Kad želite desert koji izgleda kao da ste se posebno potrudili, a zapravo se slaže u nekoliko jednostavnih koraka, ovaj recept za brzi tiramisu koji se priprema unaprijed je pun pogodak
Kremasta smjesa od sira i kiselog vrhnja, piškote natopljene jakom kavom i tek fini posip kakaa – sve što volimo kod tiramisua, ali u verziji koja ne traži pečenje ni posebne vještine. Najbolji dio? Stajanje u hladnjaku odradi 'magični' posao umjesto vas, pa desert možete napraviti večer prije i sutradan samo izvaditi, posuti kakaom i poslužiti.
Ova varijanta popularnog talijanskog deserta iznimno se lako slaže, bez kompliciranja i dugog stajanja uz štednjak. Još je praktičnija jer je možete pripremiti dan ranije, što je idealno za večeru s gostima ili zajedničko druženje kada svatko nosi neku slasticu.
Potrebni sastojci:
- 120ml jake skuhane kave (ohlađene)
- 30ml likera od kave
- 450g krem sira (omekšanog)
- 135g šećera
- 480ml kiselog vrhnja
- 60ml mlijeka
- 2,5ml ekstrakta vanilije
- 2 pakiranja piškota (po 85g, ukupno oko 170g), prerezane/razdvojene po dužini
- 5g kakaa u prahu (za posipanje)
Priprema:
U maloj zdjelici pomiješajte kavu i liker te ostavite sa strane. U velikoj zdjelici miksajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Umiksajte kiselo vrhnje, mlijeko i vaniliju dok se sve ne sjedini.
U nepremazanu posudu veličine 28×18cm složite 1 pakiranje piškota pa ih kistom premažite polovicom mješavine kave i likera. Preko toga rasporedite polovicu smjese od krem sira. Ponovite slojeve (posuda će biti puna).
Pokrijte i stavite u hladnjak na 8 sati ili preko noći. Neposredno prije posluživanja pospite kakaom.