Paprenjaci nisu samo obični keksi, nego dio božićne tradicije koji se u mnogim kućama prenosi generacijama. Njihov prepoznatljiv, topao miris cimeta, klinčića, papra i meda nezaobilazan je znak da su blagdani sve bliže
Za razliku od mnogih drugih božićnih keksa, paprenjaci se ne peku u posljednji trenutak. Upravo suprotno - najbolje ih je pripremiti tjednima unaprijed.
Recept za paprenjake
S vremenom omekšavaju, a okusi se povezuju i postaju puniji, dublji i zaokruženiji. Med im daje dugotrajnost i bogatstvo, orašasti plodovi punoću, dok začini stvaraju onu prepoznatljivu aromu koja se pamti iz djetinjstva.
U prošlosti su paprenjaci bili znak obilja i pažnje, a danas su klasik bez kojeg je teško zamisliti blagdanski stol. Bilo da se čuvaju u limenoj kutiji, poslužuju uz čaj ili kuhano vino ili daruju dragim ljudima, ostaju jedan od najautentičnijih božićnih kolača.
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g meda
- 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
- korica jednog neprskanog limuna
- 50 g maslaca
- malo mlijeka po potrebi
Priprema:
Zagrijte med i maslac na laganoj vatri dok se maslac ne otopi, zatim smjesu maknite s vatre i ostavite da se kratko ohladi. U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljevene orašaste plodove, šećer, začine, sol, sodu bikarbonu i limunovu koricu. U suhu smjesu dodajte jaje i mlaku mješavinu meda i maslaca pa sve povežite u glatko, mekano tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka kako bi tijesto bilo podatno, ali ne i ljepljivo.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga na hladnom najmanje nekoliko sati, idealno preko noći. Nakon odmora razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, izrežite ga u željene oblike ili utisnite u kalupe te složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite paprenjake u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne dobiju tamniju boju i čvrstu površinu.
Nakon pečenja čuvajte paprenjake u zatvorenoj limenoj kutiji, gdje će s vremenom omekšati i razviti pun, prepoznatljiv božićni miris.