KOLAČ ZA DORUČAK I UŽINU

Zdravo i bez šećera: Sočan, mirisan i tako jednostavan recept za zobeni kolač

15.09.2025 u 18:57

Bionic
Reading

Zobeni biskvit koji spaja prirodnu slatkoću banana s bogatstvom vlakana i proteina iz zobi u nudi odličnu alternativu za zdrav i brz doručak ili užinu u kojoj ćete uživati kao u desertu. Jednostavan je za pripremu, ukusan i savršen odabir kada poželite laganu slasticu bez grižnje savjesti

Zobeni biskvit koji spaja prirodnu slatkoću banana s bogatstvom vlakana i proteina iz zobi u nudi odličnu alternativu za zdrav i brz doručak ili užinu u kojoj ćete uživati kao u desertu. Jednostavan je za pripremu, ukusan i savršen odabir kada poželite laganu slasticu bez grižnje savjesti.

Ovaj biskvit od zobenih pahuljica ističe se prirodnom slatkoćom koju mu daju zrele banane, bez upotrebe rafiniranog šećera. Riječ je o laganoj i nutritivno vrijednoj slastici koja sadrži vlakna i proteine iz zobi te bjelančevine iz jogurta. Ovo je recept za kojim ćete posegnuti kako za doručak, tako i za brzu užinu, a varijante pripreme su brojne.

Potrebni sastojci:

  • 2 veće ili 3 manje zrele banane
  • 3 jaja
  • 180 g zobenih pahuljica, mljevenih u brašno ili kupljeno gotovo zobeno brašno
  • 75 g običnog jogurta
  • 1 žličica cimeta
  • 6 g praška za pecivo
  • 30 – 40 g zobenih pahuljica za posipanje
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje ili ga lagano nauljite.

Zgnječite banane u gladak pire. Umutite jaja i dodajte jogurt, cimet i pire od banana pa sve dobro promiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene zobene pahuljice, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miješajući lopaticom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Ulijte tijesto u kalup i poravnajte površinu, zatim po vrhu pospite zobene pahuljice.

Pecite otprilike 30 minuta, a zatim provjerite čačkalicom – mora izaći čista ili sa sitnim mrvicama, ali bez tekuće smjese. Ako biskvit nije gotov, ostavite ga još nekoliko minuta u pećnici. Prije rezanja ostavite da se malo ohladi.

Moguće varijante biskvita:

Umjesto banane možete koristiti drugu voćku, poput naribane jabuke ili šumskog voća (jagode, borovnice, maline). Ako volite čokoladnu varijantu, od 180 grama zobenog brašna oduzmite 30 grama i zamijenite ih s 30 grama kakaa u prahu, a u smjesu možete dodati i šaku komadića tamne čokolade.

Zobenom brašnu možete pridružiti druga brašna, primjerice pola bademovo brašno za finiji rezultat ili integralno pšenično za rustikalniji dojam. Za dodatnu aromu i teksturu u smjesu možete umiješati šaku sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka.

Osim cimeta, za drukčiji mirisni dojam možete koristiti muškatni oraščić, kardamom, ekstrakt vanilije ili badema. Nakon pečenja, biskvit možete ostaviti u jednostavnom obliku, obložiti ga svježim voćem poput ploškica banane, borovnica ili malina, ili ga premazati tankim slojem maslaca od kikirikija.