književne preporuke

Najopsežniji vodič kroz Interliber: Ovo su knjige za kojima vrijedi posegnuti

  • V. Ba.
  • Zadnja izmjena 30.10.2023 12:13
  • Objavljeno 29.10.2023 u 19:02
Bionic
Reading

Omiljena književna manifestacija ove godine započinje u utorak, 7. studenoga, a traje do nedjelje, 12. studenoga. Najavljen je i posebni gost ovogodišnjeg sajma, Vikas Swarup, indijski diplomat i pisac po čijem je romanu 'Q and A' nastao višestruko nagrađivani film ‘Milijunaš s ulice’. Ali, osim specijalnih gostiju, na Interliberu će biti predstavljeno i mnoštvo novih beletrističkih i publicističkih stranih te domaćih naslova. Pripremili smo izbor najnovijih djela naših poznatih izdavača za kojima vrijedi posegnuti

I ove se godine Hena com na Interliberu predstavlja naslovima koji će zasigurno pobuditi interes čitatelja – naime, uz nagrađivane europske autore pripremili su i niz književnih djela iz najudaljenijih i najegzotičnijih svjetskih odredišta. Na tom su popisu, među ostalima, i privlačna Indija, ratni Vijetnam, neobična Armenija, daleki Oman, ali i surova priroda Kanade…

Između ostalih, Hena com na Interliberu predstavlja Geetanjali Shree, prvu autoricu iz Južne Azije i prvu hindskojezičnu književnicu koja je dobila prestižnu nagradu "Booker International". Riječ je o nevjerojatno originalno napisanu romanu Pješčana grobnica, u kojem kroz oči slobodoumne osamdesetogodišnje junakinje upoznajemo nama nepoznatu, novu Indiju sa svim njezinim neodoljivim okusima, mirisima i bojama, ali i opasnim vjerskim i političkim sukobima. Geetanjali Shree duhovito i mudro preispituje krute dobne, rodne i jezične granice, istodobno donoseći toplu obiteljsku priču. Roman su prevele Vera Vujović i Tatjana Radmilo.

Od istog izdavača stiže i bajkoviti roman Tri jabuke s neba pale armenske autorice Narine Abgaryan, koji očarava čudnovatim sudbinama svojih junaka, stanovnika planinskoga sela Maran. Šarm je djela u majstorskom pripovijedanju, vibrantnim opisima armenskog folklora i duhovitim dijalozima. Iznimno zabavan i pitak, ovaj međunarodni bestseler vodi vas među naizgled obične ljude, a ovjenčan je, među ostalima, i uglednom nagradom "Jasna Poljana". Roman se čita u odličnu prijevodu Tatjane Radmilo.

Od naslova europske književnosti, od Heninin izdanja vrijedi posebno istaknuti francusku književnicu Brigitte Giraud, čiji je roman Živjeti brzo ovjenčan uglednim Goncourtom 2022. Posrijedi je sjajna autofikcija, nezaboravan ljubavni roman, a ujedno i potresno preispitivanje tragedije koja je nepovratno promijenila tijek autoričina života: Brigitte Giraud u lipnju 1999. izgubila je supruga. Poetično, toplo i introspektivno, Živjeti brzo vrhunsko je ostvarenje poslovično fine francuske književnosti, u prijevodu iskusne Duške Gerić Koren.

Ljubitelji kod nas objavljivane češke autorice Alene Mornštajnove bit će u prilici uzeti u ruke njezin novi roman, također u izdanju Hene, Studeni, toplu obiteljsku priču o majčinskoj ljubavi i usamljenosti odrastanja bez roditelja. Ovaj se put, međutim, Mornštajnová odvažila na distopijski okvir, propitujući što se moglo dogoditi u njezinoj domovini da je ključne 1989. Češka ostala iza željezne zavjese, a možete ga pročitati u prijevodu izvrsne Sanje Milićević Armada.

Marko Gregur u novom romanu dostavlja odlično štivo za ljubitelje otočkih priča

Iz bogatog programa domaćih autora iz Heninog portfelja, tu je nagradama ovjenčani književnik Marko Gregur, koji u novom romanu dostavlja odlično štivo za ljubitelje otočkih priča, znakovita naslova Šalaporte. Glavni lik, Jerko, neostvareni umjetnik, vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić – a onda ondje biva zatočen zbog pandemije korone. Da tu priči ne bi bio kraj, nakon zagrebačkog potresa koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se i njegova bivša djevojka – glumica Vanja. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. Roman Šalaporte Marka Gregura ponajprije je priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom. O romanu smo s Gregurom razgovarali i na tportalu, a taj intervju možete pronaći ovdje.

Tu je i roman Listanje kupusa, jedan od ljepših i potresnijih domaćih romana napisanih posljednjih godina. Odmah nakon objavljivanja uvršten u finale nekoliko hrvatskih nagrada, roman Listanje kupusa Igora Beleša vraća nas u Borovo naselje 1991. godine, na početak rata, a njegova je priča oda prijateljstvu skupine dječaka i djevojčica. Idilično djetinjstvo, obilježeno stripovima i glazbom, začinjeno prvim ljubavima, zbog gluposti odraslih postupno prerasta u triler i horor…

Od ostale domaće književnosti koju će Hena com predstaviti na nadolazećem Interliberu, izdvajamo i prvi krimiroman iskusna redatelja i scenarista Davora Žmegača Crvotočina, nevjerojatan i nepredvidljiv slijed događaja napisan u maniri majstora filmskog žanra, smješten u poznato nam zagrebačko okružje.

Valja istaknuti i Roberta Nezirovića, s napetim prvijencem Svećenik i demoni, čiji su likovi ogledalo moralna posrnuća, nesposobni da se promijene i otkriju svoju ljudskost, a tu je i odličan novi roman Ivana Vidića, ugledna hrvatskog dramatičara i prozaista, zanimljiva naslova Sat koji otkucava samo tik. Najprije priča o strastvenoj ljubavi profesora Julija i mlade studentice Lujze, a zatim o nevjeri, izdaji, nevjeri, zločinu i revoluciji, otvara brojne crne rupe današnjeg svijeta u kojem "nitko nema kontrolu i ludilo je gospodar situacije". Prava bomba od romana.

Fraktura predstavlja sedmi roman o Lisbeth Salander i niz drugih zanimljivih naslova

Izdavač Fraktura na Interliber također dolazi s "jakim snagama", kako u beletristici, tako i u publicistici. Od izdanja stranih autorica i autora, izdvajamo roman Karin Smirnoff, Djevojka u orlovim kandžama, sedmi roman o Lisbeth Salander, u prijevodu Lane Momirski.

Sjever Švedske neočekivano se mijenja. U pokrajinu Gaskass zbog jeftine energije odjednom dolaze svjetske korporacije. Novac privlači i kriminalno podzemlje i velike igrače iz sjene. Događaju se neobjašnjivi nestanci i zločini. Na sjever putuje i Lisbeth Salander. Iznenada je saznala da je jedini zakonski skrbnik briljantne tinejdžerice Laste, nećakinje kojoj je oteta majka. Mikael Blomkvist, upravo suočen sa zatvaranjem Millenniuma, također stiže u sjeverni gradić na kćerinu svadbu. Novinarski instinkt upozorava ga da njegov zet, načelnik općine o kojem kruže zabrinjavajuće glasine, krije mračnu tajnu. Odjednom uhvaćen u mrežu nasilja, Blomkvist će se s Lisbeth iznova naći u nemogućoj situaciji. O njima sada ovise i sudbine njegove kćeri, voljenog unuka, Laste i njezine majke, ali i cijele pokrajine….

Serijal Millennium, izvornog autora Stiega Larssona, ovoga puta precizno prikazuje suvremeni svijet u njegovu najgorem izdanju: pohlepa za novcem ne mari za budućnost i okoliš, a ljudi su samo igračke i sredstva. Lisbeth Salander u Djevojci u orlovim kandžama suočava se s novim genijalnim i opakim neprijateljima. Započela je utrka s vremenom. Hoće li ona, Mikael i Lasta uspjeti razotkriti veliku zavjeru i spasiti voljene i cijelu pokrajinu?

U izdanju Bodonija stiže nam i nova slikovnica Tisje Kljaković Braić, Pita moja mama imate li jedno jaje, o kojoj smo s autoricom nedavno i porazgovarali. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

U nezaboravnoj hit-slikovnici splitsko susjedstvo autorica oživljava na najzabavniji mogući način. Mala Nastja, znatiželjna poput svih djevojčica, neprestano upada u razne avanture. S Nastjom upoznajemo najboljeg solinskog policajca Milu Gnua, pjevača Jolu Čaglja, koji se upravo doselio u zgradu, koku Anđelu, koju je tako stislo da više nije mogla nesti jaja, ljenivca Božidara Božu Linčinu i mnoge druge osebujne životinjske likove. Smijeh je zaista najbolji lijek, a Pita moja mama imate li jedno jaje urnebesna je slikovnica koja će nasmijati do suza cijelu obitelj.

