FESTIVAL SOLA MONOPLAY

U Zadar stiže talijanska kazališna skupina Fanny & Alexander nakon koje vam 'Čarobnjak iz Oza' više nikad neće biti isti

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 30.07.2019 12:09
  • Objavljeno 30.07.2019 u 10:53
Fanny & Alexander, 'Him'

Fanny & Alexander, 'Him'

Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Zadar jedanaesti put okuplja renomirane umjetnice i umjetnike suvremenog plesa na festivalu sola Monoplay, koji se u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba održava od 19. do 23. kolovoza. Umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a na festival stiže čuvena talijanska kazališna skupina Fanny & Alexander koja će izvesti predstavu 'Him'

Glavni program ovogodišnjeg MONOPLAYa, prvog i jedinog domaćeg festivala specijaliziranog za solo izvedbe u području suvremenog plesa, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, uključuje sedam izvedbi. Od toga su četiri projekta renomiranih svjetskih umjetnika te tri projekta domaćih umjetnika i umjetnica.

Festival otvara plesna izvedba 'Strangely Enough' talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Scavetta i Kippeberg posljednja dva desetljeća djeluju u sklopu plesnog kolektiva Wee, čije predstave, mijenjajući format i estetiku, propituju i istražuju ulogu koju kazalište i izvedbe mogu imati u suvremenom životu. Srž istraživanja ansambla bavi se fragilnosti i paradoksom, iznenadnim otkrićem i snom, empatijom i iznenađenjem, izbjegavanjem narativnog i fizičkog klišeja te propitkivanjem stvarnosti i identiteta humorističnom nevjericom.

Norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen drugog dana festivala predstaviti će solo 'Black'. Ta izvedba predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno, gdje izvodi radnje i barata nevidljivim predmetima te neprestano pokušava premostiti nepobjedivi jaz između misli i iskustva, između onoga ovdje i ondje.

Pol Pi je brazilski umjetnik koji živi u Francuskoj, s poljem interesa na širem razumijevanju koreografskog područja, na sjećanju i prolaznosti, jeziku i prevođenju te pojmu arhiva u plesu. Treći festivalski dan uključuje njegovu izvedbu 'Ecce (H)omo', koja se bavi pojmom nasljeđa u plesu kroz interpretaciju plesnog ciklusa Afectos Humanos njemačke koreografkinje Dore Hoyer (1911. - 1967.).

Četvrti festivalski dan predviđen je za predstavljanje solo projekata domaćih umjetnika: Ivane Kalc, Nastasje Štefanić, Šimuna Stankova.

'Next Big Thing' Ivane Kalc predstava je o produktivnosti, radu, vrijednosti i smislu umjetničkog rada, ali se bavi i frustracijom, defetizmom i nezadovoljstvom koje se može pojaviti tijekom procesa samopromocije i samoprodaje. 'Viola, ja i nas dvije' Nastasje Štefanić predstavlja autobiografsko poigravanje i preispitivanje odnosa pokreta i zvuka te živog i neživog, unutar izvedbenog formata koji je na granici između plesnog performansa i eksperimentalnog koncerta. 'Not So Simple Sample' Šimuna Stankova bavi se principima remixa/samplea u glazbi koji se potom prevode u plesni materijal.

Ovogodišnji Monoplay zatvara se uz nekonvencionalnu izvedbu čuvene talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander koja djeluje već gotovo 30 godina, kreirajući projekte kroz eksperimentalno istraživačko kazalište, uz fascinantne fizičke izvedbe i kombinaciju najširih područja interesa i žanrova poput dječjih fantazija i mitova. Njihov opus uključuje autore poput Bergmana, Shakespearea, Čehova, Carrolla, Nabokova, pa sve do Marine Cvetaeve, Giorgija Manganellija, Caremla Bene, Guida Ceronettija i mnogih drugih.

Veliki broj projekata referira se na klasike dječje literature, a sve s ciljem analize današnjeg svijeta i društva. Predstava 'Him', koja će zatvoriti 11. MONOPLAY, tako uključuje projekciju filma o 'Čarobnjaku iz Oza' te izvođača (Marco Cavalcoli) koji predstavlja figuru malog diktatora-dirigenta opsjednutog filmom i koji ga neprestano sinkronizira, pripisujući si sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte. Na jeziku umjetnika Fanny & Alexander, ovaj poremećeni čarobnjak postaje Hitler; svođenjem zločinca na lika iz burleske, ovaj Hitler koji predstavlja suprotnost Dorothynoj čistoći više nije Hitler, već dokazani majstor, Marco Cavalcoli. On je čarobnjak u svakom smislu, on vodi igru - čežnje za domom i bijega od kuće, zločinačke žudnje i pokajanja.

Prije samoga festivala, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar koja omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike te upoznavanje sa suvremenim tehnikama i tendencijama u području izvedbenih umjetnosti.

Za vrijeme trajanja čitavog festivala u prostoru crkve Sv. Dominika u Zadru održat će se drugo po redu izdanje MONOAZE u organizaciji MONOPLAYa i bara Botaničar iz Zagreba. Radi se o svojevrsnom 'parku' u kojem se fotografija, video radovi, glazba i ples susreću u nekoj drugoj vrsti materijalnih dobara te se potiče aspekt umjetničke razmjene u prostoru koji je namijenjen gostima festivala i publici. U prostoru MONOAZE održat će se nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!