ZDRAVO I SLASNO

Što sve možete napraviti sa šparogama?

20.03.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Dok su u mnogim zemljama šparoge prava delikatesna poslastica, kod nas uzgoj još nije na tom nivou, već samoniklo rastu u priobalnom području i beru se već u ožujku

Inače postoje bijele i zelene šparoge, a razlika je jedino u načinu uzgoja. Kao i ostalo povrće, šparoge nemaju puno kalorija, tek dvadesetak na 100 grama, a od toga je preko 90 posto voda.

Šparoge su inače bogate kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem te sadrže željezo, bakar, cink, fluor i jod. Dobar su izvor folata te vitamina C i B6.

1. Čuvaju zdravlje

Divlje šparoge su se u staroj Grčkoj i Rimu koristile kao biljni lijek za ispiranje bubrega. Šparoge sadrže folnu kiselinu i dobar su izvor antioksidansa. Da biste dobili najviše koristi od šparoga, najbolje ih je blanširati ili kuhati na pari.

Šparoge i jaja idealan su doručak
2. Ukusan umak

Šparoge možete ubaciti u pileći temeljac ili pripremiti s gljivama, piše Seattle Pi. Zatim ih smiksajte u blenderu, dodajte sol i umiješajte u vrhnje za kuhanje.

3. Šparoge sa slaninom

Ako ste više ljubitelj mesnih jela, preko kuhanih šparoga postavite komadiće slanine ili omotajte oko njih.

4. Dolaze s proljećem

Još koji dan i proljeće službeno počinje. A s proljećem počinje i sezona šparoga. Ako vam je već dosta lisnatog zelenog povrća, šparoge su dostojna i zdrava zamjena.

5. Pržene šparoge

Ovim su načinom pripreme brzo gotove i sočne, a da bi bile pečene što prije, režite ih dijagonalno.

6. Priprema većih količina

Imate li veliku obitelj, pripremate večeru za goste ili jednostavno obožavate šparoge, ispecite ih u pećnici. Prelijte ih maslinovim uljem i začinite po želji. Zatim ih posložite jednu do druge na pleh za pečenje i pecite 15 do 20 minuta na 190 stupnjeva Celzija.

7. Savršeni doručak

Šparoge s jajima idealan su doručak. Šparoge posložite u kalup za pečenje i preko stavite jedno ili više jaja (ovisno o veličini kalupa). Posolite i naribajte malo parmezana pa zapecite u pećnici.

8. Roštiljanje

Kada dođe vrijeme za prve roštiljade, nemojte zaboraviti na šparoge. Prije nego ih stavite peći, posolite ih  začinite s malo papra i maslinovog ulja.