ZNANSTVENICI SU OTKRILI

Kako odabrati dijetu koja će upaliti

31.10.2011 u 07:58

Bionic
Reading

Probali ste već svakakve dijete i čini vam ste da nema spasa? Znanstvenici kažu da prvo morate otkriti kakva ste osoba, u kojim se situacijama ne možete kontrolirati i zatim odabrati dijetu koja vam odgovara

Jeste li se ikada zapitali kako vaša prijateljica uspijeva izdržati dijetu, a vi ste počeli već desetak puta i svaki put popustili nakon nekoliko dana? Znanstvenici kažu da morate poznavati sebe i svoj mozak pa odabrati dijetu koja vam odgovara.

Neurokirurg Daniel Amen proučavao je skenove mozga 66 tisuća žena. Zaključio je da svaka žena koja pokušava mršavjeti pripada jednom od četiri tipa mozga. Kada utvrdi kojem tipu pripada, može lakše odabrati način ishrane kojim će imati više uspjeha u skidanju kilograma.

Četiri tipa koja doktor Amen spominje su kompulzivni, impulzivni, emocionalni i anksiozni, a objavio ih je u Crown Archetypeu pod naslovom The Amen Solution

Otkrijte kojem tipu pripadate

Ako potvrdno odgovorite na više od tri pitanja u jednoj kategoriji, vjerojatno joj i pripadate.

Kompulzivni tip
- teško se rješavate negativnih misli
- puno brinete
- težite kompulzivnom ili ovisnom ponašanju
- dugo zamjerate kada vam netko učini nešto nažao
- lako se razljutite ako stvari ne ispadnu kako ste zamislili
- volite biti na suprotnoj strani od većine
- ne volite promjene
- stvari radite uvijek na isti način

Impulzivni tip
- teško se koncentrirate
- lako gubite pažnju
- lako vas je omesti u onome što radite
- često ste nemirni
- odugovlačite s izvršavanjem obaveza
- često gubite stvari
- treba vam kofein i nikotin da biste se bolje koncentrirali
- radite ili govorite stvari bez da prije promislite

Joga je dobra za anksiozni tip osobe
Emocionalni tip
- često imate negativan stav
- dosadno vam je i nezadovoljni ste
- nedostaje vam energije
- niste zainteresirani za zabavu
- ponekad osjećate da je sve beznadno
- često ste tužni i plačete
- nemate samopouzdanja
- sramite se prijatelja i obitelji

Anksiozni tip

- općenito ste nervozni i anksiozni
- često paničarite
- imate česte glavobolje i ukočeni ste
- pesimistični ste
- ne volite ulaziti u konflikte
- ovisni ste o poslu
- strah vas je da niste dovoljno sposobni
- uvijek očekujete najgore

'Gotovo sve dijete osmišljene su da ih svatko može provoditi, ali istraživanja u posljednjih 20 godina pokazuju da neke dijete jednoj osobi bolje odgovaraju nego nekom drugom', rekao je dr. Amen.

Prehrana za kompulzivni tip osobe

Nemate kontrolu nad količinom hrane koju pojedete i često joj ne možete odoljeti. Skeniranje mozga kod ovakvih osoba bilježi pojačanu aktivnost u prednjem dijelu mozga gdje se nalazi točka koja kontrolira sposobnost da se adaptiramo na promjene.

Kada u tom dijelu mozga ima previše aktivnosti, imamo više negativnih misli i loša očekivanja. Doktor Amen smatra da je to stanje uzrokovano nižom razinom neurotransmitera pod nazivom serotonin.

Odgovarala bi vam dijeta poput WeightWatchersa koja uključuje zdrave ugljikohidrate, budući da oni podižu razinu serotonina. Hrana koja također podiže razinu serotonina su banane, cikla, smeđa riža, biljni čajevi, švicarski sir ili sjemenke suncokreta, a dobro ćete se osjećati ako budete vježbali.

Dijete poput Atkinsonove ili Dukanove s puno proteina nisu za vas jer sve pada u vodu kad se naljutite i počnete nekontrolirano jesti da biste se umirili.

Kompulzivnom tipu odgovaraju zdravi ugljikohidrati
Prehrana za impulzivni tip osobe

Svaki dan započnete s novim planom kako ćete zdravo jesti i nećete pretjerivati, ali imate problema s kontrolom. Ne mislite na hranu stalno poput kompulzivnog tipa, ali teško odolijevate hrani kad ste joj u blizini.

Snimke mozga pokazuju da je kod ovog tipa ljudi najviše aktivnosti u prefrontalnom korteksu koji vas kontrolira da ne donosite loše odluke i izgovarate gluposti. Taj dio slabije radi ako mu nedostaje dopamina pa ćete tada prije uzeti čokoladu umjesto jabuke.

Vama neće odgovarati dijeta koja povisuje razinu serotonina, a odgovarala bi vam prehrana koja se temelji na proteinima. Neka obiluje piletinom, puretinom, jajima ili rikolom, a zeleni čaj će vas umiriti i opustiti.

Prehrana za emocionalni tip osobe

Glavni moto trebao bi vam biti sretne misli i lijepo tijelo jer ovaj tip žena jede svaki put kada se ne osjeća dobro. Najčešće se bore s osjećajima usamljenosti, depresije i manjka samopouzdanja.
Doktor Amen objašnjava da skenovi mozga pokazuju kako se takve osobe lako predaju negativnim mislima pa za ovaj tip nikako nisu preporučljive dijete koje uključuju puno proteina i ugljikohidrata.

Dobar odabir ishrane bio bi mediteranski ili prehrana u zoni. Dakle, puno ribe, voća i povrća.
Ako ste često depresivni i nesretni provjerite da li u organizmu imate dovoljno vitamina D. Njegov manjak povezuje se s depresijom, pretilošću i lošim pamćenjem.
Potrudite se redovno vježbati i pazite da dovoljno spavate. Nemojte izbjegavati društvo prijatelja i obitelji kada vas obuzme tuga.

Prehrana za anksiozni tip osobe

Osjećaje i strahove koji vas tište liječite hranom, a čini vam se da tijelo najviše traži slatku hranu i ugljikohidrate. Tip ste osobe kojoj je čaša uvijek na pola prazna i volite predviđati najgore scenarije. Da bi se umirili probajte vježbati jogu.

Snimke mozga pokazale su doktoru Amenu pojačane aktivnosti u bazalnim ganglijama, dijelu koji je zadužen za razinu anksioznosti i slične osjećaje.

Za vas nisu dijete koje propisuju niskokaloričnu prehranu jer potiču stvaranje kortizola, odnosno stres hormona.
Probajte se hraniti u zoni ili iskušajte makrobiotičku prehranu u kombinaciji s cjelovitim žitaricama i povrćem.