Donosimo recept za juhu koja savršeno kombinira aromatičan okus s brojnim hranjivim sastojcima koji osnažuju imunitet
Ova jednostavna juha s povrćem i puretinom prava je zimska poslastica koja ne samo da je ukusna, već i izuzetno zdrava. Idealna je za hladnije dane jer je prepuna povrća, a zahvaljujući puretini i tjestenini, također je odlična kao večera koja će vas zasititi i osnažiti. Bogata je vlaknima, vitaminima i proteinima, što je čini savršenim obrokom za jačanje imuniteta.
Povrće poput celera, mrkve i poriluka pruža tijelu potrebne vitamine, dok puretina nudi visokokvalitetne proteine koji pomažu u održavanju mišića i imuniteta. Dodavanje limunovog soka, peršina i vlasca u recept daje dodatne antioksidanse, koji igraju bitnu ulogu u zaštiti organizma od bolesti.
Sastojci:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 šalice nasjeckanog poriluka
- 2 šalice nasjeckanog celera
- 2 šalice nasjeckane mrkve
- 1 ½ žličica soli
- ½ žličice mljevenog papra
- 8 šalica neslanog purećeg ili pilećeg temeljca
- 4 šalice vode
- parmezan
- 225 g tjestenine od cjelovitog pšenice (fusilli)
- 500 g kuhane puretine
- 3 žlice limunovog soka
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
Priprema:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte poriluk, celer, mrkvu, sol i papar. Pirjajte uz povremeno miješanje 8-9 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte temeljac, vodu i naribani parmezan. Povećajte vatru i dovedite do vrenja, povremeno miješajući. Zatim smanjite vatru na srednje visoku, dodajte tjesteninu i kuhajte 9-10 minuta dok ne postane al dente.
Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte puretinu, limunov sok, peršin, vlasac i estragon. Kuhajte još 2 minute dok puretina ne bude dobro zagrijana.