STRES, BOL U LEĐIMA, LIBIDO…

Koje sve tegobe možete riješiti vježbanjem

20.05.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Stres, bolovi u leđima, pospanost ili smanjena seksualna želja problemi su koje ne treba rješavati tabletama, već kretanjem i vježbanjem

Poznato je da se nakon vježbanja osjećamo bolje i poletnije bez obzira na to što nam se čini da se nećemo moći pomaknuti ili primjerice napraviti još taj jedan trbušnjak. Osim održavanja linije i pokretljivosti, vježbanje ima i medicinski učinak na neke tegobe, a Jessica Girdwain objasnila je za Huffington Post kojim vrstama vježbi rješavati različite probleme.

Tjeskoba

Dokazan način za ublažavanje tjeskobe je kardio vježba. Doktor Michael Otto, koautor knjige 'Vježbe za raspoloženje i uklanjanje tjeskobe' (Exercise for Mood And Anxiety), objašnjava da takve vježbe povećavaju oslobađanje neurotransmitera za stabilizaciju raspoloženja poput serotonina, norepinefrina i GABA. Tada se osjećate da ste vježbom i znojenjem izbacili stres iz sebe. Istraživanje objavljeno u časopisu Medicine & Science pokazalo je da 30 minuta svakodnevnog vježbanja poput laganog trčanja pomaže da se satima kasnije lakše nosimo sa stresom i opterećenjima. Dakle, ako možete, vježbajte odmah ujutro ili na kraju dana da se riješite nakupljenog stresa i tjeskobe.

Pospanost

Jedna je studija pokazala da 65 posto ispitanika koji su vježbali oko 150 minuta tjedno imaju manje problema s pospanošću i umorom. Koautor studije i direktor programa za sport i vježbanje na sveučilištu Oregon, Brad Cardinal, kaže da ti ljudi lakše zaspu uvečer, manje se bude noću i općenito imaju manje poremećaja spavanja. Ukratko, nakon vježbanja ćete bolje spavati i imati više energije kada se probudite. Probajte vježbati oko 150 minuta tjedno umjerene aktivnosti poput joge. Jedna je studija u 2012. pokazala kako joga pomaže u borbi protiv nesanice zbog tehnika disanja. Vježbati treba oko tri sata prije nego što planirate ići na počinak.

Bol u leđima

Mišići oko kralježnice s godinama slabe jer se manje krećemo, a više sjedimo. Mnoge su studije pokazale da umjesto odmaranja i tableta protiv bolova treba jačati te mišiće. Te vježbe mogu smanjiti bol za 30 do 80 posto u 10 do 12 tjedana. Razvijanje mišića trbuha i donjeg dijela leđa oslobađa pritisak s kralježnice i sprečava bol. Vježbajte dva do tri dana u tjednu s naglaskom na najveće grupe mišića. Radite u manjim serijama, ali ponavljajte više puta.

Jačanje libida

Ako imate ovaj problem, dovoljno je otići u najbližu teretanu i vježbom se pošteno iznojiti.
Magazin Journal Of Sexual Medicine objavio je studiju koja kaže da se žene koje vježbaju 20 minuta dnevno brže uzbuđuju u usporedbi s onima koje nisu vježbale. I jedna i druga grupa za vrijeme mjerenja uzbuđenosti gledale su erotski video. Ginekologica Alyssa Dweck objasnila je da se to događa zato što vježbanje poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u intimnom području. Vježbe koje su zabavne, a ujedno će vas pokrenuti su primjerice vježbanje zumbe ili plesanje.

Odolijevanje hrani

Umjesto razmišljanja kako ne smijete pojesti još jednu čokoladicu, pokrenite se i srežite problem odolijevanja hrani u korijenu. Dok se borite sa željom da pojedete nešto slasno, mozak zapravo traži dopamin. On je u mozgu zadužen za osjećaj ugode i dobra raspoloženja. Umjesto hrane, dopamin možete proizvesti i vježbanjem. Iduću put u trenutku krize ostavite hranu i otiđite u brzu šetnju od 15 minuta.

Jačanje imunološkog sustava

Aerobne vježbe prirodni su borac protiv virusa i prehlada. Istraživanje liječnika Davida Niemana na Državnom sveučilištu Appalachian pokazuje da kardio vježbanje pet dana u tjednu smanjuje bolovanja za 43 posto. Za jačanje imuniteta pomažu vježbe koje podižu broj otkucaja srca. Možete trčati, plesati ili vježbati aerobik. Izbjegavajte intenzivno vježbanje dulje od 90 minuta jer to može povećati rizik od razbolijevanja. Dovoljno je vježbati više 30 minuta do sat vremena.