoge staviti kuhati u zavrelu vodu te kuhati tri do pet minuta.

Šparoge trebaju kuhanjem blago omekšati, ali se ne smiju raskuhati već ostati blago hrskave. Skuhati tjesteninu al dente.

U zdjelu staviti kremu od ispečenog češnjaka, dodati tjesteninu i šparoge. Začiniti solju i paprom te preliti zobenim vrhnjem.

Dobar tek!