Zobeni biskvit koji spaja prirodnu slatkoću banana s bogatstvom vlakana i proteina iz zobi u nudi odličnu alternativu za zdrav i brz doručak ili užinu u kojoj ćete uživati kao u desertu. Jednostavan je za pripremu, ukusan i savršen odabir kada poželite laganu slasticu bez grižnje savjesti
Zobeni biskvit koji spaja prirodnu slatkoću banana s bogatstvom vlakana i proteina iz zobi u nudi odličnu alternativu za zdrav i brz doručak ili užinu u kojoj ćete uživati kao u desertu. Jednostavan je za pripremu, ukusan i savršen odabir kada poželite laganu slasticu bez grižnje savjesti.
Ovaj biskvit od zobenih pahuljica ističe se prirodnom slatkoćom koju mu daju zrele banane, bez upotrebe rafiniranog šećera. Riječ je o laganoj i nutritivno vrijednoj slastici koja sadrži vlakna i proteine iz zobi te bjelančevine iz jogurta. Ovo je recept za kojim ćete posegnuti kako za doručak, tako i za brzu užinu, a varijante pripreme su brojne.
Potrebni sastojci:
- 2 veće ili 3 manje zrele banane
- 3 jaja
- 180 g zobenih pahuljica, mljevenih u brašno ili kupljeno gotovo zobeno brašno
- 75 g običnog jogurta
- 1 žličica cimeta
- 6 g praška za pecivo
- 30 – 40 g zobenih pahuljica za posipanje
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje ili ga lagano nauljite.
Zgnječite banane u gladak pire. Umutite jaja i dodajte jogurt, cimet i pire od banana pa sve dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene zobene pahuljice, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miješajući lopaticom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Ulijte tijesto u kalup i poravnajte površinu, zatim po vrhu pospite zobene pahuljice.
Pecite otprilike 30 minuta, a zatim provjerite čačkalicom – mora izaći čista ili sa sitnim mrvicama, ali bez tekuće smjese. Ako biskvit nije gotov, ostavite ga još nekoliko minuta u pećnici. Prije rezanja ostavite da se malo ohladi.
Moguće varijante biskvita:
Umjesto banane možete koristiti drugu voćku, poput naribane jabuke ili šumskog voća (jagode, borovnice, maline). Ako volite čokoladnu varijantu, od 180 grama zobenog brašna oduzmite 30 grama i zamijenite ih s 30 grama kakaa u prahu, a u smjesu možete dodati i šaku komadića tamne čokolade.
Zobenom brašnu možete pridružiti druga brašna, primjerice pola bademovo brašno za finiji rezultat ili integralno pšenično za rustikalniji dojam. Za dodatnu aromu i teksturu u smjesu možete umiješati šaku sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka.
Osim cimeta, za drukčiji mirisni dojam možete koristiti muškatni oraščić, kardamom, ekstrakt vanilije ili badema. Nakon pečenja, biskvit možete ostaviti u jednostavnom obliku, obložiti ga svježim voćem poput ploškica banane, borovnica ili malina, ili ga premazati tankim slojem maslaca od kikirikija.