U izdanju Frakture, tu je i novi roman Mihaele Gašpar, Premještanje snova.

Gabrijela ima naizgled savršen život. Ona je učiteljica, ima dobroga i nježnoga supruga, ali odlazi od njega jer ne može podnijeti demone prošlosti. Anastazija je kućanica kojoj je muž umro, živi sama, bez rodbine i prijatelja – cijeli život bila je sluškinja svome posesivnom, agresivnom mužu. Dok promatra susjede skrivena iza zavjesa, želi samo izravnati račune i otići s ovoga svijeta smirena. Katarina je radnica u vešeraju koja pokušava pronaći radost života za sebe i svoga sina Davida, no ne može jer se boji, jer bježi od muža zlostavljača. Njihovi će se životi ispreplesti, Katarina će se sa sinom doseliti u kuću svoje tetke Fanike i u Anastazijino susjedstvo, a Gabrijela će postati Davidova učiteljica. Sve tri žene imale su snove koje nisu ostvarile, svaku je izdao onaj kojeg su voljele, onaj koji im je trebao biti potpora. Svaka od njih upravo je u okrilju doma najviše patila, a njihove su muškarce štitili rodbina, prijatelji, društvo... Mihaela Gašpar daje glas onima koje ne govore, onima koje se stide svojih modrica i rana, onima koje strahuju za svoj život i onima koje se s bivšim muževima sastaju samo na javnim mjestima. Glas onih koje su i najbliži iznevjerili. Premještanje snova premješta nas u “nevidljivi” svijet do nas, svijet kojemu i sami (ne)svjesno pripadamo i koji moramo mijenjati.

Od domaćih autora, Fraktura najavljuje i kratke priče Luke Ostojića, Tišina u osinjaku. Kako stoji u najavama, Tišina u osinjaku Luke Ostojića knjiga je koja vodi na opasna, neizvjesna mjesta. Dobro došli, dakle, u komplicirane ljubavne odnose, začudne brakove i raštimane obitelji – predjele koje poznajete, ali kakve nekim čudom dosad niste vidjeli. Smjestite se što udobnije na otocima usamljenosti, gdje ovijeni rojevima loših (i ponekom sretnom) vijesti žive Ostojićevi junaci na prekretnici. Ali oprez: to što iznutra diše, tvrda je, najtvrđa zbilja, tek spretno posjednuta na jaje ludila, koje samo što se ne ispili! Mladoženje će usred svadbe bježati na mističnu planinu, djevojkama će se u stan useljavati seksualizirani duh Gorana Bogdana, kućanice će tragati za afričkim princem s interneta, a srednjoškolci rekonstruirati priču o tragično preminuloj afganistanskoj djevojčici Madini Hussiny, no u svakoj će vas od ovih sjajnih priča prije ili poslije sustići Ostojićev usijani zuj, žalac koji svijet želi promijeniti nabolje. Pametna, pomaknuta, humorna i zavodljivo pitka, Tišina u osinjaku Luke Ostojića jedna je od najduhovitijih domaćih knjiga koje ćete pročitati - dodaje se u najavama - ali dobru zabavu u njoj valjat će platiti razmišljanjem, i s nešto malo jeze. Čitanjem i pitanjem: je li osinjak stvarno tih, ili samo trebamo još malo pričekati?

Fraktura na Interliberu predstavlja i jednu debitanticu, Valeriju Cerovec s romanom Hotel Horizont.

Na usamljenom otoku, do kojeg se dolazi trajektom Titanik koji vozi samo jednom mjesečno, a na njega se može doći samo na poziv i s poznavanjem lozinke, nalazi se najprivlačniji hotel – Hotel Horizont. U tom hotelu živi i radi skupina ljudi čije živote prati cijeli svijet. Kada u Hotel Horizont na poziv, među tisućama drugih izabranih, stigne nova djevojka Dora, voditeljica Velma daje joj zadatke – odsad će se zvati Ursula, njezin simbol bit će tuljan, a ona će postati najslavnija akrobatska plivačica. Drugi stanovnici Hotela, kao i Dora, imaju svoje uloge, nova imena i simbole, njihove uspjehe prati cijeli svijet, ljudi im pišu pisma, a fotografije im se nalaze na naslovnicama najvažnijih svjetskih magazina. No na otoku i u Hotelu nije sve idealno: stanovnike izjedaju ljubomora i žal za vanjskim svijetom, oni su zapravo stanovnici zlatnoga kaveza.

Poput filmova Wesa Andersona ili Yorgosa Lanthimosa Valerija Cerovec u svom prvijencu u pomno dizajniranim interijerima i eksterijerima stavlja svoje junake u nemoguće, apsurdne situacije. Hotel Horizont oštra je satira na današnji način života, na reality showove, na našu želju da izgledamo ljepše, da se prezentiramo boljima nego što jesmo, da pratimo lažne influencere i živimo duboko nesretni.

Snježana Banović u novoj knjizi toplo i nježno opisuje osamdesete godine prošlog stoljeća

Od publicističkih naslova Fraktura najavljuje i knjigu Snježane Banović Kronika sretnih trenutaka, intimnu i razotkrivajuću knjigu na čijim stranicama susrećemo Branimira Džonija Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže “Ti si moja”, i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić pa sve do Stipe Šuvara. Snježana Banović toplo i nježno opisuje osamdesete godine prošlog stoljeća, vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile najvažnije stvari na svijetu.

Tu su i nove knjige Dejana Jovića (Uvod u Jugoslaviju), Vesne Vuk Godine (Zablude feminizma)... a od Frakturine beletristike vrijedi izdvojiti i novi naslov Julijane Adamović - Oče, ako jesi - veličanstven roman o Panoniji i atipičnu obiteljsku sagu; velik roman o ženama i muškarcima, o političkim funkcionarima, običnim ljudima, no nadasve o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drugačijim, putem...

Kada se 1965. mladi rezervist Damjan Knežević prilikom spašavanja ljudi iz potopljenog sela domogne vrijednoga ručnog sata iz Drugoga svjetskog rata i hrpe dokumenata, vjeruje da je pronašao trag svoga oca. Slijedeći više od dvadeset godina tragove iz dnevnikā i papirā, tragat će za svojim ocem, a zapravo slagati priču Pala Nađa. Priču koja je mogla biti i sudbina njegova, njemu nepoznata oca. Vojvođanski Mađar Nađ imao je tri sina s tri različite žene – Švabicom, Mađaricom i Hercegovkom, sva su trojica na ovaj ili onaj način nosila ime Tomo, a za sebe je sanjao velike snove, koje nikad nije ostvario. Sudbina Pala Nađa, njegovih žena, majke i djece sudbina je onih kojima se vihor povijesti poigrava, onih koji vjeruju u bolju budućnost koja traje do sljedećeg rata, sljedeće revolucije.

V.B.Z predstavlja nove knjige Marka Pogačara, Marka Tomaša, Borivoja Radakovića, Ivice Prtenjače...

Povodom nadolazećeg Interlibera, u izdanju V.B.Z.-a također izlazi raznolik izbor domaćih i stranih naslova, kroz koje će čitatelji imati priliku istražiti različite žanrove i teme - od dubokih analiza društva do osobnih promišljanja o životu i okolišu.

Ponoćni glagoli nova je, asocijativno i jezično razigrana pjesnička zbirka nagrađivanog književnika Marka Pogačara. Roman Knjiga za Maju Marka Tomaša prozna je knjiga koja nam na nov način predstavlja autorovu pjesničku poetiku koja prati i oponaša rastrzanost bića i pokušaje njegove defragmentacije. Borivoj Radaković, nakon njegova povratka formi kratke priče zbirkom Ne plači dušo, donosi nam novi roman Divno nam je s nama, nježnu ljubavnu priča u kojoj dvije junakinje romana, Vanja i Mirna, odlučuju u potpunosti promijeniti vlastiti život zbog sveopćeg nasilja u društvu koje ih okružuje. Ivica Ivanišević donosi nam svoj novi, željno iščekivani, kriminalistički roman Otmica Razreda za književnost u kojem je ispisao paprenu satiru naše kulture, ali i čitavoga društva, ispripovijedanu tečno, s njemu svojstvenom lakoćom, uz puno autoironije i humora. U svom novom romanu Albert Ivica Prtenjača, nakon dvije donekle autobiografske knjige proze, vraća se imaginaciji, snu i potrebi za bajkom, a glavni, ujedno i naslovni, junak ovog romana tihi je pobunjenik koji žonglira egzistencijom, smislom, nadom i jasnim odlukama. Tu je, naravno, i roman Nebojše Lujanovića Tvornica hrvata, koji je proglašen ovogodišnjim dobitnikom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Od stranih naslova V.B.Z.-a izdvajamo publicistički bestseler Kraj kapitalizma Ulrike Herrmann, koji istražuje izazove gospodarskog rasta i zaštite klime, dok Mreža šapata Chandler Baker nudi provokativan #MeToo triler. Povratak kući Anne Enquist donosi priču o supruzi istraživača Jamesa Cooka, a tu je i Pelagija i crni monah, drugi dio kriminalističke serije Borisa Akunina. Budi kao mali princ Stéphane Garnier podsjeća nas na djetinje radosti, dok Mala anksiozna čudovišta Verity Crosswell pružaju potporu u borbi protiv anksioznosti. Tu je i Život u svjetlosti Deepaka Chopre, koji nudi program joge za samoostvarenje, kao i Permakultura u biovrtu Damiena Dekarza koja nas poučava održivom vrtlarstvu. V.B.Z-ov naslov Ne brini se Shunmyoa Masuna donosi nam, pak, pouke o oslobađanju od tjeskobe.

