Ovaj cheesecake s bundevom savršeno ide uz šalicu čaja ili kave, a svakim zalogajem podsjeća nas zašto je jesen najugodnije i najmirisnije godišnje doba
Jesen je pravo vrijeme za mirise cimeta, đumbira i karamele – a ništa ne utjelovljuje to bolje od bogatog cheesecakea s bundevom.
Ovaj raskošni desert spaja kremastu teksturu klasične torte od sira s toplinom sezonskih začina i hrskavom podlogom od keksa s đumbirom. Iako zahtijeva malo više vremena, rezultat je vrijedna nagrada – savršena slastica za nedjeljni ručak ili jesensku večeru s prijateljima.
Sastojci:
Za podlogu:
- 80 g maslaca, otopljenog, plus malo dodatnog za premazivanje kalupa
- 275 g keksa s đumbirom ili petit keksa
- 1 bjelanjak (žumanjak sačuvajte za nadjev)
Za nadjev:
- 800 g punomasnog krem sira
- 425 g pirea od bundeve (može i domaći, od pečene bundeve)
- 200 g svijetlosmeđeg šećera
- 50 g glatkog brašna
- 5 jaja + 1 dodatni žumanjak
Za posluživanje:
- 400 ml vrhnja za šlag
- prstohvat mljevenog cimeta ili začina za bundevu
- 25 g nasjeckanih oraha ili pekana
- 3 žlice karamel umaka
Priprema:
Usitnite kekse u blenderu i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup obložen papirom za pečenje (promjer oko 22 cm). Pecite 10 minuta na 200 °C, premažite bjelanjkom i vratite još 3 minute.
U većoj zdjeli izmiksajte krem sir, pire od bundeve, šećer i brašno. Dodajte jaja i žumanjak te miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ulijte je preko pečene podloge.
Pecite 10 minuta na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 110 °C i pecite još oko sat i pol, dok sredina ne ostane lagano drhtava. Isključite pećnicu i ostavite kolač unutra da se hladi dva sata, a zatim ga stavite u hladnjak preko noći.
Ohlađeni cheesecake premažite šlagom, pospite cimetom, dodajte sjeckane orahe i prelijte karamel umakom.