25. listopad

'Potpaljivačica' Stephena Kinga izlazi uskoro u izdanju Lumena

20.10.2023 u 16:21

Bionic
Reading

Roman Stephena Kinga 'Potpaljivačica', koji je poslužio kao jedan od predložaka za Netflixovu seriju 'Stranger Things', na hrvatskom će biti objavljen 25. listopada u izdanju Lumena

Kako ocjenjuje nakladnik, "Potpaljivačica" je jedan od najboljih romana Stephena Kinga, nastao kao rezultat autorova proučavanja parapsihologije, a govori o jedanaestogodišnjoj Charlie McGee koja može zapaliti vatru snagom volje, no roditelji joj to izričito zabranjuju. Kada pripadnici Vladine agencije Dućan ubiju njezinu majku, otac joj dopusti da uporabi svoju moć protiv dijabolične vlasti.

King je počeo pisati "Potpaljivačicu" 1976., ali je prekinuo pisanje kada je osjetio da ga previše podsjeća na njegov prvi objavljeni roman "Carrie". U glavnoj junakinji koja je dobila obličje po njegovoj desetogodišnjoj kćeri Naomi, Kinga je isprva očaravala pirokineza, a zatim pitanje što bi bilo kad bi lik kao Carrie White prenio svoje psihičke moći na kćer.

Kako navodi Bev Vincent u djelu "Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice", objavljenom prošle godine u izdanju Lumena, King je čitao o ljudskom samoizgaranju i drugim neobjašnjivim pojavama te želio istražiti što bi se moglo dogoditi osobi koja mislima može zapaliti vatru. Jednako tako želio je pisati o neobuzdanoj moći državnih službi da rade što god im padne na pamet.

Rukopis "Potpaljivačice" završio je ujesen 1978., a roman je objavljen u rujnu 1980. u nakladi od 100.000 primjeraka.

Roman sadržava više znanstvene fantastike nego bilo koji drugi Kingov triler, a po njemu su snimljena dva istoimena filma. Prije gotovo četrdeset godina, 1984., snimljen je film u režiji Marka L. Lestera s Drew Barrymore u glavnoj ulozi, a 2022. film u režiji Keitha Thomasa u kojemu je ulogu Charlie McGee dobila Ryan Kiera Armstrong.

"Ova je knjiga objavljena u vrijeme Kingove ovisnosti. Kako on sam priznaje u esejističkoj knjizi 'On Writing', čiji će prijevod također uskoro objaviti Lumen, slabo se sjeća onoga što je pisao u to vrijeme, ali su mu jako dobro poznati postulati 'Potpaljivačice' jer je taj roman istinska studija likova provedena kroz filtar akcijskog trilera", ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Čitatelje će, poručuje, oduševiti i taj povratak u osamdesete jer roman obiluje književnim i filmskim temama popularnima u tom razdoblju - invazivnim tajnim agentima, ludim znanstvenicima i psihodeličnim drogama.

Knjigu je na hrvatski preveo Marko Maras.