OceanMore predstavlja dugoočekivani novi roman Kristiana Novaka, kao i kratki roman Tee Tulić

Od noviteta izdavača OceanMore, vrijedi izdvojiti dvije apsolutne poslastice domaće književnosti, dugoočekivani roman Kristiana Novaka i kratki roman Tee Tulić, kao i roman Heidi Sævareid, Život na Svalbardu te prozne minijature Ivana Pranjića okupljene u zbirci naslova Nula previše.

Kristian Novak - Slučaj vlastite pogibelji

Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtjeva da sazna istinu, kazni odgovorne.

Istodobno, ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje Antigone, pri čemu s njima evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti. I oko kojeg im se mišljenja potpuno razilaze. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna. Smrt mladog policajca, kao jeka fatalnog pucnja, stubokom mijenja živote onih koji su ostali.

Roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka ispripovijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik. (Kruno Lokotar)

O novom romanu Kristiana Novaka nedavno smo s autorom opsežno porazgovarali, a taj tekst možete čitati na ovoj poveznici.

Tea Tulić - Strvinari starog svijeta

Kratki roman Tee Tulić Strvinari starog svijeta pripovijeda kći o ocu, a u priči se povremeno dotakne i onostranih Volge i Buge, mrtvih žena koje još žive u njihovom sjećanju i koje ih navigaju. Melankoličnu priču o odrastanju uz oca koji od frajera pritisnuta životom postaje – kako mu kopni volja uslijed razočaranja u svijet i vrlinu – tek sjena prijašnjeg bića. Priča je bajkovita i ponekad trpka, sjetna raspoloženja smjenjuju se s komičnim situacijama uz prodore naturalizma i simbolizma.

Otac i kći uspostavljaju nježan i brižan odnos udaljujući se iz stana do tjeskobe nakrcanog uspomenama i predmetima – zato kći sanjareći gradi beskonačnu kuću u kući – od svojih trauma starih i novih, od grada i ljudi. Osamljuju se na brodici Kaljinki, okruženi morem, ribama i pticama, gdje je sve jasnije i čišće, pa i okrutnost. Ali otac počinje halucinirati, a ispod njegovog se vrata pomalja sazviježđe crvenih točkica. Morat će u bolnicu, stižu ga godine, došlo je vrijeme za promjene…

Ovo je roman za meko rastajanje s ocem i otisnuće na pučinu života bez broda i ikoga svoga. Zaploviti ovim rečenicama put je do čitateljskog užitka! (Kruno Lokotar)

Heidi Sævareid: Život na Svalbardu

Zima kasnih 1950-ih, Longyearbyen – rudarski grad u arhipelagu Svalbard u zaleđenu Barentsovom moru, zajednica tundre, snijega i leda, s rudnicima ugljena usred netaknute prirode. Mladi kirurg Finn i njegova supruga Eivor doseljavaju se s dvije kćeri u najsjevernije naselje u Europi. U mračnoj polarnoj tundri temperature padaju ispod minus 30 stupnjeva, a zimi nitko ne može napustiti otok. Kao liječnik tvrtke, Finn liječi rudare ozlijeđene tijekom opasnog rada, ali ubrzo shvaća da se ne raspadaju samo njihova tijela, već i njihova psiha. Novonastala situacija opterećuje i Eivor, koja teško nalazi svoje mjesto u otočkoj zajednici. Osjeća se izoliranom, s dvoje male djece i mužem koji stalno radi. Njezin tihi očaj na kraju svijeta polako, ali postojano, okreće je protiv vlastita muža. Život na Svalbardu roman je o preživljavanju u području vječnog leda, izolaciji, snazi prirode – i braku u krizi.

Ivan Pranjić: Nula previše

Ovih 45 proznih minijatura, prožetih nježnošću, nasiljem i utjehom vodi nas od bosonogih dana u nekoj zauvijek zaboravljenoj, harmoničnoj Bosni sredine prošlog stoljeća, preko studentskih dana u Zagrebu, do zrele sadašnjosti u Međimurju. Čitatelja između redaka čeka čitav jedan život, povijest čovjeka koji se pita može li ikada prekinuti začaran krug nasilja i nježnosti, koji pokušava sebi i svijetu objasniti kako su ga odredile te rijeke, te inicijacije, koja su ga vezivna tkiva čuvala od svijeta punog ljudske podmuklosti i kako, ako je bijeg iz začarana kruga nemoguć, da u nasljeđe ostavi samo najbolje od sebe.

Dva nova izdanja Profilovih hitova koji su ovih dana ponovno u žiži interesa

Izdavačka kuća Profil za ovogodišnji je Interliber pripremila 20 novih naslova i dva nova izdanja Profilovih hitova koji su ovih dana ponovno u žiži interesa: Svjetlo koje ne vidimo Anthonyja Doerra, prema kojemu je snimljena mini serija koja se početkom studenog premijerno prikazuje na Netflixu, te Daj i uzmi američkog sveučilišnog profesora Adama Granta.

Iz Profilova proznog niza izdvajamo dva posljednja romana Cormaca McCarthyja, jednog od najvažnijih suvremenih američkih pisaca koji je preminuo u lipnju ove godine. Za svoje je romane McCarthy dobio brojne književne nagrade, među ostalima Pulitzerovu nagradu, National Book Award i National Book Critics Circle Award. Romani Putnik i Stella Maris u Americi su objavljeni 2022. godine, a sada su dostupni i u Hrvatskoj, u izdanju Profila i iznimnome prijevodu Patricije Horvat.

Roman Raj Abdulrazaka Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, istodobno je kronika odrastanja afričkog dječaka, tragična ljubavna priča i priča o surovoj europskoj kolonizaciji istočne Afrike. Raj je bogata tapiserija mitova, snova te biblijske i kuranske tradicije, priča o odrastanju dječaka u afričkom društvu iskvarenom kolonijalizmom i nasiljem. Knjigu je s engleskog sjajno prevela Mihaela Velina.

Tu je još jedna knjiga koja će bez sumnje obilježiti ovu jesen. U tvojim cipelama novi je roman britanske spisateljice Jojo Moyes, autorice megabestselera Tu sam pred tobom prema kojem je i snimljen hit-film. Knjiga U tvojim cipelama govori o dvjema ženama koje su sasvim slučajno u teretani zamijenile torbe. Prijevod potpisuje Mihaela Velina.

Od publicističkih izdanja Profila izdvajamo knjigu Kreativci Adama Granta koju je s engleskog preveo Ivo Goldstein. Uvriježeno je mišljenje da je samo nekim ljudima kreativnost urođena, dok većina nas ima malo originalnih misli. Također, vjeruje se da su neki ljudi rođeni da budu vođe i da samo odabrani imaju sposobnost utjecati na druge. U Kreativcima Grant, sveučilišni profesor psihologije i vodeći američki autor bestselera, razbija sve te pretpostavke i dokazuje da svatko od nas može unaprijediti svoju kreativnost. Veliku popularnost stekla je još jedna knjiga Adama Granta Daj i uzmi. Čitajući je steći ćete spoznaju o tome zašto ljudi koji odaberu davanje kao svoj primarni stil uzajamnosti na kraju ubiru nagrade. Knjigu je na hrvatski prevela Ivana Brozić.

U knjizi Najsretnija djeca na svijetu autorice, Amerikanka Rina Mae Acosta i Engleskinja Michele Hutchison, koje žive i podižu djecu u Nizozemskoj, ispričale su svoja iskustva o tome kako odgajati djecu na nizozemski način i pomoći im da odrastaju spremna da se suoče s iskušenjima i nevoljama života odraslih. Ovu iznimno zanimljivu knjigu u kojoj će roditelji pronaći odgovore na brojna pitanja s engleskog je prevela Iva Karabaić.

Za najmlađe čitatelje u Profilu su pripremili i knjigu Mami Wata i more spasa britanske spisateljice Natashe Bowen koja govori o sireni koja skuplja duše preminulih u moru. Knjigu je prevela Paula Jurišić.

