GODINE NE IGRAJU ULOGU

Muškarci su bez obzira na dob željniji seksa od žena

10.03.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Poznato je da mlađi muškarci gotovo neprestano misle na seks, ali mnogim muškarcima seks je redovito na pameti i u poznijim godinama života. Više od trećine muškaraca u dobi od 75 do 85 godina kaže da se seksalo u proteklih 12 mjeseci, dok je to isto priznalo tek 17 posto žena

Prema rezultatima istraživanja, očekuje se da će muškarci u dobi od 30 godina uživati u seksualno aktivnom životu još barem 35 godina, dok je to kod žena neznatno manje i iznosi 31 godinu. U dobi od 55 godina ta se brojka ipak mijenja, pa muškarcima preostaje još 15 godina aktivnog seksualnog života, a ženama deset. Razlika među spolovima se smanjuje za osobe koje imaju partnera ili su u braku.

Dok je očekivanost aktivnog seksualnog života dulja za muškarce, oni više godina aktivnosti gube zbog lošeg zdravlja nego žene.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu proučavali su muškarce i žene u dobi od 35 do 74 godine i one između 57 i 85 godina. Pokazalo se da su muškarci seksualno aktivniji, prema vlastitim riječima imaju dobar seksualni život i zaineresiraniji su za seks od žena. Razlika je posebno vidljiva u dobi između 75 i 85 godina, gdje je oko 40 posto muškaraca i 20 posto žena priznalo da je još uvijek seksualno aktivno.

Autori istraživanja zaključili su da je očekivanost seksualnog aktivnog života  novo oruđe za očekivano trajanje životnog vijeka i da se može koristiti u svrhu predviđanja javnog zdravlja.