VukovART

Vukovarski street art festival ispunio očekivanja

16.12.2021 u 23:47

Bionic
Reading

Ovogodišnji Street art festival VukovART iznjedrio je 33 vrhunska umjetnička djela koja krase vukovarske ulice i pročelja njegovih zgrada, rečeno je u četvrtak na završnoj konferenciji EU projekta 'VukovART – Luka umjetnosti' te je poručeno da će se projekt nastaviti i u 2022.

Street art festival VukovART, održava od 2017. godine. 'Umjetnička djela koja krase različite prostore Vukovara su ono vidljivo. Međutim, iznimno nam je važna i nevidljivija komponenta ovoga festivala, a koja se odnosi na obuku profesora i učenika vukovarskih škola, za njih 20, kako bi kroz umjetnost povezali STEM područja. Također, oko 200 mladih osoba je prošlo kroz radionice i naučilo nešto više o stripu i crtanju stripa', rekao je koordinator projekta, Siniša Mitrović.

Podsjetio je da su održane i radionice s djecom iz vukovarskih vrtića u sklopu programa 'Kredica'. 'Mislim da smo sa svime dobili novo iskustvo i priču nastavljamo dalje i u narednoj godini, sa ili bez EU sredstava', poručio je Mitrović rekavši kako umjetnost može iznjedriti jednu novu atmosferu u Vukovaru i oplemeniti grad na Dunavu.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac istaknuo je kako je projekt 'VukovART' iznimno pozitivna priča i Grad Vukovar će i dalje podržavati taj projekt.

'Sva ova umjetnička djela promoviraju grad Vukovar kao grad ulične umjetnosti, grafita i prelijepih uličnih fasada', kazao je Sušac, dodavši da će se iduće godine festival održati vlastitim sredstvima Grada Vukovara i donatora.

Posljednje dvije godine provedba projekta u 100-špstotnom iznosu financirana je sredstvima Europske unije, u okviru ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, a financiranje iznosi 1.495.311,50 kuna.

Voditelj marketinške kampanje festivala Krešimir Herceg rekao je kako je u vukovarsku Luku umjetnosti u posljednje dvije godine 'uplovilo 15 umjetnika iz Hrvatske, Bugarske, Njemačke, Španjolske, Švicarske, Latvije, Rusije, Srbije, Meksika te Bosne i Hercegovine, a u popratnom sadržaju festivala koji je uključivao izložbe, radionice, koncerte, dječje, filmske i književne programe, ali i razne druge aktivnosti, uživali su brojni Vukovarci i posjetitelji Vukovara'.