Durieux predstavlja novu knjigu Katarine Peović i spekulativnu fikciju Marina Ivančića

Izdavač Durieux pripremio je za Interliber iduće naslove:

Katarina Peović: Spontana ideologija svakodnevnih pojmova

Katarina Peović u osnovi se bavi demaskiranjem poretka, prokazivanjem njegovih kamuflažnih sredstava i tehnika, rasvjetljavanjem njegovih magli, proziranjem njegovih ideoloških trikova, a zatim — u dobroj ateističkoj tradiciji — i desakraliziranjem svih onih liturgijskih napjeva pod kojima se odvija svakodnevna eksploatacija i proizvodnja nepravde… (Ovom knjigom) se autorica (iznova) potvrđuje kao jedna od rijetkih pojava na hrvatskoj intelektualnoj sceni, a sasvim jedinstvena na onoj političkoj, čemu valja dodati žilavu — i "da, tvrdoglavu" — borbu za javnu prisutnost ideja koje zastupa…

Zvonimir Glavaš: Postmarksističko stanje

Postmarksističko stanje. Književnost, politika, teorija prva je domaća studija koja se bavi problematizacijom koncepta postmarksizma, a način na koji to čini pionirski je i izvan domaćih znanstvenih krugova. Riječ je općenito o prvoj studiji o postmarksizmu koja predstavlja pomak od heteroklitnog nizanja razmjerno labavo povezanih imena prema sustavnijem opisu polja, te o prvoj studiji u čijem je središtu književnost. Temeljitim i pronicljivim analizama autor u knjizi ocrtava ispreplitanje političkog i književnoteorijskog diskursa potaknuto onim što se u literaturi srodnih tradicija naziva napuštanjem ontološkog realizma ili decentriranjem strukture, a pokazuje se s jedne strane diskurzivnom konceptualizacijom politike, a s druge strane koncepcijama književnosti kao imanentno političke.

Marin Ivančić: Slipi kralj i druge priče

Zbirka Slipi kralj i druge priče Marina Ivančića čudesan je spoj spekulacije, fantastike, erudicije i vještog pripovijedanja. Opis možda djeluje kao imitacija Borgesa, ali Ivančić ne oponaša, njegova je proza posve autentična. Među mnoštvom neobičnosti našli su se parabola o Kristovom životu, priča o ljubavi obrazovanog mediokriteta prema neobrazovanom geniju, zgoda iz života natprirordno inteligentnog psa, i druge zapetljane, labirintske priče čiji kraj dolazi kao svježe ili pak gorko otriježnjenje. Slojevita i precizno izvedena, Ivančićeva je proza vrijedan dio suvremene književne produkcije.

Marie NDiaye: Osveta je moja

Odvjetnicu Susane, ženu od 42 godine, posjećuje stari znanac Gilles Principaux: moli je da na sudu brani njegovu suprugu koja je ubila njihovo troje djece. Odvjetnica misli da ga se sjeća iz djetinjstva kada je bila u njega zaljubljena. Imala je deset godina, a on četrnaest, ali u međuvremenu je sasvim zaboravila što se tada dogodilo u njegovoj sobi. Je li ju je zlostavljao kao što tvrdio njezin otac? Osveta je moja je introspekcijska noćna mora u kojoj se sjećanja pokazuju kao loš oslonac za stvaranje zaključaka: odvjetnica ne može prestati preispitivati prošlost, ali se pouzdano ne sjeća gotovo ničega. Nestalnost i nemogućnost iznalaženja pravog znanja stvaraju dezorijentaciju, jezu i osjećaj da negdje vreba skrivena trauma, nešto strašno što se dogodilo davno, a još vlada životom junakinje. Uz dobru dozu ironične dramatike Marie NDiaye pokazuje da ništa nije sigurno ni postojano u svemiru kojim ravna trauma, međutim, ona istovremeno slavi mogućnost beskonačne reinvencije i oslobođenja iz te noćne more.

Maja Strozzi: Bez dijagnoze

Knjiga pripovijedaka Bez dijagnoze Maje Strozzi, kćeri slavnog zagrebačkog redatelja, dramskog autora, glumca i prevoditelja Tita Strozzija i glumačke zvijezde nacionalnog kazališta Elize Gerner, dragocjena je kronika građanskog društvenog života Zagreba nekoć i danas, o čemu autorica, renomirana kardiologinja, svjedoči iz osobnog životnog i profesionalnog iskustva koje je stekla odrastajući u poznatoj umjetničkoj obitelji, a potom radeći kao liječnica u vodećim zagrebačkim klinikama. S iznimnim darom zapažanja i fokusom na slikovite situacije, ljudske karaktere i društveni kontekst, Maja Strozzi u svojim pričama oživljava uzbudljivu povijest svoje obitelji i otvoreno progovara o vlastitom životu i karijeri te aktualnim pitanjima koja je zaokupljaju: političkom kadroviranju, pandemiji, potresu, pokretu #MeToo, suočavanju sa starenjem i mirovinom…

Školska knjiga na Interliberu s mnogim novitetima - od hit-romana do stručnih izdanja i slikovnica za djecu

Školska knjiga sudjeluje na ovogodišnjem Interliberu s velikim brojem noviteta, među kojima se ističu publicističke uspješnice koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta, kapitalna znanstvena i stručna izdanja hrvatskih autora, beletristički naslovi vodećih domaćih književnika i kvalitetne ilustrirane knjige i slikovnice za djecu.

Publicistika (popularna izdanja)

Nakon velikog uspjeha bestselera Zelena svjetla oskarovca Matthewa McConaugheyja, koji nije silazio s vrha domaćih i stranih top-ljestvica, u izdanju Školske knjige izlaze tri iznimno zanimljive autobiografske i memoarske knjiga slavnih osoba. S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka zapažena je memoarska knjiga koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, na velikome ekranu i izvan njega, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Obvezno je to štivo za sve obožavatelje serijala o Harryju Potteru!

Quincy Jones, svestrani glazbeni velikan, čija impresivna karijera traje više od sedamdeset godina, u svojoj motivacijskoj knjizi 12 nota – o životu i kreativnosti sažima golemo životno i profesionalno iskustvo, progovara o tome kako tugu i bol pretvoriti u moć i daje mnoge dragocjene alate za uspješan i smislen život u kojemu kreativnost ima iznimno važnu ulogu.

Drugoga velikoga glazbenika – pjevača, tekstopisca, pjesnika i osnivača legendarne rock- skupine Velvet Underground – upoznajemo kao iskusnog majstora borilačkih vještina. Vještina ravne crte – moj tai chi sveobuhvatna je zbirka tekstova Loua Reeda o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja mu je pomogla da probudi životnu energiju, uskladi duh i tijelo te promijeni svakodnevicu neurednog života rock-zvijezde. Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta) Annette Giesecke najobuhvatnija je enciklopedija grčke i rimske mitologije i nezaobilazan izvor znanja za sve čitatelje koje zanimaju mitovi, a pogotovo za one koji žele razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga. U svjetskoj uspješnici Vodstvo – Šest studija svjetske strategije ugledni američki znanstvenik, diplomat i visoki dužnosnik Henry Kissinger analizira živote šest izvanserijskih vođa zaslužnih za oblikovanje današnjega svjetskog poretka na osnovi njihovih karakterističnih strategija vodstva.

Provokativnu intelektualnu gozbu nudi Zora svega antropologa Davida Graebera i arheologa Davida Wengrowa, koja temeljito i radikalno preinačuje naše razumijevanje ljudske prošlosti i potiče nas da zamislimo nove oblike slobode i načine organiziranja društva. Richard Firth-Godbehere čitateljima Ljudske povijesti emocija otkriva ključnu i često podcijenjenu ulogu koju su emocije imale u različitim društvima tijekom povijesti — od drevne Grčke do Gambije, Japana, Osmanskog Carstva, Sjedinjenih Američkih Država i dalje. Ugledni teorijski fizičar i istraživač nesvjesnog Leonard Mlodinow u svojoj popularno-znanstvenoj uspješnici Subliminalno – kako vaš nesvjesni um upravlja vašim ponašanjem na iznimno zanimljiv, privlačan i duhovit način objašnjava što se krije u subliminalnom umu i razotkriva mnoge situacije u kojima pogrešno shvaćamo svoje odnose s obitelji, prijateljima i kolegama. Među popularno-znanstvenim djelima ističe se i novi priručnik Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda, nastavak svjetske uspješnice Znanost kuhanja, u kojem taj istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će potpuno promijeniti način na koji upotrebljavamo začine.

Kad je riječ o popularnim naslovima hrvatskih autora, Školska knjiga objavljuje novo izdanje monografije Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava Ivice Buljana i Vlade Vurušića uz predgovor izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Tu su i nagrađivane Glazbene šetnje Zagrebom Nade Bezić, ovoga puta prevedene na engleski i njemački jezik, Musical Walks Through Zagreb i Musikalische Spaziergänge durch Zagreb, za zagrebačke turiste i strance.

