AH, TE KALORIJE

Čini li vas vaša dijeta debelima?

21.11.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Izbjegavajte masnu hranu, ugljikohidrate, preskočite doručak – zvuči vam poznato? Čini se da kada je riječ o dijeti i topljenju viška kilograma, svatko ima sasvim drukčije mišljenje i teoriju. No, što zaista pali u praksi?

Naravno, ako ne jedete, smršavit ćete, no isto tako ćete umirati od gladi. A upravo je to razlog zašto većina ljudi sabotira vlastitu dijetu – kada gladujete najčešće birate pogrešne namirnice, samo kako bi umirili želudac. Ili ćete zgrabiti nešto što vam je prvo pri ruci, a to najčešće nije zdrava namirnica, ili ćete nakon boli koju uzrokuje glad pojesti dvostruko više no što vam je potrebno.

Koji je onda najbolji način uspješnog mršavljenja bez gladovanja? Kako prvo, ignorirajte savjet da trebate gladovati da biste smršavjeli, umjesto toga odaberite namirnice koje će vas zasititi, a od njih se nećete udebljati, a RadarOnline donosi pet najčećih diejtnih grešaka te načine kako ih izbjeći.

Kalorije u tekućinama

Ako često posežete za napicima poput kave s dodanim okusima, sokova, smoothija i shakeova, u organizam dnevno unesete tonu kalorija. Osim toga, neki od ovih napitaka mogu imati više kalorija nego cijeli jedan uravnoteženi obrok, a uopće vam neće dati osjećaj sitosti te ćete glad i dalje osjećati te ćete se ubrzo nakon zadnjeg gutljala baciti u potragu za hranom.

Glavni krivci kojima u organizam unosite hrpu kalorija, a da toga niste niti svjesni su: slatka kava s dodanim okusima, ledena kava, smoothiji, zaslađeni ledeni čajevi, sokovi, dijetni shakeovi.

Rješenje: Nemojte obroke i međuoborke zamjenjivati raznim pićima, bez obzira koje vrste. Osim toga, trudite se češće odabrati napitke bez kalorija, poput vode i nezaslađenog čaja.

Preskakanje doručka
Možda se ideja o preskakanju čitavog jednog obroka čini kao odličan način za mršavljenje, no istina je da svakodnevan zdrav doručak može spriječiti prejedanje tijekom dana te unošenje suvišnih kalorija u organizam. Kada preskočite doručak, mozak prima informaciju da gladujete, što znači da će se vaš metabolizam usporiti, a tijekom dana ćete biti češće gladni te ćete u kasnijim satima jesti češće i više.

Glavni krivci za preskakanje doručka su ne odvajanje ujutro vremena za doručak, neimanje zdravih namirnica koje se lako pretvore u ukusan jutranji obrok te ispijanje kave umjesto uživanja u zdravom doručku.

Rješenje: Ako ujutro nemate vremena za doručak, putem do posla pojedite jugurt ili kakvo voće. Za one koji nisu ljubitelji jutranjih namirnica poput žitarica, tosta i voća, probajte sendvič s puretinom u kombinaciji sa čašom mlijeka. Nije loša ideja i radni stol opskrbiti malim paketićima žitarica ili pokojim jogurtom.

Ne zanemarite čudotvorno djelovanje voća i povrća
Hrana bogata vlaknima
Ako u svakodnevnu prehranu uključite hranu bogatu vlaknima, ne samo da ćete brže topiti kilograme viška, već ćete i tijelu pružiti dodatnu zaštitu od bolesti poput karcinoma i bolesti srca. Potrudite se da vam svaki dan hrana na tanjuru bude šarena – uz rižu, kruh, tjesteninu, ribu i meso dodajte šaroliko voće i povrće. Jedući samo hranu siromašnu vlaknima teže ćete smršavjeti te se nezdravije hraniti.

Glavni krivci: tjestenina, riža, žitarice siromašne vlaknima, bijeli kruh i peciva, pečeni krumpir

Rješenje: U svakodneve oborke uključite hranu bogatu vlaknima. Ponekad žitarice zamijenite grožđicama, voće uvrstite kao međuobork, a za brzo gotovo i ukusnu večeru pripremite smeđu rižu s crvenim grahom.

Ugljikohidrati bez proteina
Hrana bogata ugljikohidratima, a siromašna proteinima može vas dovesti u stanje vječne gladi, a to je najmanje što želite, ukoliko nastojite smršavjeti. Namirnice poput kruha, tjestenine i riže, baš kao i voće i povrće, su lako probavljive. A upravo su proteini ti koji vam dauju osjećaj sitosti, stoga redovito konzumirajte piletinu, ribe i jaja.

Glavni krivci: peciva, muffini, salate napravljene samo od povrća

Rješenje: Umjesto velike porcije ugljikohidrata, izaberite manju porciju ugljikohidrata i manju porciju proteina. Preskočite razna peciva i sirne namaze, a u salatu dodajte tvrdi kuhano jaje i pureća prsa, a za međuobrok umjesto muffina izaberite jogurt.

Hrana s manjim udjelom masnoće
Hrana s manjim udjelom masnoće nije pravo rješenje za topljenje kilograma. Problem je da dosta takve hrane u svome sastvu umjesto masnoća ima veću količinu šećera koji isto imaju veliku kalorijsku vrijednost. Naravno, to ne znači da treba izbjegavti hranu s manjim udjelom masnoća, već treba u svemu biti umjeren.

Glavni krivci: nemasni umaci za salate, čips, keksi, sladoled

Rješenje: U svoju prehranu uvrstite hranu s manjim udjelom masnoća, no imajte na umu ka hrana s manjim udjelom masnoća nije isto što i hrana s manje kalorija. Također, birajte onu hranu s manje masnoća koja sadrži proteine, ili nakon sladoleda jednostavno pojedite bananu ili borovnice.

Preporučeni meni
7.30 – šalica žitarica prelivenih nemasnim mlijekom, šaka grožđica te malo cimeta (220 kalorija)

8:30 – Velika bijela kava s nemasnim mlijekom (110 kalorija)

10:30 – jogurt od vanilije s pola šalice jagoda (233 kalorije)

12:00 – salata od povrća i purećih prsa lagano začinjena, dva tosta i šalica mlijeka (332 kalorije)

15:00 – četvrtina šalice suhih brisnica pomiješanih s lješnjacima (144 kalorije)

18:00 – pečena pileća prsa, smeđa riža, kuhana brokula i cvjetača (296 kalorje)

20:30 – nemasni sladoled pomiješan s narezanom bananom, jedna žlica čokoladnog preljeva (211 kalorije)

Ukupno kalorija: 1546