GLJIVE I SEZAM

Neodoljiv spoj okusa: Ova pikantna tjestenina gotova je za samo 20 minuta

22.12.2025 u 11:44

Bionic
Reading

Ako tražite recept koji spaja jednostavnost pripreme i složenost okusa, tjestenina s gljivama i sezamom pravo je otkriće

Ova tjestenina ima sve što volimo u jesenskim jelima: toplinu, bogate arome i sočnu teksturu. Pikantnost čilija i duboka, orašasta nota sezama savršeno se nadopunjuju s gljivama, dok limun daje blagi kontrast svježine. To je jelo koje je gotovo za 20 minuta, ali izgleda i miriše kao da ste uložili puno više truda.

Inspirirana je azijskom kuhinjom, ali ostaje dovoljno bliska mediteranskom ukusu da će oduševiti i one koji se ne odriču klasične tjestenine. Recept donosi slavna britanska kuharica Nigella Lawson, koja ga opisuje kao 'malo drugačije talijansko jelo', uz naglasak da se lako priprema s garantirano ukusnim rezultatom.

Sastojci:

  • 200 g pirovih ili integralnih špageta
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 4 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 300 g smeđih gljiva, narezanih
  • 2 žličice sezamovih sjemenki
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žličice tostiranog sezamovog ulja
  • ¼ žličice sušenih čili pahuljica
  • naribana korica pola limuna i 1 žlica soka
  • sol (za vodu u kojoj se kuha tjestenina)
  • mali vez peršina (sitno nasjeckan)

Priprema:

U velikom loncu zagrijte vodu za tjesteninu. Dok čekate da zakipi, u širokoj tavi zagrijte biljno ulje i kratko popržite sitno nasjeckani mladi luk dok ne omekša i poprimi jarku boju. Dodajte narezane gljive i pržite ih 3 do 4 minute na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Umiješajte sezamove sjemenke, češnjak, sojin umak, tostirano sezamovo ulje, čili pahuljice, limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se lagano krčka 5 minuta, dok gljive ne postanu sočne i mekane.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, ali je ocijedite minutu ranije – neka ostane al dente.

Tjesteninu prebacite izravno u tavu s umakom od gljiva, dodajte malo vode od kuhanja i sve dobro promiješajte da se umak ravnomjerno poveže s tjesteninom. Umiješajte većinu nasjeckanog peršina, a ostatak ostavite za posipanje pri posluživanju.

Poslužite odmah, posuto dodatnim sezamom i svježim peršinom.