ususret fašniku

Koje je ulje najbolje koristiti za prženje krafni?

06.02.2024 u 11:04

Bionic
Reading

Krafne su nezaobilazan dio maškara, a na novom Zvijezda Suncokretovom ulju za prženje moći ćete krafne iznova pripremati i do osam puta.

U Hrvatskoj se tradicionalno pripremaju krafne, dok u Poljskoj dominiraju paczki, Austrijanci jedu krapfen, Rusi ponchiki, a u Italiji, pak, uživaju u bombolonima. Sve su ovo samo varijante imena za svima najdražu slasticu u vrijeme karnevala – nezaobilaznu krafnu. Ove pokladne sezone svoj omiljeni desert moći ćete pripremiti bez da nakon svakog prženja bacate ulje, zahvaljujući novom Zvijezda Suncokretovom ulju za prženje, koje zadržava kvalitetu na visokim temperaturama i može se koristiti za prženje čak osam puta. Kako bi vaše krafne svaki put bile slasne i fine, poslužite se ovim provjerenim receptom, koji će oduševiti vaše ukućane u nadolazeće doba karnevala.

Iako se recepture razlikuju od države do države te između regija i gradovima, ono što svi recepti imaju zajedničko je način pripreme, odnosno prženje. U duboku tavu potrebo je staviti puno ulja za prženje te ga zagrijati na visoku temperaturu (otprilike 180 °C). U dovoljno zagrijano ulje treba polako stavljati krafne tako da gornji dio stavite da se prži prvi. Tijekom prženja, krafne će rasti i poprimati željenu boju. Kada su dobile traženu boju, krafne okrenite te pržite i na drugoj strani. Krafne treba pržiti tako da svaka ima dovoljno prostora da zadrži primamljivi okrugli oblik.

U nastavku možete pronaći recept, a za najbolje krafne isprobajte novo Zvijezda Suncokretovo ulje za prženje.

RECEPT: NAJFINIJE ZVIJEZDA KRAFNE

Sastojci:

500 g brašna T-550 ili brašna za dizano tijesto

1 kockica svježeg kvasca

1,5 dl vode

0,4 dl mlijeka

50 g Zvijezda stolnog

4 žumanjka

70 g šećera

malo soli

rum i ribana korica limuna

Zvijezda suncokretovo ulje za prženje

marmelada od marelica za punjenje

Priprema:

Brašno je potrebno prosijati u prikladnu zdjelu. Razmutite svježi kvasac u malo mlake vode. Dodajte Zvijezda stolni sobne temperature, preostale sastojke i ulijte razmućeni kvasac pa pomoću kuhače umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplome da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite na 20 jednakih komada. Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus. Pokrijte i ostavite da još jednom nabujaju. U dubljoj većoj tavi ugrijte dovoljno ulja na 180 °C. Pokladnice stavljajte u vruće ulje najprije gornjom stranom prema dolje. Pecite ih poklopljene samo 5 sekundi, otklopite i pecite 3 do 4 minute, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Na taj će način pokladnice dobiti okrugli svijetli rub. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće. Krafne napunite marmeladom, te ohlađene pospite šećerom u prahu.