Beletristika

Nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Zagorkini romani Kći Lotršćaka i Grička vještica ponovno su među nama, i to u sjajnoj novoj opremi mlade dizajnerice Tesse Bachrach Krištofić. Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansi koja cijelo stoljeće svojim pitkim prozama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu, u kojem ih željno iščekuju generacije novih obožavatelja odraslih na prozama Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena.

Novi autobiografski roman Narukvica Ivana Aralice zasijeca u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća. Četrdeseti je to naslov objavljen u dugovječnoj biblioteci Djela Ivana Aralice potaknutoj u Školskoj knjizi 2010. godine. U tome najopsežnijemu, monumentalnom izboru iz piščeva opusa, svaki je svezak obogaćen predgovorom ili pogovorom vodećih kroatista koji Araličinu djelu prilaze iz perspektive znanosti o književnosti koja isključuje dnevnopolitičko tumačenje njegova djela.

Tu je i žanrovski hibridna knjiga Gora oko dvora, svojevrsni nastavak djela Za svojim pjesmama i Dva ili tri ljeta, dvije ili tri zime jednoga od najvećih hrvatskih suvremenih pjesnika. U toj memoarskoj prozi s lirskim elementima Petar Gudelj opsesivno traga za kućom u šumi podno Medvednice, za grobnim mjestom ispred crkve u Podosoju, za priznanjem unutar kanona hrvatske književnosti… Od prvih do posljednjih redaka, neovisno o temama, poetski naboj Gudeljevih stihova i zapisa ne gubi uvjerljivost i snagu.

Lumen donosi dvije publicističke poslastice

Lumen na ovogodišnjem Interliberu predstavlja velik broj zanimljivih i vrijednih izdanja, među kojima izdvajamo dvije publicističke poslastice: drugi dio Službene Harry Potter kuharice – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci i prvu službenu monografiju popularnoga južnokorejskog boy banda koji je poharao svjetske top ljestvice najpopularnijih pjesama Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a.

Prvi put na hrvatskome jeziku izlazi Pad Númenora, djelo velikoga J. R. R. Tolkiena u kojemu je njegov sin Christopher Tolkien 2022. okupio priče o mračnome Drugom dobu Međuzemlja. Među prijevodima knjiga iz suvremene svjetske produkcije ističe se nova zbirka priča U nebranu grožđu Margaret Atwood, u kojoj nagrađivana autorica Sluškinjine priče prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa.

Svim ljubiteljima Georgea R. R. Martina, ali i onima koji će to tek postati, namijenjeno je novo, raskošno ilustrirano izdanje priče Ledeni zmaj kojom je veliki pisac fantasyja 1980. najavio svoj veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre, prema kojem je snimljena Igra prijestolja.

Kad je riječ o književnim predlošcima koji nadahnjuju popularne filmove i televizijske serije, u Lumenovu ovogodišnjemu nakladničkom izboru prednjači kralj horora Stephen King s Potpaljivačicom, parapsihološkim trilerom koji je prvi put preveden na hrvatski, a poslužio je kao jedan od predložaka za Netflixovu zapaženu seriju Stranger Things. Ne zaostaje ni Talisman, roman koji je King napisao zajedno s Peterom Straubom i prema kojemu će se također snimati novi serijal Netflixa.

Još je jedan Lumenov književni serijal prilagođen za televiziju, kazalište i film. Riječ je o Vodiču kroz Galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, legendarnoj epskoj parodiji koja se oštrim humorom i pesimizmom izruguje modernom društvu. Uz prije objavljene naslove Vodič kroz Galaksiju za autostopere (1979.), Restoran na kraju svemira (1980.), Život, univerzum i sve ostalo (1982.), za Interliber izlaze četvrti i peti dio popularne SF parodije: Doviđenja, i hvala na svim ribama (1985.) te Uglavnom bezopasni (1992.).

Na ovogodišnjem popisu interliberskih noviteta Lumen se još jedanput vraća ljubiteljima fantasyja kojima su namijenjena još dva nova prijevoda djela nezaboravnoga književnika, pjesnika, filologa i sveučilišnog profesora. To su epski roman Húrinova djeca, surova priča mračne ljepote o Starim danima te Pisma Djeda Božićnjaka, očaravajuće luksuzno izdanje s Tolkienovim pismima, bogatim ilustracijama i mnogobrojnim posebnim dodatcima.

Mozaik knjiga na Interliberu s mnogim publicističkim hitovima

Izdavač Mozaik knjiga za ovogodišnji Interliber pripremio je, između ostalih, i ove zanimljive, svježe naslove.

Suzy Josipović Redžepagić - Kuharica mama zna

Dobro došli u kuhinju Suzy Josipović Redžepagić. Udobno se smjestite i prepustite bogatim mirisima i okusima kojima obiluju njezina jela. Neka su hrvatska, neka francuska, neka pak azijska, ali sva su iz srca. Postavite stol, okružite se najmilijim vam ljudima i jelima poručite sve što ne možete pretočiti u riječi.

U ovom proširenom i dopunjenom izdanju nezaobilazne Kuharice mama zna pronaći ćete 600 provjerenih slanih recepata kojima je ispričana nježna priča o ljubavi, toplini i snazi koju donose obitelj i prijatelji.

Amor Towles – Pravila uljudnosti

Pravila uljudnosti zavest će vas senzacionalnim prikazom društvenih slojeva Manhattana 1930-ih, prozirnim koktelima, svilenim čarapama te neizmjerno privlačnim likovima. Šarmantan i inteligentan prvijenac nagrađivanog Amora Towlesa priča je o vječnom pitanju identiteta i samopoštovanja, ljubavi i klase, ispisana u maniri retro šika kojim odišu svi najbolji filmovi i romani o New Yorku.

Posljednje noći 1937. godine dvadesetpetogodišnja Katey Kontent nalazi se u drugorazrednom džez baru u Greenwich Villageu kada za susjedni stol sjeda Tinker Grey, markantan mladi bankar.

Ovaj slučajni susret i njegove spektakularne posljedice Katey lansiraju na jednogodišnje putovanje kroz najviši sloj njujorškog društva, gdje je izdati ne može jedino njezin jedinstven karakter i oštroumnost.

J.K.Rowling – Božićni praščić

Zamislite svijet gdje se igračke oživljavaju i kreću u pustolovinu punu čuda. Božićni Praščić nije samo još jedna priča za blagdane. Ovo je toplo, srčano putovanje malog dječaka Jacka koji je spreman učiniti sve za svog najboljeg prijatelja. Od slavne autorice koja je očarala milijune dolazi priča koja će vas nasmijati, rasplakati i podsjetiti na pravu magiju Božića. Savršena knjiga za poklon cijeloj obitelji! Pridružite se Jacku i otkrijte čaroliju Božićnog Praščića.

Jack obožava svoju igračku Dar Para. DP je oduvijek bio uz njega – kroz sito i rešeto. Ali jednog Badnjaka dogodi se nešto stravično – DP nestane. No Badnjak je noć za čuda, noć za izgubljene slučajeve i noć kad sve puca od života … pa tako i igračke.

Zato se Jack i Božićni Praščić (dosadna zamjena fantastičnog DP-a) otisnu na nevjerojatno putovanje kroz čarobnu Zemlju Izgubljenih. Uz pomoć pričljive Ručalice, hrabrog Kompasa i krilate Nade dat će sve od sebe da spase Jackovoga najboljeg prijatelja iz ralja nezasitnog Luzera …

Iz pera jedne od najvećih spisateljica na svijetu stiže ova topla, uzbudljiva priča o dječaku koji neće stati dok ne spasi one koje voli. Uz očaravajuće ilustracije nevjerojatno popularnog Jima Fielda, Božićni Praščić blagdanski je klasik za cijelu obitelj.

R. F. Kuang - Rat makova

Rat makova prvi je nastavak hiperuspješne fantastične trilogije Rat makova.

Na iznenađenje cijelog Nikanskog carstva, trinaestogodišnja seljakinja i krijumčarka opijuma Rin briljira na prijemnom ispitu za elitnu vojnu akademiju Sinegard. Međutim, njezino porijeklo čini je društvenom izopćenicom čiji su jedini prijatelji mladi Kitay i osebujni učitelj predaje Jiang. Pokušavajući se izboriti za svoje mjesto na Akademiji, Rin otkriva da posjeduje smrtonosnu sposobnost – ona je šaman i može prizivati bogove. Ovlada li svojim moćima, Rin će postići više nego što je ikad sanjala.

Kada Mugenska federacija napadne Nikan i započne Treći rat makova, Rinine će šamanske moći biti jedino oružje protiv uništenja njezina naroda. Ali što je više opsjeda njezin odabrani bog, osvetoljubivi Feniks, to joj jasnije postaje da bi je pobjeda u ratu mogla stajati vlastite ljudskosti… a možda je i ona već stvar prošlosti.

