Hrvatsku premijeru imao u Zagrebu

Film Pave Marinkovića 'Bosanski lonac' uvršten u programe brojnih prestižnih filmskih festivala

27.10.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Film u kojem je glavnu ulogu odigrao poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić uvršten je u Sekciju Fokus: Srbija i susjedi, međunarodnog filmskog festivala 'Tallin Black Nights Film Festival', koji se održava u glavnom estonskom gradu od 3 - 19. studenog

Od svog osnutka 1997. godine ovaj je festival prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi, a godišnje ga posjeti oko 80.000 gledatelja. Bosanski lonac će u Tallinu imati i svoju međunarodnu premijeru, navodi se u priopćenju.

Bosanski lonac uvršten je i u Sekciju Vizije istoka, u sklopu Arras Film Festivala, kao i u natjecateljski program austrijskog filmskog festivala Filmfestival Radstad, a imat će i svoju afričku premijeru na Festivalu Autorskog Filma Rabat gdje je također uvršten u natjecateljski program.

Osim Senada Bašića, u Bosanskom loncu glume Bruna Bebić kao Farukova partnerica, Goran Grgić kao Farukov prijatelj i vlasnik restorana, Admir Glamočak je domar kazališta, a Brigit Stöger je glumica i producentica koja vodi kazalište zajedno sa svojim zaručnikom i ekscentričnim redateljem kojeg glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Hrvatsku premijeru Bosanski lonac imao je 11. listopada u Zagrebu, nakon čega kreće u kino distribuciju po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje polučuje velik interes publike ali i kritike, a pozivi na festival dodatna su potvrda uspjehu filma koji radnjom prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.