ZIMSKI GURMANSKI HIT

Ovakav buncek još niste jeli: Probajte ga na način chefa Marija Mihelja

23.12.2025 u 16:46

Bionic
Reading

Miris kuhanog bunceka koji se polako krčka u loncu jedna je od onih zimskih klasika koji odmah 'griju' cijelu kuću i okupe ekipu za stolom. Ovaj tanjur spaja sve što volimo u kontinentalnoj kuhinji: sočno meso, zelje, krumpir, a s umakom od hrena donosi svježi 'kick'. U nastavku donosimo recept chefa Marija Mihelja - jasan i složen tako da svaki element na kraju dođe na stol u najboljoj formi

'Kuhani buncek, dinstano zelje, restani krumpir i umak od hrena - ovo je 'četverac' koji zvuči veliko, ali je zapravo vrlo izvediv: buncek se kuha polako, zelje se dinsta na tavi, krumpir se zapeče, a umak od hrena složi se za par minuta', poručuje je chef Mario Mihelj.

Sastojci (4–5 osoba)

Buncek:

  • 1 dimljeni buncek (1–1,2 kg)
  • 2 lovorova lista
  • 8–10 zrna papra

Dinstano zelje:

  • 600–800 g kiselog zelja
  • 1 žlica masti ili ulja
  • papar (sol obično ne treba)
  • dimljena paprika u prahu (opcionalno)
Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Restani krumpir:

  • 1 kg krumpira
  • 1 veći luk
  • mast/ulje
  • špek
  • dimljena crvena paprika
  • sol, papar

Umak od hrena:

  • 2 pune žlice ribanog hrena (ili iz staklenke, ali svježi je najbolji)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 2 dl mlijeka (i/ili malo vode od kuhanja bunceka)
  • sol

Postupak

  1. Kuhanje bunceka (1,5–2 h) Buncek stavite u hladnu vodu (toliko da ga prekrije). Dodajte lovor i papar. Zakuhajte, pa smanjite vatru da samo lagano krčka.

Savjet: Ako je buncek slaniji, onda se prva voda baca! Kad je gotov, meso je mekano, a kožica se lako reže. Izvadite ga i držite pokriveno da ostane toplo.

  1. Zelje (20–30 min) Na tavi zagrijte mast/ulje. Ubacite kiselo zelje (ako je jako kiselo, kratko ga isperite i ocijedite). Dinstajte ga otprilike pola sata uz povremeno miješanje, dok ne omekša. Ako se hvata za dno, dodajte malo vode od bunceka — to je najbolja 'pomoćna tekućina'.
  2. Restani krumpir (20 min + kuhanje) Krumpir skuhajte u kori (lakše je i ukusnije), ogulite, narežite na ploške. Na tavi popržite luk do zlatnog, dodajte krumpir, posolite i lagano zapečite miješajući da dobije rubove.
  3. Umak od hrena (5–7 min) U manjem loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 30–40 sekundi (da nestane okus sirovog brašna). Postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobijete glatki umak. Ugasite vatru i umiješajte hren. Posolite po potrebi. Hren ide na kraju da zadrži svježinu i 'udar'.
  4. Serviranje Buncek narežite na deblje ploške. Na tanjur: zelje, restani krumpir, buncek, pa žlica hren umaka sa strane ili preko mesa.