Lisa Jewell – Sve ovo je laž

Neponovljiva Lisa Jewell vraća se s uzbudljivim i nepredvidljivim psihološkim trilerom u kojem nitko nije onakav kakvim se čini. Nadahnuti prijevod Andreja Bukarice držat će vas u neizvjesnosti do samog kraja, dok pokušavate razlučiti što je istina, a što laž.

Ona nije onakva kakvom se predstavlja. Ni približno… Ne smijete vjerovati svemu što ona kaže. Budite na oprezu.

Popularna podcasterica Alix Summer upušta se u jedinstveni projekt u sklopu kojega intervjuira Josie Fair, ženu iz okolice koja je rođena na isti dan kad i Alix i koja je, kako sâma otkriva, na pragu velikih životnih promjena. Josien je život čudan, kompliciran, čak i uznemirujući, no Alix ne može odoljeti želji da dozna više. S vremenom shvaća da Josie skriva neke uistinu mračne tajne i, prije nego što se i snašla, druga se žena uvukla u njezin život… i njezin dom. Tko je zapravo Josie Fair? Može li se vjerovati svemu što govori? I što je točno učinila?

Vid Jakša Opačić – Hrvatski znamenitaši

Znaš li tko je napravio prvi hrvatski avion? A kome je prvome na pamet pala psihologija? Tko je hrabro poginuo i nadahnuo skladatelje, a tko prvi osmislio žičaru? Čije se pjesme svakodnevno slušaju, a čiji izum sjajna jela podiže na višu razinu?

U ruci držiš priče o 30 osebujnih Hrvata o kojima sigurno već ponešto i znaš. Ali što ih čini posebnima, zanimljivima, neobičnima? Što ih čini pravim ZNAMENITAŠIMA? Za odgovore ćeš morati zaviriti između korica ove knjige i saznati na koje su sve načine Hrvati ostavili neizbrisive tragove u svijetu.

Izdavač Planetopija na Interliberu predstavlja naslove iz polja duhovnosti i osobnog razvoja

Među novitetima Planetopije, izdvajamo:

Stefan Kölsch - Tamna strana mozga, Sve tajne naše podsvijesti

Uvaženi njemački znanstvenik Stefan Kölsch posvetio je godine proučavanju mozga, a ovu knjigu koja istražuje važnost i opasnosti podsvijesti za naše zdravlje napisao je na temelju saznanja iz vlastitih eksperimenata, ali i aktualnih istraživanja u svijetu neuroznanosti. Suvremena znanost došla je do zapanjujućeg zaključka: većina procesa u mozgu je nesvjesna. Naša podsvijest nevjerojatno brzo prepoznaje opasnosti, pa čak i nagrade, često mnogo prije nego što svjesno registriramo situaciju. Međutim, podsvijest ima i svoju tamnu stranu jer nas navodi da ponavljamo iste greške: navodi nas na kupnju zbog koje ćemo kasnije požaliti, može nas zaslijepiti brigama i ljutnjom, krivo procijeniti vjerojatnosti ishoda, pa čak i iskriviti sjećanja. Podsvijest je glavni krivac zbog kojeg kružimo u negativnim misaonim petljama, ulazimo u (samo)destruktivne sukobe i upadamo u loše raspoloženje. Fascinantni podaci iz ove knjige pomoći će nam da razumijemo tamnu stranu svojeg mozga, a time i tamnu stranu mozga drugih, a praktični savjeti da lakše izbjegnemo klopke koje si sami postavljamo i tako očuvamo vlastito zdravlje i dobrobit.

Robert Waldinger i Marc Schulz - Dobar život, Najveće znanstveno istraživanje sreće

Harvardsko istraživanje razvoja odraslih, dosad najdulje longitudinalno istraživanje ljudskog života koje je uključilo više od 2000 ispitanika kroz tri naraštaja te se i dalje razvija i širi, već više od osam desetljeća bavi se vječnim pitanjem: što čini život smislenim i ispunjavajućim? Iako se možda odgovor na pitanje na to pitanje čini zamršen, istina je zapravo jednostavna: dobri odnosi. Dr. Waldinger i dr. Schulz, voditelji ovog istraživanja, u knjizi su predstavili svoja saznanja kao i rezultate mnogih drugih istraživanja koja su se bavila pitanjem kvalitete života. Što su naše veze s drugima snažnije, to je veća šansa da ćemo voditi sretan i zdrav život. A nikad nije kasno da osnažimo odnose koje imamo, ili izgradimo nove.

Pandit Rajmani Tigunait - Mudraci s Himalage, Vječna učenja velikih jogija

Pandit Rajmani Tigunait suvremeni je majstor i živa veza s neprekinutom himalajskom tradicijom, a u ovoj knjizi istražuje živote osam himalajskih mudraca koji su očuvali pročišćeno znanje i snagu svjetskih duhovnih tradicija. Sanatkumara, Vashishtha, Dattatreya, Parashurama, Shankaracharya, Vidyaranya Yati, Madhusudana Sarasvati i Swami Rama s Himalaje pripadali su univerzalnoj tradiciji koja stavlja naglasak na izravno iskustvo istine neograničene pripadnošću određenoj religiji, nacionalnosti, geografiji, eri ili rasi. Pozivajući se na drevne sanskrtske tekstove i 5000 godina staru usmenu predaju, pandit Tigunait kazuje priče i donosi zabilježeni dijalog koji oživljava iskustva ovih mudraca. On vješto upliće njihova učenja u tkanje privlačnih i čudesnih priča tako da čitatelj s lakoćom razumijeva ono što bi u drugom kontekstu moglo djelovati kao teško shvatljiva filozofija.

Jay Shetty - 8 pravila ljubavi: Kako je pronaći, zadržati i pustiti

Koristeći se drevnom mudrošću i najnovijom znanošću, autor bestselera New York Timesa Razmišljaj kao redovnik i voditelj najslušanijeg podcasta na svijetu u kategoriji Zdravlje i wellness On Purpose, napisao je relevantan vodič za svaku fazu romanse. Većinu nas nitko ne uči kako voljeti pa vještine i znanja potrebne za dobru vezu crpimo često iz romantičnih filmova i popularne kulture. Umjesto da o ljubavi govori kao o eteričnom konceptu ili zbirci klišeja, Jay Shetty nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad. On s nama dijeli uvide o tome kako pobijediti ili izgubiti zajedno, kako definirati ljubav i zašto se prekid ne događa odjednom. Nadahnut vedskom mudrošću i suvremenom znanošću, objašnjava cijeli proces veze; od prvih spojeva preko zajedničkog suživota pa sve do prekida i novog početka te nam pokazuje kako izbjeći lažna obećanja i neispunjavajuće partnere. Uz pomoć Shettyjevih osam pravila, možemo voljeti sebe, svog partnera i svijet bolje nego što smo to mogli zamisliti.

Među Disputovim novitetima i hvaljeni roman Igora Ivka

Od Disputovih noviteta izdvojili bismo roman Igora Ivka "Početnici", koji majstorski suprotstavlja mladenački idealizam dvoje protagonista, oličen u njihovu sudjelovanju u studentskoj blokadi sveučilišta diljem Hrvatske 2009. godine, s kasnijim životom istih tih mladih buntovnih ljudi, sada emigranata u Berlinu kao nekvalificirane radne snage, te roman Vlaste Golub "Ritam odlazaka", u kojem autorica prateći isprepletene sudbine četiriju suvremenih ovdašnjih žena ispisuje priču u kojoj se lako prepoznaje jednostavan društveni aksiom: ženski se identitet ukalupljuje po načelima koja su osmislili muškarci i koja se prenose s koljena na koljeno.

S Igorom Ivkom o romanu "Početnici" razgovarali smo i na tportalu, a taj tekst čitajte na ovoj poveznici.

Od strane, prevedene beletristike izdvojili bismo ova dva nova naslova u biblioteci "Per speculum" koju uređuje Stanko Andrić: Roger Caillois "Poncije Pilat", psihološki roman utjecajnog francuskog intelektualca u kojem nudi pogled u nutrinu rimskog prokuratora Poncija Pilata, koji je prisiljen donijeti odluku o Isusovoj sudbini, i pruža mu priliku da ispriča svoju stranu priče, popunjavajući tako praznine u biblijskoj pripovijesti, te autobiografski roman slavnog, a dosad na hrvatski neprevođenog engleskog autora Edmunda Gossea "Otac i sin" iz 1907., u kojem autor pruža istančanu studiju dviju ćudi, očeve i svoje, te minuciozno oslikava sukob između roditeljskog religijskog fundamentalizma i vlastite intelektualne znatiželje, ostavljajući na taj način pisani trag borbe dviju savjesti i bezmalo dviju epoha.

