PRUŽITE RUKAMA RUKU POMOĆI

Gubitak snage i pokretljivosti samo su neke od promjena koje nosi starenje: Evo kako ruke održavati u što boljoj formi

12.01.2020 u 18:18

Bionic
Reading

S godinama opadaju snaga i pokretljivost ruku, a problemi s njima mogu ukazivati i na neke ozbiljnije zdravstvene tegobe, pa je dobro na vrijeme povesti računa o njima kako bi ih održali u dobroj formi

Snaga stiska

S godinama snaga stiska ruku prirodno opada, što je posebno izraženo nakon 65. godine, a može znatno otežati obavljanje svakodnevnih poslova. Ako je ovo slabljenje postupno kroz duži period, uzrok su vjerojatno lomovi kosti, artritis ili gubitak mišićne mase, ali ako se dogodi iznenada, to bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme poput dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog tlaka.

Kako si pomoći?

Fizijatar može testom utvrditi snagu u vašim rukama, a raznim tretmanima i fizikalnim terapijama može vam pomoći da snagu zadržite ili čak povratite. Fizikalne terapije uključuju i vježbe koje možete raditi i kod kuće, poput stiskanja teniske loptice. Važno je imati na umu da njome ništa ne pumpate pa ne treba te žuriti, nego lopticu stisnuti i zadržati od 3 do 5 sekundi. Započnite s jednim stiskom dnevno ili čak svaki drugi dan, ovisno o osjećaju u rukama, a zatim svakodnevno napravite 10 stisaka sa svakom rukom uz kratke odmore između.

Drhtanje ili tremor

Ruke mogu drhtati zbog različitih razloga u bilo kojoj dobi, ali najčešće to krene nakon 50. godine. Stanje mogu pogoršati, ili čak uzrokovati, lijekovi poput stabilizatora raspoloženja ili lijekovi za epileptične napade i migrene, a doprinijeti mogu i anksioznost, stres, niska razina šećera u krvi, umor i previše kofeina. Kod drhtanja ruku javljaju se dva tipa - aktivno drhtanje, koje se događa kada pokušate koristiti ruke, i pasivno drhtanje koje se javlja kada su ruke u mirovanju.

Kako si pomoći?

Iako nije ugodno, aktivno drhtanje obično je bezopasno, a pomoći si možete promjenom životnih navika i prehrane pa je ponekad dovoljno konzumirati manje kofeina. Pasivno drhtanje može ukazivati na ozbiljnije probleme kao što su tumor ili oboljenja mozga poput Parkinsonove bolesti. Ako ste primijetili pasivno drhtanje, javite se što prije svome liječniku.

Artritis

Upala zglobova najčešće se javlja na mjestima gdje je došlo do napuknuća, uganuća ili prijeloma, čak i ako ste adekvatno liječeni. Sa starenjem raste i vjerojatnost da će vas artritis pogoditi, a s vremenom može doći do bolova, otjecanja i gubitka pokretljivosti zglobova.

Kako si pomoći?

U razgovoru s liječnikom definirat ćete koliko aktivan život želite vodit i koliko bol i nedostatak fleksibilnosti zglobova utječu na vaš svakodnevni život. Ovisno o tome, preporučit će vam protuupalne lijekove ili steroidnu injekciju koja može ublažiti bol i otjecanje tjednima ili mjesecima. Opcija je i korištenje udlaga koje će zaštititi zglobove i spriječiti pretjerano opterećenje, ali ne preporučuje ih se nositi predugo jer mogu uzrokovati gubitak mišića.

Promjene na koži

Godine i godine izlaganja suncu uzrokovat će na staračkoj koži pojavu staračkih pjega. Kako stari i bora se, koža teže zadržava vlažnost, što može dovesti do suhe kože i svrbeža. Propada i meko tkivo kože pa vene s godinama postaju sve uočljivije, a to se itekako vidi na rukama.

Kako si pomoći

Za zaštitu ruku od sunčevih UV zraka na raspolaganju vam je širok spektar krema za sunčanje, a gledajte da im faktor bude 30 ili više. Kad vrtlarite ili čistite vani, nosite pamučne rukavice i birajte blage sapune i sredstva za čišćenje koji ne uklanjaju vašu prirodnu masnoću. U održavanju zdrave kože i noktiju mogu vam također pomoći ovlaživači zraka i zdrava prehrana s puno vitamina, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Rak kože

Ruke su tijekom godina jako izložene sunčevoj svjetlosti, koja je vodeći uzrok raka kože. Šanse za obolijevanje rastu ako ste svjetloputi, patite od problema imunološkog sustava, imate određene vrste madeža i nekoga u obitelji tko je obolio od raka kože.

Dijagnoza i liječenje

Sve sumnjivo i neobično na koži možete provjeriti kod dermatologa, liječnika specijaliziranog za brigu o koži, koji će vas uputiti i na što posebno trebate paziti. Pronađe li rak kože, za uklanjanje stanica raka bit će potrebna operacija, a kako bi se uništile eventualne zaostale stanice i spriječilo širenje, preporučit će vam zračenje ili kemoterapiju.

srednja dob

Koraci koje trebate poduzeti ulaskom u četrdesete: Osjećat ćete se bolje, ali i izgledati mlađe

Pogledaj galeriju

Modrice

Obojene mrlje na koži, koje liječnci još nazivaju purpurama, mogu izazvati već i lakši udarci. Češće su na tankoj, naboranoj i suncem oštećenoj staračkoj koži. Veću vjerojatnost za nastanak modrica imat ćete i ako pijete lijekove koji razrjeđuju krv poput aspirina, ili često pijete alkohol. Pojave se kao crvene mrlje, zatim prelaze u ljubičastu boju, tamne i na posljetku blijede. Obično ne bole, ali mogu trajati duže nego obične modrice, često i nekoliko tjedana.

Kako si pomoći

Kad radite nešto u čemu postoji opasnost od nastanka modrica, zaštitite šake ili ruke rukavicama ili posebnim rukavima. Postoje sredstva, poput krema i losiona, koja pomažu u sprečavanju nastanka modrica, ili ona koja pomažu kožu učiniti debljom. Koristite li neko sredstvo za razrjeđivanje krvi i sumnjate da bi moglo uzrokovati nastanak modrica, razgovarajte s liječnikom o mogućim promjenama lijeka ili količine koju uzimate.

Dupuytrenova kontraktura

Kod ove bolesti pojavljuju se zadebljanja na tkivu tik ispod kože što može uzrokovati savijanje prstiju, najčešće prstenjaka i malog prsta prema dlanu. U potkožnom tkivu dlana pojavljuju se čvorići ili zadebljane linije poput tetiva. Bolest se ponekad može javiti na vrhovima zglobova ili na stopalima. U točan uzrok liječnici još nisu sigurni, a najčešće se pojavljuje kod muškaraca starijih od 40 godina, osobito onih porijeklom iz sjeverne Europe.

Liječenje

Većini ljudi blaži oblici ove bolesti ne uzrokuju velike probleme i bol, i stanje se ne mora nužno pogoršavati pa liječnicima ostaje samo praćenje. Ako se problemi ipak pojave i počnu utjecati na pokretljivost ruku, liječnik vam može savjetovati tretmane stimulacije iglama, injekcije kortikosteroida i kolagenaze (enzima) ili operacijske zahvate. Međutim, liječenjem se situacija ne popravi uvijek u potpunosti, a bolest se ponekad zna vratiti.