Češnjak u prahu mnogo je više od praktične zamjene za svježi češnjak. Ovaj aromatični začin krije bogatstvo minerala i antioksidansa koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju i štitnjače, a pritom je dostupan tijekom cijele godine i traje godinama
Češnjak u prahu, začin koji mnogi rado posipaju po pizzi ili koriste za pečenu piletinu, ne služi samo tome da obogati okus jela. Iako se često koristi kao praktična zamjena za svježi češnjak, ovaj začin krije niz zdravstvenih prednosti koje možda niste očekivali.
Dobrobiti češnjaka u prahu
Češnjak u prahu dobiva sušenjem svježeg češnjaka, nakon čega se osušeni češnjak samelje u fini prah. Osim intenzivnog okusa sadrži i vrijedne minerale kao što su željezo, kalij, fosfor i kalcij. Ti su minerali ključni za očuvanje čvrstih kostiju te za pravilno funkcioniranje mišića i živčanog sustava. Nutricionistica Kate Patton za Cleveland Clinic objašnjava kako fosfor i kalcij zajedno podržavaju izgradnju jakih kostiju, održavaju mišićnu funkciju i doprinose zdravlju živaca.
Češnjak u prahu sadrži i selen, esencijalni mineral koji podržava zdravlje štitnjače i reproduktivnog sustava te može pomoći osobama koje pate od kronične astme. Selen pomaže u regulaciji hormona štitnjače i štiti stanice od oksidativnog stresa – stanja u kojem tijelo nema dovoljno antioksidansa za obranu od oštećenja stanica i DNA. Neka istraživanja upućuju na to da selen može imati i zaštitni učinak protiv razvoja raka. 'Niži unos selena povezan je s većom učestalošću dijagnoza raka', navodi nutricionistica Kayla Kopp. 'Selen smanjuje rizik od raka jer pomaže u obnovi DNA oštećenja u organizmu.'
Poput svježeg češnjaka, i češnjak u prahu sadrži vitamine B6 i C. Vitamin B6 važan je za razvoj mozga i stabilnost živčanog sustava, dok oba vitamina doprinose jačanju imuniteta. Ipak, količina vitamina u prahu znatno je manja nego u svježem češnjaku. Unatoč tome, ovaj začin ima nekoliko praktičnih prednosti – pristupačniju cijenu, dulji rok trajanja (do četiri godine) i dostupnost tijekom cijele godine.
Najvažniji sastojak
Jedan od najvažnijih sastojaka češnjaka, bilo svježeg ili u prahu, jest alicin – organski sumporni spoj zaslužan za njegov prepoznatljiv miris i ljekovita svojstva. Alicin djeluje kao antioksidans te, prema istraživanjima, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka opuštanjem krvnih žila. Kako bi se oslobodila puna snaga i aroma alicina, češnjak u prahu treba pomiješati s jednakom količinom vode. Primjerice, za pripremu češnjaka za kruh dovoljne su dvije čajne žličice praha i vode, budući da tek osmina žličice češnjaka u prahu odgovara jednom svježem češnju.
'Češnjak svoj karakterističan miris dobiva iz organskog sumpornog spoja zvanog alicin', pojašnjava nutricionistica Laura Jeffers. 'Upravo taj spoj čini češnjak zdravim dodatkom prehrani.'
Iako ne može u potpunosti zamijeniti svježi češnjak, češnjak u prahu pokazao se kao vrijedan saveznik zdravlja – od jačanja imuniteta i očuvanja zdravlja kostiju do zaštite od oksidativnog stresa. Osim što je praktičan i dugotrajan, ovaj začin zaslužuje stalno mjesto u svakoj kuhinji.