Posebno nam se zanimljivim čini i roman autorice židovskog porijekla rođene u Varaždinu, slavne njemačke i američke međuratne novinarke i reporterke, koja dosad nije prevedena na hrvatski. Riječ je o romanu Marie Leitner "Elisabeth, Hitlerova uzdanica" u kojem autorica prati put jedne mlade Berlinčanke zaslijepljene nacionalsocijalizmom, od zanosa novom ideologijom koji dijeli s mladim pripadnikom SA-a u kojeg se zaljubljuje preko iskustva u radno-odgojnom logoru, gdje na vlastitoj koži prepoznaje užas nacističke ideologije u praksi.

Meandar Media predstavlja WhatsApp poeziju Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića, ali i niz drugih zanimljivih naslova

Iz izbora noviteta izdavača Meandar Media, izdvajamo WhatsApp poeziju Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića, kao i knjigu o stilistici "Figure i stilovi" Krešimira Bagića te studiju srednjovjekovne književnosti Zrinke Stahuljak "Fikseri u srednjem vijeku", izvorno napisanu na francuskom jeziku.

52 dana. Interkontinental - Branko Čegec / Miroslav Mićanović

Knjiga pjesama 52 dana nastala je na osnovi neopreznog pristanka da se onaj koji putuje u Australiju javi pjesmom i da će dobiti zasluženi odgovor, točnije 52 dana je pjesničko i prijateljsko dopisivanje Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića. Udaljenost i razdvojenost možda zvuče kao tematska nosiva mjesta ljubavne poezije, ali riječ o različitim prostorima i kulturama, o pisanju s istog i s različitog mjesta o onome što vide, doživljavaju, osjećaju i misle. Za obojicu je svakodnevno dopisivanje pjesmama, između Hrvatske i Australije, bio izazov traženja teme, istraživanje oblika, stvaranje događaja u jeziku, gdje god da se jedan od dvojice sudionika (adresata) nalazio. Pjesme su, koliko god od toga jedan ili drugi bježali, nastale kao nagovor na pisanje pjesme, bavljenje poezijom i kad se to čini najmanje priličnim ili mogućim.

(...)

Na WhatsApp-u su otvorili grupu i počeli umjesto replika razmjenjivati pjesme. Tako je između 18. studenoga 2022. i 9. siječnja 2023. nastalo 185 pjesama koje su ukoričene u zbirci 52 dana. Interkontinental. S obzirom na iznimnu plodnost, novi je raspored uloga obojici očito bio literarno veoma poticajan. Iako su prije koju godinu supotpisali Nesvrstana pisma (2020), knjigu u kojoj su nemogućnost razgovora oči u oči zamijenili epistolarnom formom, novi je izazov bio kudikamo veći i osjetljiviji. Naime dopisivati se pjesmama (a da to bude pjesnički dojmljivo) znači među ostalim u što većoj mjeri neutralizirati epistolarnu formu i dopisivački kod. (Krešimir Bagić na portalu Najbolje knjige)

Krešimir Bagić - Figure i stilovi

Temeljni je pristup Krešimira Bagića rasprava, koja podrazumijeva sustavno i višestrano razmatranje teme, ovdje figura te autorskih i javnih diskurza (lirskoga, polemičkoga, publicističkoga i dr.). Uz jasne denotacije cilja i zaključka, uz prikaze povijesnoga i kulturološkoga zaleđa predmeta koji se istražuje, uz kontekstualizaciju promatrane figure ili stila te uz argumentaciju koja počiva na opisu, analizi, logičkoj dosljednosti, citatima iz izvora i autoritativne literature, knjiga istodobno sadrži i privlačnu priču koja akademsku prozu čini vibrantnom i uzbudljivom. Ta se priča zasniva na neupadljivom traganju za rješenjem ili heurekom, a ubrzava i intenzivira aporijama i paradoksima kao čvorištima koje autor u svom istraživanju detektira lucidno i na njih reagira promptno. (Đurđica Garvanović-Porobija)

Zrinka Stahuljak - Fikseri u srednjem vijeku

Otkako se zapad angažirao u Afganistanu, Iraku, a zatim i Siriji, pojmom "fikser" često se označavaju ljudi koji pružaju razne usluge novinarima i stranim vojskama: oni su istovremeno prevoditelji, pregovarači, doušnici, vodiči, vozači, dobavljači, posrednici i aranžeri koji vladaju jezicima i posjeduju višestruke vještine i tehnike preživljavanja u teškim, često po život opasnim situacijama. Glavno područje njihova djelovanja konfliktne su situacije koje iziskuju intervenciju između dvaju međusobno nerazumljivih jezika.

Još od srednjega vijeka na fiksere nailazimo u svim situacijama jezičnih susreta: križarskim ratovima, hodočašćima, propovijedima, trgovini, kao i prevodilačkim poslovima. U povijesnom smislu fikser je nevidljivi čovjek (muškarac ili žena): on djeluje iz sjene i ne radi prvenstveno za svoju korist, nego za dobrobit svojih poslodavaca.

U ovoj studiji, izvorno napisanoj na francuskom jeziku, autorica Zrinka Stahuljak uranja u povijest srednjovjekovne književnosti kako bi bolje zahvatila i neka itekako aktualna pitanja, koja su svakako kulturološke prirode, ali i ekonomske, političke i etičke, naročito kada govori o konceptima moći i odnosa snaga, te međuljudskim i međudržavnim odnosima.

Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković - Lov na degenerike

Rukopis donosi potpuno nove spoznaje o povijesti psihijatrije u Hrvatskoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Argumentiranom interdisciplinarnom analizom autori su obranili svoju tezu o hrvatskoj psihijatriji s kraja 19. stoljeća kao psihijatriji degeneriranih koja se temeljila na medicini nenormalnog. Jasno su pokazali kako je psihijatrija u modernizacijskom zamahu od kraja 19. stoljeća postala jedan od snažnijih aparata normalizacijske kulture i nezaobilazan element u društvenoj disciplinarnoj mreži moći. Ova knjiga o povijesti psihijatrije pokazuje kako se recentne teorijske koncepcije mogu produktivno koristiti u interdisciplinarnim istraživanjima i doprinijeti razvoju znanstvene metodologije u Hrvatskoj. (Dinko Župan)

Petrine knjige donose zanimljivu kolekciju novih naslova koja će zadovoljiti sve ljubitelje lijepe književnosti

Izdavačka kuća Petrine knjige na Interliber donosi zanimljivu kolekciju novih naslova koja će zadovoljiti sve ljubitelje lijepe književnosti.

Kraljevstvo ovoga svijeta - Alejo Carpentier

Erudit i najznačajniji kubanski pisac, Alejo Carpentier svojim nas nenadmašnim stilom vodi u svijet potlačenih koji su, došavši na vlast, postali još veći tirani nad svojim narodom nego li su to bili njihovi kolonizatori. Posljedice tih događaja osjećaju se i danas. Haiti je jedna od najsiromašnijih i najopasnijih zemalja svijeta i tamo se nesreće, što stvorene ljudskom rukom, što prirodnim nepogodama, događaju baš kao i u Kraljevstvu ovoga svijeta.

Posljednja kraljica - Chitra Banerjee Divakaruni

Veličanstvena ljubavna priča kralja i pučanke, priča o odanosti i izdaji, moćna priča o neraskidivoj povezanosti majke i sina, te nadahnuće za moderno doba, romanPosljednja kraljica američke spisateljice rođene u Indiji Chitre Banerjee Divakaruni vraća u život jednu od najhrabrijih žena devetnaestog stoljeća čija je životna priča jednostavno morala izaći na svjetlo dana.

Unuka - Bernhard Schlink

Unuka Bernharda Schlinka, autora slavnog romana Žena kojoj sam čitao, potresna je priča o sukobu generacija, nemogućnosti zaboravljanja vlastite prošlosti, o paradoksima ljubavi i vremena.

Primi moju ruku - Dolen Perkins-Valdez

Nadahnut stvarnim događajima koji su potresli Sjedinjene Države u 70-im godinama prošloga stoljeća, Primi moju ruku američke spisateljice Dolen Perkins-Valdez, dirljiv je roman o crnoj medicinskoj sestri u postsegregacijskoj Alabami koja obznani užasnu nepravdu počinjenju nad njezinim pacijenticama.

Sitna zadovoljstva - Clare Chambers

Životi malih ljudi, ljubav i usamljenost, duhovitost i očaj, umotani u neočekivani misterij. Roman Sitna zadovoljstva britanske spisateljice Clare Chambers sentimentalna je meditacija za otkrivanje trenutaka sreće, majstorski osmišljena i nježna priča o naizgled samozatajnim ljudima koji skrivaju olujne osjećaje. Ovaj elegantan, zabavan i dirljiv roman na hrvatski je s engleskoga preveo Dado Čakalo.

Stilus na Interliberu slavi 10. rođendan uz neke od najprodavanijih naslova ove godine

Za Interliber su u Stilusu uz brojne novitete pripremili i bogat program na kojem će sudjelovati njihovi domaći i strani autori, a koji će se odvijati na Stilusovom štandu u paviljonu pet Zagrebačkog velesajma.

