Zaboravite na pranje deset lonaca i nered u kuhinji. Ako volite jela koja mirišu na toplinu doma, ali istovremeno izgledaju kao da ste ih naručili iz finog restorana, ovo je recept za vas. Sočna piletina, zapečena zajedno s rižom koja upija bogatu juhu od šafrana i kurkume, stvara savršenu kombinaciju boja i okusa
Najbolje od svega? Sve se priprema u jednom loncu. Ova varijanta savršeno funkcionira u velikom gusnatomn loncu. Piletina se prvo kratko zapeče, zatim kuha s rižom koja upija sve sokove i začine. Rezultat je meko meso, aromatična riža i kuhinja koja miriše kao orijentalna bajka.
Potrebni sastojci:
- prstohvat šafrana (po želji)
- prstohvat šećera (po želji)
- piletina (1,8 do 2,2 kg), očišćena od viška masnoće
- krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar
- ¼ šalice maslinova ulja
- 1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
- 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
- 1½ žličica mljevene kurkume
- 1½ šalice bijele basmati riže, isprane i ocijeđene
- 2 žlice limunova soka
- svježe bilje (peršin, korijandar, menta ili bosiljak) za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Ako koristite šafran, zakuhajte dvije žlice vode i ostavite je da se malo ohladi. U mužaru zdrobite šafran sa šećerom dok ne dobijete fini prah, zatim prelijte toplom vodom, lagano promiješajte i poklopite dok ne bude spreman za upotrebu.
2. Pripremite piletinu. Dobro je posušite papirnatim ubrusom, pa je obilno posolite i popaprite – i izvana i iznutra. Za srednju piletinu koristite 5 do 7 žličica soli i oko 2 žličice papra. Ako želite, ovaj korak možete napraviti i dan ranije te piletinu držati nepokrivenu u hladnjaku.
3. Priprema luka i začina. U velikom loncu (oko 6 litara) zagrijte tri žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane zlatan, oko 8 minuta. Smanjite vatru, posolite, dodajte češnjak i pirjajte još minutu-dvije. Umiješajte pola žličice kurkume, miješajte dok ne zamiriši, pa smjesu prebacite u manju posudu. Lonac nemojte prati.
4. Zapečite piletinu. U istom loncu zagrijte preostalu žlicu ulja. Posipajte piletinu preostalom kurkumom, pa je pažljivo položite prsima prema dolje. Pecite oko 5 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, zatim je pažljivo okrenite i ponovite s druge strane.
5. Dodajte luk i tekućinu. Rasporedite smjesu luka oko piletine (ne po vrhu!) i dolijte 2½ šalice vode – polako, uz rubove lonca. Dovedite do vrenja, poklopite i prebacite u pećnicu na 50 minuta.
6. Dodajte rižu i završite pečenje. Izvadite lonac iz pećnice, pažljivo pospite rižu po tekućini oko piletine. Ako se koje zrno zalijepilo za meso, lagano ga gurnite u tekućinu. Prelijte limunovim sokom i šafranovom vodom (ako je koristite), poklopite i vratite u pećnicu još 30 minuta – dok piletina i riža ne budu savršeno kuhane.
7. Odmorite i poslužite. Nakon pečenja, ostavite lonac pokriven pet minuta. Piletinu možete rezati izravno u loncu ili je pažljivo izvaditi i narezati na dasci. Poslužite s rižom i, po želji, ukrasite svježim začinskim biljem.
Za potpuni obrok, poslužite uz svježu salatu od rikule ili mješavinu svježih začina poput mente i bosiljka.