dubrovnik

Stradun uvršten među 'Blaga europske filmske kulture'

20.10.2023 u 16:11

Bionic
Reading

U povodu proglašenja dubrovačkog Straduna 'Blagom europske filmske kulture', gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i hrvatski producent Boris T. Matić otkrili su u četvrtak u dubrovačkoj Luži plaketu Europske filmske akademije

Europska filmska akademija uvrstila je Stradun, glavnu ulicu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, među "Blaga europske filmske kulture 2023.", a na toj listi značajnih lokacija za europsku kinematografiju ukupno je 41 lokacija.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je riječ o velikom priznanju, ali i potvrdi izvrsnosti i kvalitete Dubrovnika.

"Priznanja su i breme odgovornosti, jer tu razinu trebamo održati. Bitno je da u okviru održivosti, poštivanja spomeničke baštine i očuvanja kulturnog identiteta i dalje promoviramo sve što Dubrovnik jest, ali da budemo otvoreni kao grad svjetske kulture", rekao je Franković. Filmska industrija Dubrovniku donosi priliku za disperziju filmske djelatnosti u budućnosti, u skladu s turizmom, dodao je.

  • +6
Stradun svečano proglašen Blagom europske filmske kulture Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

"U okviru gradskog projekta preuređenja nekadašnje tvornice TUP dobit ćemo manji filmski studio, a uspostavit ćemo i tim filmskih stručnjaka koji će biti na raspolaganju svima koji u Dubrovnik dođu snimati i uklanjati sve moguće prepreke. To ćemo morati proširiti na cijelu županiju, jer se filmovi snimaju od Konavala do Korčule", poručio je Franković. Producent Boris T. Matić rekao je kako su europski filmaši prepoznali značaj Dubrovnika kao europske filmske destinacije.

"Lijepo je što se ovdje snimaju Hollywoodski filmovi, ali bi mi htjeli imati i malo više europskih filmova. I da Dubrovnik igra samog sebe, a ne da bude kulisa za neke druge filmove", naglasio je Matić.