Jedan od najvažnijih gostiju ovogodišnjeg Interlibera bit će zasigurno njihov autor James Norbury, autor megabestselera Veliki Panda i Sićušni Zmaj, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, a koji će ove godine predstavljati svoju novu knjigu koja je već postala pravi izdavački hit - Mačak koji je poučavao zen. Podsjetimo, Norbury je i prošle godine bio apsolutna zvijezda Interlibera. Naime, svoje hitove Veliki Panda i Sićušni Zmaj i Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja potpisivao je punih devet sati, a tada smo i mi s njim razgovarali. Taj tekst čitajte na ovoj poveznici.

Ove godine James Norbury će osim potpisivanja i druženja s publikom oslikavati i izlog knjižare Znanje, knjižnice Bogdana Ogrizovića, ali i slikati za svu publiku na velesajmu. Također, za one najmanje Stilus organizira i radionicu zen crtanja s Norburyjem, na kojoj će djeca naučiti crtati glavne junake Norburyjevih megabestselera - Pandu, Zmaja i Mačka. Poseban naglasak bit će na samom procesu crtanja, putovanju i trudu koji je važnijih od samog crteža na kraju.

Među Stilusovim novitetima koji stižu za Interliber neki su od najzapaženijih i najhvaljenijih proznih naslova objavljenih ove godine u svijetu, ali i iznimni publicistički naslovi koji govore o vremenu u kojem živimo, poput naslova Kako ubiti vlastitu obitelj Belle Mackie, Majstor zagonetki Danielle Trussoni, Riječ kao lijek Rupi Kaur, Vraćena Donatele di Pietroantonio, 48 zakona moći Roberta Greenea, Postanite ono što jeste Sheleane Aiyane, i dr.

Od Stilusovih noviteta posebno valja istaknuti i knjigu Dogovor Hernana Diaza koji je ovogodišnji dobitnik prestižne Pulitzerove nagrade. Taj maestralan roman priča je o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Književna slagalica u kojoj se traga za istinom raskrinkavajući zablude koje su često u središtu intimnih veza, ali i lakoću kojom moćnici manipuliraju činjenicama. Ovo iznimno hvaljeno djelo prevedeno je na više od 25 jezika.

Što su knjigoljupcima pripremili nakladnici Znanje i Vorto Palabra?

Između mnoštva novih naslova, Znanje i Vorto Palabra pripremili su priličan broj novih svjetskih bestselera iz književnosti za odrasle, publicistike te dječje književnosti, a u nastavku donosimo dio njihovih noviteta.

U bogatoj ponudi noviteta za odrasle na Interliberu će se naći Budi koristan: sedam alata za život (Be Useful: Seven Tools for Life), priručnik Arnolda Schwarzeneggera u kojem je na temelju vlastitog putovanja ispunjenog stalnim mijenama i iznimnim postignućima sažeo sedam pravila koja treba slijediti kako biste ispunili svoju istinsku svrhu u životu. Od hitova tu je i Vučja djevojčica (Magic Hour), neodoljiv roman o bliskosti, moći bezuvjetne ljubavi i snazi novoga početka, proizašao iz pera omiljene autorice hrvatske publike Kristin Hannah. Ludo putovanje kroz grčku mitologiju, prepuno živahnih, blistavih likova, uz sjajnu ravnotežu humora i osjećaja donosi Luna McNamara u svom debitantskom romanu Psiha i Eros (Psyche and Eros). Ljubitelji lijepe književnosti moći će pronaći i dirljivu i inspirativnu priču Milijunaš s ulice (Q&A, Questions & Answers) svjetski bestseler Vikasa Swarupa po kojem je snimljen istoimeni i nagrađivani film. Od noviteta u žanru trilera i krimića, posjetitelji sajma po promotivnim će cijenama moći nabaviti Ušutkane (The Silent Wife), novi psihološki triler Karin Slaughter iz serijala o Willu Trentu, te Visoke stijene (Tall Bones), napeti triler autorice Anne Bailey o nestanku sedamnaestogodišnjakinje u jednom provincijskom gradiću, a koji će čitatelja proganjati još dugo nakon posljednje pročitane stranice.

Na štandovima Znanja moći će se kupiti i novi romani Stephena Kinga, i to Bajka (Fairy Tale), u kojem sedamnaestogodišnji srednjoškolac Charlie u šupi svog susjeda pronalazi skriveni portal koji vodi u svijet gdje se čuda i užasi stapaju u jedno, te Posljednje uporište (The Stand). Po prvi put na hrvatskom jeziku i u dva sveska, Posljednje uporište epsko je remek-djelo na razmeđi užasa i nade u kojem King oslobađa mračnu silu koja čovječanstvu prijeti uništenjem i sučeljava je s nezaboravnom skupinom preživjelih koji joj se moraju oduprijeti...

Ljevak na Interliberu predstavlja nobelovca Fossea i autobiografiju Almodovara

Od noviteta izdavača Ljevak izdvajamo vjerojatno najznačajnije djelo ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost Jona Fossea, kao i autobiografiju kultnog španjolskog redatelja, Oskarovca Pedra Almodóvara.

Jon Fose, Septologija I-II: Drugo ime (prev. Munib Delalić)

Drugo ime prvi je od tri sveska Septologije, vjerojatno najznačajnijeg djela ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost Jona Fossea. Drugo ime govori o prirodi umjetnosti i o Bogu; o alkoholizmu i prolasku vremena. Kao i većina Fosseovih djela, i ovo je roman o ljubavi, smrti i moru, egzistencijalistička priča koja promišlja autentičnost ljudskog iskustva i naših života. Središnji je događaj Fosseova pripovjednog svemira susret dvojice slikara, identičnih, a ipak potpuno različitih života.

Uwe Johnson, Treća knjiga o Achimu (prev. Boris Perić)

Roman Uwe Johnsona tematizira odnos Istočne i Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, ali i njihov odnos prema zajedničkom povijesnom nasljeđu. U razgovorima s Achimom saznajemo o njegovu djetinjstvu, majci, poginuloj zajedno s njegovom mlađom sestrom u jednom od savezničkih bombardiranja potkraj Drugog svjetskog rata, i o ocu, bivšem socijaldemokratu, a skrivenima ne ostaju ni godine što ih je Achim proveo kao član Hitlerjugenda. Kroz figuru biciklističkog asa Achima prelama se društvena i kulturna slojevitost novog, poratnog svijeta koji oblikuju inherentne mu proturječnosti.

Alice Zeniter, Umijetnost gubljenja (prev. Ita Kovač)

Umijeće gubljenja Alice Zeniter višestruko je nagrađivani roman o bremenitoj povijesti Alžira, Alžirskom ratu, zločinima, imigraciji u Francusku, sabirnim logorima koji su čekali izbjegle, imperijalizmu, rasizmu, siromaštvu, gubitku statusa, jezika, kulture i identiteta i o velikim pukotinama koje je alžirska kolonijalna i ratna priča ostavila kako u tamošnjemu tako i u francuskom društvu, a naročito u obiteljima i pojedincima. Ali, Hamid i Naïma tri su generacije jedne alžirske obitelji koja je po završetku rata 1962. morala pobjeći u Francusku. Ali živi vječnu sadašnjost, koja drugima izgleda kao prošlost, Hamid živi vječnu budućnost, odrekavši se i prošlosti i sadašnjosti, a Naïmu polako preuzima prošlost u kojoj kao sitom pokušava izbistriti svoj mnogooblični prelamajući identitet.

Pedro Almodóvar, Posljednji san (prev. Željka Somun)

Posljednji san autobiografija je kultnog španjolskog redatelja, Oskarovca, Pedra Almodóvara. Sam Almodóvar zbirku opisuje kao pomalo zagonetnu te kao fragmentarnu autobiografiju, a sadrži 12 priča koje su nastale u periodu između 1960-ih godina i danas, a odražavaju teme karakteristične i za njegov filmski rad: mračno doba školovanja, slavlje humora, njegov umjetnički razvoj, neugodnu strana popularnosti ili utjecaj fikcije na život. Tako smo dobili ovu, u doslovnom smislu, umjetničku biografiju koja odražava Almodóvara kojeg i jesmo najbolje poznavali – onog sadržanog u česticama svjetlosti na projekcijskom platnu, jednog od najistaknutijih redatelja druge polovice 20. stoljeća.

Raynor Winn, Staza soli (prev. Vedran Pavlić)

Istinita priča o paru koji je izgubio sve i krenuo na put, ne bijega, nego spasa. Samo nekoliko dana nakon što Raynor sazna da je Moth, njezin suprug, neizlječivo bolestan, par gubi svoj dom i sav izvor prihoda. Donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu soli duž jugozapadne obale Engleske. Bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje. Staza soli nadahnjujuća je priča o suočavanju s tugom i iscjeljujućom moći prirodnog svijeta. U konačnici, to je priča o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanije načine.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal