lipanj 2024.

Poznat je prvi headliner 16. INmusic festivala: U Zagreb se vraćaju veliki The National

20.10.2023 u 14:46

Bionic
Reading

U suradnji sa Žednim uhom, The National se nakon šest godina vraćaju u Hrvatsku u sklopu povratničkog šesnaestog izdanja INmusic festivala

"The National su bez sumnje miljenici hrvatske koncertne publike koja svoju dugu i vjernu ljubav prema bendu aktivno demonstrira od njihovog prvog i već mitskog nastupa u KSET-u 2004. godine. Zahvaljujući Žednom uhu i opetovanim gostovanjima The Nationala u proteklih dvadesetak godina u Hrvatskoj, bend je izgradio čvrstu bazu fanova koji su svako iduće gostovanje činili još posebnijim za starije ali i novije obožavatelje The Nationala.

Od posljednjeg nastupa na zagrebačkoj Šalati u ljeto 2018. godine i promocije dugoočekivanog i nagradama ovjenčanog sedmog albuma 'Sleep Well Beast' puno se promijenilo za The National – od razvitka vlastitog zvuka i naracije kroz glazbene suradnje sa Sharon van Etten, Justinom Vernonom, Lisom Hannigan i mnogim drugima, do privatnih poteškoća i suočavanja s post-pandemijskim stanjem duha. Iako je pred dvije godine budućnost The Nationala prema riječima samog benda bila upitna uslijed kreativne i osobne krize, The National je svoju stvaralačku i ljudsku koheziju ponovno pronašao i obnovio kroz njima jedinstveni glazbeni sentiment i međusobnu podršku. O kreativnoj snazi post-pandemijskog The Nationala najbolje svjedoči činjenica da su nakon četverogodišnje izdavačke pauze u 2023. izdali ne jedan, već dva studijska albuma – 'First Two Pages of Frankenstein' u travnju te 'Laugh Track' u rujnu. Nova era The Nationala započinje ponovnom izgradnjom povjerenja među članovima benda kroz svojevrsnu emotivnu inventuru na albumu 'First Two Pages of Frankenstein' na kojemu gostuju Phoebe Bridgers, Sufjan Stevens i Taylor Swift, a svoje zaokruženje ostvaruje u istraživačkom i vibrantnom duhu u rujnu iznenadno objavljenog albuma 'Laugh Track'. Na krilima jedinstvene sinergije devetog i desetog studijskog albuma The National se pred hrvatsku publiku vraćaju s novim kreativnim žarom i posebnim naglaskom upravo na izvedbu uživo te sve sretne neizvjesnosti koje interakcija s publikom uživo nosi. U posebnom dvosatnom nastupu na INmusic festivalu #16 i dugoočekivanom povratku u Hrvatsku The National će nesumnjivo još jednom oduševiti i dokazati zašto su jedan od najomiljenijih bendova domaće publike," piše na web-stranicama INmusic festivala.

  • +9
The National u Zagrebu 2018. godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

INmusic festival vraća se na jarunske otoke od 24. do 26. lipnja 2024. u svom šesnaestom izdanju kao najdugovječniji i najveći hrvatski međunarodni glazbeni festival svjetske reputacije. Festivalske ulaznice za INmusic festival #16 dostupne su putem službenog festivalskog webshopa.