SEZONA MAŠKARA

Gdje vas čeka najbolja zabava pod maskama

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 10.02.2012 10:13
  • Objavljeno 10.02.2012 u 08:15
zvončari

zvončari

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ako se vremenske prilike dopuste, mnoge će hrvatske gradove za desetak dana preplaviti maskirane povorke. Najveći se spektakl očekuje u Rijeci, no maskirano ludilo zahvatit će tradicionalno Samobor, Veliku Goricu i Dubrovnik

Sezona maškara u kvarnerskom je zaleđu počela još sredinom siječnja povorkama zvončara, a do početka ožujka maškare bi trebale razveseljavati sve koji pokladno razdoblje doživljavaju jedinim u godini kada mogu zaboraviti na svakodnevicu i pod okriljem maski biti što god požele.

Rijeka

Iako su ključevi grada maškarama predani još 20. siječnja nepovoljne vremenske prilike i snježna mećava odgodile su Maškarani auto rally Pariz - Bakar i dječju povorku za subotu, 18. veljače. Dan kasnije trebalo bi se održati spektakularno finale Riječkog karnevala – međunarodna karnevalska povorka na gradskom Korzu.

Međunarodna povorka kruna je karnevalskih svečanosti te natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti. Ovaj vatromet boja i oblika rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i više od 100 tisuća gledatelja iz zemlje i svijeta.

Za vrijeme održavanja karnevalske povorke, za sve zainteresirane bit će organizirano oslikavanje lica i prodaja karnevalskih suvenira.
Istoga dana navečer na Adamićevom gatu paljenjem Pusta ili Princa Karnevala obilježit će se završetak karnevalskih ludorija i povratak svakodnevici. Lutak koji simbolizira Pusta spaljuje se na lomači, a s njim u pepelu nestaju i svi grijesi počinjeni za vrijeme karnevala.

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL


Samoborski fašnik u znaku Nika Titanika
Samobor
Na sličan način završit će 21. veljače i fašnik u Samoboru, a prije suđenja i spaljivanja Princa Fašnika, uz veliki vatromet, dodijelit će se i nagrade za najbolju dječju, grupnu i pojedinačnu masku. Pokladne zabave u Samoboru počinju u subotu, 11. veljače, a broji će zabavni programi u organizaciji fašničkih likova Princa Fašnika, Princeze Srake, Fiškala Štefa i Suca, biti organizirani u iduća dva vikenda.

Uz povorke samoborskih mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima na Fašniku će sudjelovati i brojne maskirane skupine iz cijele Hrvatske. Nakon svake večeri 'Fašnička srakovlada' nagrađivat će najbolje maske, a svih 15 mjesnih odbora koji u dvije subote nastupaju na Fašniku bit će utaboreni u Livadićevoj ulici gdje će se natjecati u ponudi domaćih specijaliteta i zabave. Folklorne sKupine i ulični zabavljači predstavljat će se na Etnocestu, a na velikoj pozornici nastupit će mnogi glazbenici, zabavljači i plesači.

Velika Gorica
Turopoljski fašnik u Velikoj Gorici ove će se godine održati 103. put. Iako su ključevi grada u rukama maškara još od 3. veljače, kulminacija karnevala, Veliki fašnik održat će se u subotu 18. veljače. Kao i ranijih godina Velika povorka, predvođena maskotama Turopoljskog fašnika, Žirom, Lukom i Pajcekom, ići će od Školske ulice do središnjeg parka, a zabavni će se program nastaviti u fašničkom šatoru.

Dan kasnije, u nedjelju, 19. veljače fašnik je namijenjen djeci, a na velikoj pozornici predstavit će se vrtićke i školske grupe te pojedinačne maske i parovi.

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL


Dubrovčani su veliki poklonici maškaranih festa
Dubrovnik
Karnevalska tradicija koja u Dubrovniku traje oduvijek, a vrhunac doseže u renesansi, posljednjih se godina uporno obnavlja. 'Dubrovačke maškarane feste' skupni je naziv novog pokladnog programa kroz koji će od 11. do 21. veljače objediniti sve maškarane svečanosti.

Uz Dubrovački karnevo organiziraju se manifestacije namijenjene djeci i mladima kroz tradicionalnu Faćendu od malijeh maškara i Maškarani školski dan. Za odrasle ljubitelje maškaravanja rezervirani su Ultimi od karnevala, a za poklade će se organizirati i maškarani dan na ledu dubrovačkog klizališta.

Maškarani Dubrovački jedriličari 18. veljače ispred gradskih zidina organiziraju Karnevalsku regatu, a obnavlja se i tradicija karnevalskih balova. U sklopu maškara održat će se i Karneval Fest koji je lani imao uspješno prvo izdanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi