Miris kuhanog bunceka koji se polako krčka u loncu jedna je od onih zimskih klasika koji odmah 'griju' cijelu kuću i okupe ekipu za stolom. Ovaj tanjur spaja sve što volimo u kontinentalnoj kuhinji: sočno meso, zelje, krumpir, a s umakom od hrena donosi svježi 'kick'. U nastavku donosimo recept chefa Marija Mihelja - jasan i složen tako da svaki element na kraju dođe na stol u najboljoj formi
'Kuhani buncek, dinstano zelje, restani krumpir i umak od hrena - ovo je 'četverac' koji zvuči veliko, ali je zapravo vrlo izvediv: buncek se kuha polako, zelje se dinsta na tavi, krumpir se zapeče, a umak od hrena složi se za par minuta', poručuje je chef Mario Mihelj.
Sastojci (4–5 osoba)
Buncek:
- 1 dimljeni buncek (1–1,2 kg)
- 2 lovorova lista
- 8–10 zrna papra
Dinstano zelje:
- 600–800 g kiselog zelja
- 1 žlica masti ili ulja
- papar (sol obično ne treba)
- dimljena paprika u prahu (opcionalno)
Restani krumpir:
- 1 kg krumpira
- 1 veći luk
- mast/ulje
- špek
- dimljena crvena paprika
- sol, papar
Umak od hrena:
- 2 pune žlice ribanog hrena (ili iz staklenke, ali svježi je najbolji)
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 2 dl mlijeka (i/ili malo vode od kuhanja bunceka)
- sol
Postupak
- Kuhanje bunceka (1,5–2 h) Buncek stavite u hladnu vodu (toliko da ga prekrije). Dodajte lovor i papar. Zakuhajte, pa smanjite vatru da samo lagano krčka.
Savjet: Ako je buncek slaniji, onda se prva voda baca! Kad je gotov, meso je mekano, a kožica se lako reže. Izvadite ga i držite pokriveno da ostane toplo.
- Zelje (20–30 min) Na tavi zagrijte mast/ulje. Ubacite kiselo zelje (ako je jako kiselo, kratko ga isperite i ocijedite). Dinstajte ga otprilike pola sata uz povremeno miješanje, dok ne omekša. Ako se hvata za dno, dodajte malo vode od bunceka — to je najbolja 'pomoćna tekućina'.
- Restani krumpir (20 min + kuhanje) Krumpir skuhajte u kori (lakše je i ukusnije), ogulite, narežite na ploške. Na tavi popržite luk do zlatnog, dodajte krumpir, posolite i lagano zapečite miješajući da dobije rubove.
- Umak od hrena (5–7 min) U manjem loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 30–40 sekundi (da nestane okus sirovog brašna). Postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobijete glatki umak. Ugasite vatru i umiješajte hren. Posolite po potrebi. Hren ide na kraju da zadrži svježinu i 'udar'.
- Serviranje Buncek narežite na deblje ploške. Na tanjur: zelje, restani krumpir, buncek, pa žlica hren umaka sa strane ili preko mesa.