Ako tražite recept koji spaja jednostavnost pripreme i složenost okusa, tjestenina s gljivama i sezamom pravo je otkriće
Ova tjestenina ima sve što volimo u jesenskim jelima: toplinu, bogate arome i sočnu teksturu. Pikantnost čilija i duboka, orašasta nota sezama savršeno se nadopunjuju s gljivama, dok limun daje blagi kontrast svježine. To je jelo koje je gotovo za 20 minuta, ali izgleda i miriše kao da ste uložili puno više truda.
Inspirirana je azijskom kuhinjom, ali ostaje dovoljno bliska mediteranskom ukusu da će oduševiti i one koji se ne odriču klasične tjestenine. Recept donosi slavna britanska kuharica Nigella Lawson, koja ga opisuje kao 'malo drugačije talijansko jelo', uz naglasak da se lako priprema s garantirano ukusnim rezultatom.
Sastojci:
- 200 g pirovih ili integralnih špageta
- 1 žlica biljnog ulja
- 4 mlada luka, sitno nasjeckana
- 300 g smeđih gljiva, narezanih
- 2 žličice sezamovih sjemenki
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice sojinog umaka
- 2 žličice tostiranog sezamovog ulja
- ¼ žličice sušenih čili pahuljica
- naribana korica pola limuna i 1 žlica soka
- sol (za vodu u kojoj se kuha tjestenina)
- mali vez peršina (sitno nasjeckan)
Priprema:
U velikom loncu zagrijte vodu za tjesteninu. Dok čekate da zakipi, u širokoj tavi zagrijte biljno ulje i kratko popržite sitno nasjeckani mladi luk dok ne omekša i poprimi jarku boju. Dodajte narezane gljive i pržite ih 3 do 4 minute na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.
Umiješajte sezamove sjemenke, češnjak, sojin umak, tostirano sezamovo ulje, čili pahuljice, limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se lagano krčka 5 minuta, dok gljive ne postanu sočne i mekane.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, ali je ocijedite minutu ranije – neka ostane al dente.
Tjesteninu prebacite izravno u tavu s umakom od gljiva, dodajte malo vode od kuhanja i sve dobro promiješajte da se umak ravnomjerno poveže s tjesteninom. Umiješajte većinu nasjeckanog peršina, a ostatak ostavite za posipanje pri posluživanju.
Poslužite odmah, posuto dodatnim sezamom i svježim peršinom.