ČISTA KLASIKA

Ništa je ne može nadmašiti: Kako napraviti savršenu Sacher tortu kod kuće

23.12.2025 u 14:22

Bionic
Reading

Klasična Sacher torta, austrijski simbol elegancije i čokoladne raskoši, spaja mekane slojeve biskvita s bogatom glazurom i aromatičnim pekmezom od marelica. Ovaj bezvremenski desert savršen je spoj jednostavnosti i profinjenosti – idealan za posebne prigode, ali i svaku priliku kada želite poslužiti nešto posebno

Sacher torta jedna je od najpoznatijih slastica na svijetu – raskošna, ali iznenađujuće uravnotežena u okusu. Njezina priča započinje u 19. stoljeću u Beču, kada ju je mladi Franz Sacher osmislio za kneza Metternicha, a od tada je postala sinonim za austrijsku slastičarsku tradiciju. Kombinacija tamnog čokoladnog biskvita, sloja slatko-kiselog pekmeza od marelica i glatke čokoladne glazure stvara desert kojemu je teško odoljeti.

Potrebni sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 130 g glatkog brašna za kolače
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 225 g neslanog maslaca (sobne temperature)
  • 225 g kristalnog šećera (podijeliti: pola za žumanjke, pola za bjelanjke)
  • 8 velikih jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke, sobne temperature)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g tamne čokolade (poluslatke), otopljene

Za nadjev i glazuru:

  • 510 g pekmeza od marelica (otprilike 1½ šalice)
  • 60 ml tamnog ruma
  • 225 g tamne (poluslatke) čokolade, sitno nasjeckane
  • 115 g neslanog maslaca
  • 45 ml kukuruznog sirupa (2 žlice)
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite i pobrašnite dno kalupa za tortu promjera 23 cm i visine 7–8 cm ili ga obložite papirom za pečenje. Strane kalupa nije potrebno mastiti ni brašniti. Prosijte zajedno 130 g glatkog brašna, ½ žličice praška za pecivo i ¼ žličice soli te ostavite sa strane.

U većoj zdjeli izmiksajte 225 g neslanog maslaca i polovicu šećera (oko 110 g) dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, otprilike 1–2 minute. Dodajte 8 žumanjaka i 2 žličice ekstrakta vanilije te kratko promiješajte dok se sve ne sjedini. Umiješajte prosijane suhe sastojke, ali nemojte dugo miješati. Na kraju umiješajte 170 g otopljene tamne čokolade dok se ravnomjerno ne poveže s tijestom.

U zasebnoj posudi umutite 8 bjelanjaka dok ne dobijete mekši snijeg. Postupno dodajte preostali šećer i nastavite miksati dok ne postignete čvrst, sjajan snijeg. U tri navrata lagano umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu, pazeći da ne ostanu bijele pruge bjelanjaka.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i pecite 45–50 minuta, ili dok sredina biskvita ne reagira elastično na lagani pritisak prsta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite na rešetki dok se potpuno ne ohladi.

Za sastavljanje torte, pomiješajte 60 ml tamnog ruma s 510 g pekmeza od marelica. Nazubljenim nožem odrežite gornju koricu biskvita kako bi površina bila ravna, a zatim ga vodoravno prerežite na dva jednaka sloja. Donji sloj položite na kartonsku podlogu ili tanjur. Premažite trećinom smjese od marelica i ruma, zatim pažljivo položite gornji sloj biskvita.

Preostali pekmez kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici (oko 30 sekundi) pa ga procijedite kako biste uklonili komadiće voća. Tom glatkom smjesom premažite cijeli kolač – vrh i stranice – i stavite ga na rešetku iznad lima. Ostavite da se suši na zraku najmanje jedan sat.

U mikrovalnoj pećnici otopite zajedno 225 g tamne čokolade i 115 g neslanog maslaca, miješajući svakih 30 sekundi dok se sastojci potpuno ne otope i sjedine. Dodajte 45 ml kukuruznog sirupa te miješajte dok glazura ne postane svilenkasta. Dok je još topla, ravnomjerno je prelijte preko torte, koristeći malu lopaticu da popunite eventualne praznine. Ostavite da se čokoladna glazura stegne prije nego što tortu premjestite na stalak za posluživanje.

Tortu čuvajte i poslužujte na sobnoj temperaturi. Okus će biti još bolji dan ili dva nakon pripreme, kada se pekmez u potpunosti upije u biskvit.