PREFINI DESERT

Jesenska čarolija na tanjuru: Cheesecake koji osvaja s prvim zalogajem

31.10.2025 u 12:14

Bionic
Reading

Ovaj cheesecake s bundevom savršeno ide uz šalicu čaja ili kave, a svakim zalogajem podsjeća nas zašto je jesen najugodnije i najmirisnije godišnje doba

Jesen je pravo vrijeme za mirise cimeta, đumbira i karamele – a ništa ne utjelovljuje to bolje od bogatog cheesecakea s bundevom.

Ovaj raskošni desert spaja kremastu teksturu klasične torte od sira s toplinom sezonskih začina i hrskavom podlogom od keksa s đumbirom. Iako zahtijeva malo više vremena, rezultat je vrijedna nagrada – savršena slastica za nedjeljni ručak ili jesensku večeru s prijateljima.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 80 g maslaca, otopljenog, plus malo dodatnog za premazivanje kalupa
  • 275 g keksa s đumbirom ili petit keksa
  • 1 bjelanjak (žumanjak sačuvajte za nadjev)

Za nadjev:

  • 800 g punomasnog krem sira
  • 425 g pirea od bundeve (može i domaći, od pečene bundeve)
  • 200 g svijetlosmeđeg šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 5 jaja + 1 dodatni žumanjak

Za posluživanje:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • prstohvat mljevenog cimeta ili začina za bundevu
  • 25 g nasjeckanih oraha ili pekana
  • 3 žlice karamel umaka

Priprema:

Usitnite kekse u blenderu i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje (promjer oko 22 cm). Pecite 10 minuta na 200 °C, premažite bjelanjkom i vratite još 3 minute.

U većoj zdjeli izmiksajte krem sir, pire od bundeve, šećer i brašno. Dodajte jaja i žumanjak te miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ulijte je preko pečene podloge.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Pecite 10 minuta na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 110 °C i pecite još oko sat i pol, dok sredina ne ostane lagano drhtava. Isključite pećnicu i ostavite kolač unutra da se hladi dva sata, a zatim ga stavite u hladnjak preko noći.

Ohlađeni cheesecake premažite šlagom, pospite cimetom, dodajte sjeckane orahe i prelijte karamel umakom.