29. Sa(N)jam knjige u Istri

Slavni stripaš Milo Manara počasni gost, na Sajam dolazi i Tariq Ali

27.10.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Program 29. Sajma knjige u Istri, koji će se održati od 24. studenoga do 3. prosinca, predstavljen je u četvrtak u Puli, a tom je prigodom najavljen dolazak počasnog gosta sajma, jednoga od najvećih svjetskih autora stripa Mila Manare

Uz najavu njegove velike izložbe "Između stripa, literature i filma", koja se otvara 25. studenoga u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, direktorica sajma Magdalena Vodopija i ravnatelj Arheološkog muzeja istre, glavnog partnera sajma, Darko Komšo na konferenciji za novinare predstavili su program Sajma.

"Iznimno velikom i značajnom izložbom u Svetim srcima, drugog dana Sajma predstavit će se Milo Manara, čuveni autor stripa, Talijan poznat u cijelom svijetu", najavio je Komšo.

Izložba se, dodao je, sastoji od triju segmenata koji prikazuju Manarine veze s književnošću i s Umbertom Ecom, njegove veze s filmskom umjetnošću i s Federicom Fellinijem, a tu je i cjelina u znaku umjetnosti.

"Od mladih dana volio sam njegove stripove, mnogi vole i prikaze lijepih žena u tome stvaralaštvu, drago mi je da smo domaćini dijela Sa(n)jma i zadovoljan sam da u ovom dijelu godine imamo tako jaku izložbu, jer obično velike izložbe imamo tijekom ljetne sezone, da budu i za turiste, a sada tako značajan program imamo i za kraj godine", naglasio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i dodao da će izložba "Između stripa, literature i filma" biti postavljena do kraja veljače.

'I dio Umberta Eca vraća se Puli i Sajmu'

Direktorica sajma Magdalena Vodopija prisjetila se gostovanja Umberta Eca na ovome Sajmu te izrazila veliko zadovoljstvo gostovanjem Manare, koji je surađivao s Ecom, tako da se, kako je rekla "i dio Eca vraća Puli i Sajmu".

"Osim ove velike izložbe o stripu, održat će se još nekoliko izložbi posvećenih stripu, u znaku 'Života u oblacima' kao glavne teme sajma", istaknula je Vodopija. U prilog tomu spomenula je izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Makina, naslovljenu "Umjetnik u gladovanju" naglasivši kako su upravo izložbe ove godine važan dio Sajma.

Osim toga u Gradskoj galeriji Pula bit će postavljena izložba Dubravka Matakovića "Juft!", a ove godine na Sajmu sudjeluje i jedan dobitnik nagrade Strega, najvećeg talijanskog književnog priznanja, Mario Desiati, koji će predstaviti knjigu "Razdomljeni".

Po njezinim riječima i ove će godine sudjelovati zanimljive autorice i autori iz područja stripa i književnosti, kao i autori koji su redovno na sajmu poput Borisa Dežulovića, Ivice Ivaniševića i drugih. Nastupe na sajmu sa svojim novim izdanjima potvrdili su i Dubravko Mataković, Mirko Ilić, Marko Dješka, Tariq Ali, Susan Orlean, Braco Dimitrijević, Andrej Nikolaidis, Darko Cvijetić, Emir Imamović Pirke. Magdalena Blažević (dobitnica posljednje tportalove književne nagrade), Aleksandar Stanković, Boris Rašeta...

Program će se otvoriti uz hommage velikom književniku Miroslavu Bertoši, kada će biti predstavljena njegova posljednja knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?" o čemu će govoriti Milan Rakovac, Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić i Andrea Matošević.

Detaljan popis sudionika i sudionica, kao i sajamski program, objavljen je na službenoj web-stranici i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri, a sve informacije o sajamskim programima, povijesti, gostima, moguće je pratiti na web stranicama: https://www.sanjamknjige.hr