LAKO SE PRIPREMA

Ovaj jednostavan kolač s jabukama i cimetom neodoljivi je jesenski desert

19.09.2025 u 14:02

Bionic
Reading

Ovaj jednostavan recept za sočan kolač s jabukama i cimetom idealan je kao sladak dodatak uz kavu ili desert nakon ručka

Jesen je vrijeme kada su jabuke u svom najboljem izdanju – sočne, mirisne i idealne za pripremu domaćih kolača. U kombinaciji s aromatičnim cimetom stvaraju savršenu jesensku poslasticu koja ne samo da miriše na dom i ugodu, već je i zdravija opcija zahvaljujući voću i prirodnim sastojcima.

Ovaj jednostavan kolač s jabukama odličan je izbor za popodnevni čaj ili desert, a poslužen s malo tople kreme od vanilije postaje prava jesenska čarolija.

Sastojci:

  • 115 g maslaca
  • 225 g brašna s praškom za pecivo
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 115 g smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje, lagano razmućeno
  • 6–8 žlica mlijeka
  • 225 g jabuka (Bramley ili Granny Smith), oguljenih, očišćenih i narezanih na kockice
  • 100 g grožđica (sultana)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C (160 °C s ventilatorom). Kalup za tortu promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i cimet, dodajte maslac te prstima utrljajte dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Umiješajte smeđi šećer, a zatim dodajte jaje i postupno mlijeko, dok ne dobijete glatku i gustu smjesu.

U nju umiješajte kockice jabuka i grožđice, prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite 30–40 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se hladi 15 minuta u kalupu, a zatim pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi na rešetki.

Ovaj kolač najbolje je poslužiti još topao, uz malo vanilijevog pudinga, šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije. Miris jabuke i cimeta unijet će u vaš dom pravi jesenski ugođaj, a svaka kriška podsjetit će vas na tople, ugodne večeri i opuštanje u dobrom društvu.