tužna vijest

Preminuo je glumac Dragoljub Lazarov, dugogodišnji član ansambla kazališta Gavella

28.12.2021 u 16:26

Bionic
Reading

Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Dragoljub Lazarov, dugogodišnji član ansambla kazališta 'Gavella', preminuo je u Zagrebu, priopćilo je Gradsko dramsko kazalište Gavella

Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979. godine, a još je tijekom studija surađivao s kazališnom radionicom Pozdravi, s Histrionima, K.P.G.T.-om. Od 1979. do 1989. godine kao član ansambla Teatra ITD, s predstavama 'Mali Hamlet' i 'Kontrabas' u režiji Zlatka Boureka obilazi sve značajnije svjetske festivale i u domaćem okružju dobiva mnoge značajne nagrade.

Neke od njih su Nagrada dramskih umjetnika 1987. godine, za ulogu Viteza, u režiji Joška Juvančića; Nagrada Festivala monodrama u Zemunu 1986. godine, za monodramu 'Kontrabas' u režiji Zlatka Boureka; Nagrada Zlatni vijenac Festivala malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu za predstavu 'Mali Hamlet' u režiji Zlatka Boureka.

Na filmu surađuje s Lordanom Zafranovićem u 'Okupaciji u 26 slika', Rajkom Grlićem u 'Samo jednom se ljubi' te Antunom Vrdoljakom u filmu 'Povratak'.

Od 1990. godine član je ansambla GDK Gavella u kojem je odigrao niz predstava, među njima i one u predstavama 'Četvrta sestra' Janusza Glowackog, 'Platonov ili Drama bez naslova' A. P. Čehova, 'Duh' Margaret Edson, 'Majstor i Margarita' Mihaila Bulgakova te 'Latinovicz' Miroslava Krleže i Zlatka Viteza.