RECEPT KOJI ODUŠEVLJAVA

Jedan lonac, a savršen ručak: Pečena piletina s aromatičnom rižom koja se topi u ustima

01.11.2025 u 10:13

Bionic
Reading

Zaboravite na pranje deset lonaca i nered u kuhinji. Ako volite jela koja mirišu na toplinu doma, ali istovremeno izgledaju kao da ste ih naručili iz finog restorana, ovo je recept za vas. Sočna piletina, zapečena zajedno s rižom koja upija bogatu juhu od šafrana i kurkume, stvara savršenu kombinaciju boja i okusa

Najbolje od svega? Sve se priprema u jednom loncu. Ova varijanta savršeno funkcionira u velikom gusnatomn loncu. Piletina se prvo kratko zapeče, zatim kuha s rižom koja upija sve sokove i začine. Rezultat je meko meso, aromatična riža i kuhinja koja miriše kao orijentalna bajka.

Potrebni sastojci:

  • prstohvat šafrana (po želji)
  • prstohvat šećera (po želji)
  • piletina (1,8 do 2,2 kg), očišćena od viška masnoće
  • krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • ¼ šalice maslinova ulja
  • 1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1½ žličica mljevene kurkume
  • 1½ šalice bijele basmati riže, isprane i ocijeđene
  • 2 žlice limunova soka
  • svježe bilje (peršin, korijandar, menta ili bosiljak) za ukrašavanje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Ako koristite šafran, zakuhajte dvije žlice vode i ostavite je da se malo ohladi. U mužaru zdrobite šafran sa šećerom dok ne dobijete fini prah, zatim prelijte toplom vodom, lagano promiješajte i poklopite dok ne bude spreman za upotrebu.

2. Pripremite piletinu. Dobro je posušite papirnatim ubrusom, pa je obilno posolite i popaprite – i izvana i iznutra. Za srednju piletinu koristite 5 do 7 žličica soli i oko 2 žličice papra. Ako želite, ovaj korak možete napraviti i dan ranije te piletinu držati nepokrivenu u hladnjaku.

3. Priprema luka i začina. U velikom loncu (oko 6 litara) zagrijte tri žlice maslinova ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane zlatan, oko 8 minuta. Smanjite vatru, posolite, dodajte češnjak i pirjajte još minutu-dvije. Umiješajte pola žličice kurkume, miješajte dok ne zamiriši, pa smjesu prebacite u manju posudu. Lonac nemojte prati.

4. Zapečite piletinu. U istom loncu zagrijte preostalu žlicu ulja. Posipajte piletinu preostalom kurkumom, pa je pažljivo položite prsima prema dolje. Pecite oko 5 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, zatim je pažljivo okrenite i ponovite s druge strane.

5. Dodajte luk i tekućinu. Rasporedite smjesu luka oko piletine (ne po vrhu!) i dolijte 2½ šalice vode – polako, uz rubove lonca. Dovedite do vrenja, poklopite i prebacite u pećnicu na 50 minuta.

6. Dodajte rižu i završite pečenje. Izvadite lonac iz pećnice, pažljivo pospite rižu po tekućini oko piletine. Ako se koje zrno zalijepilo za meso, lagano ga gurnite u tekućinu. Prelijte limunovim sokom i šafranovom vodom (ako je koristite), poklopite i vratite u pećnicu još 30 minuta – dok piletina i riža ne budu savršeno kuhane.

7. Odmorite i poslužite. Nakon pečenja, ostavite lonac pokriven pet minuta. Piletinu možete rezati izravno u loncu ili je pažljivo izvaditi i narezati na dasci. Poslužite s rižom i, po želji, ukrasite svježim začinskim biljem.

Za potpuni obrok, poslužite uz svježu salatu od rikule ili mješavinu svježih začina poput mente i bosiljka.