MIRISI DJETINJSTVA

Božić je nezamisliv bez paprenjaka: Ovo je jedini recept koji vam treba

12.12.2025 u 11:55

Bionic
Reading

Paprenjaci nisu samo obični keksi, nego dio božićne tradicije koji se u mnogim kućama prenosi generacijama. Njihov prepoznatljiv, topao miris cimeta, klinčića, papra i meda nezaobilazan je znak da su blagdani sve bliže

Za razliku od mnogih drugih božićnih keksa, paprenjaci se ne peku u posljednji trenutak. Upravo suprotno - najbolje ih je pripremiti tjednima unaprijed.

Recept za paprenjake

S vremenom omekšavaju, a okusi se povezuju i postaju puniji, dublji i zaokruženiji. Med im daje dugotrajnost i bogatstvo, orašasti plodovi punoću, dok začini stvaraju onu prepoznatljivu aromu koja se pamti iz djetinjstva.

U prošlosti su paprenjaci bili znak obilja i pažnje, a danas su klasik bez kojeg je teško zamisliti blagdanski stol. Bilo da se čuvaju u limenoj kutiji, poslužuju uz čaj ili kuhano vino ili daruju dragim ljudima, ostaju jedan od najautentičnijih božićnih kolača.

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g meda
  • 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • prstohvat papra
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • korica jednog neprskanog limuna
  • 50 g maslaca
  • malo mlijeka po potrebi

Priprema:

Zagrijte med i maslac na laganoj vatri dok se maslac ne otopi, zatim smjesu maknite s vatre i ostavite da se kratko ohladi. U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljevene orašaste plodove, šećer, začine, sol, sodu bikarbonu i limunovu koricu. U suhu smjesu dodajte jaje i mlaku mješavinu meda i maslaca pa sve povežite u glatko, mekano tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka kako bi tijesto bilo podatno, ali ne i ljepljivo.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga na hladnom najmanje nekoliko sati, idealno preko noći. Nakon odmora razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, izrežite ga u željene oblike ili utisnite u kalupe te složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite paprenjake u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne dobiju tamniju boju i čvrstu površinu.

Nakon pečenja čuvajte paprenjake u zatvorenoj limenoj kutiji, gdje će s vremenom omekšati i razviti pun, prepoznatljiv božićni miris.