NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Jednoglasnom odlukom književna nagrada tportala pripala Kristianu Novaku za 'Ciganina, ali najljepšeg'

Bionic
Reading

Desetu po redu književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, dobio je Kristian Novak za svoj treći roman 'Ciganin, ali najljepši' u izdanju Naklade OceanMore, a nagrada vrijedna pedeset tisuća kuna, statua tipkovnice i Lenovo phablet uručeni su mu u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Zagrebu

Kristian Novak drugi put dobio je tportalovu književnu nagradu za najbolji roman, a prije 'Ciganina' nagrađen je za roman 'Črna mati zemla' koji je ove sezone imao vrlo uspješno kazališno uprizorenje u režiji Dore Ruždjak Podolski u Zagrebačkom kazalištu mladih.

  • +38
Dodjela književne nagrade tportala Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Novaku je nagrada uručena na svečanosti u Velvet Cafeu u Zagrebu, u kojem se okupio velik broj pisaca i ljudi iz kulture koji su došli podržati jubilarno deseto izdanje tportalove književne nagrade. Osim Novaka, nagrade su dobili ostali finalisti, za koje je partner Lenovo Hrvatska pripremio Lenovo phablete.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, rekao je da je ponosan što kompanija već desetu godinu podržava ovu nagradu kao i mnoge druge inicijative u kulturi, poput Muzeja suvremene umjetnosti i brojnih festivala.

'Vjerujem da kao i u svim godinama dosad žiri nije imao lagan zadatak i što se nas tiče, nema nikakvog razloga da se ova tradicija ne nastavi', poručio je.

'Tportal je jedan od vodećih news portala u Hrvatskoj s gotovo milijun i 200 tisuća čitatelja svaki mjesec, a upravo s tom čitalačkom snagom u kombinaciji s ovim projektom dajemo snažan impuls kulturi, književnosti i piscima', poručila je glavna urednica tportala, Danijela Jozić.

Naglasila je da je proteklih deset godina u prosjeku na natječaj pristizalo oko 50 romana, što nas ukupno vodi do impresivne brojke od gotovo 500 naslova. 

'Posebno nas veseli što je ove godine konkurencija u užem krugu za pet romana - finalista jednako žestoka kao i lani', zaključila je Jozić.

Sam dobitnik Kristian Novak kratko je kazao: 'Još sam u šoku, nisam mislio da se ovo može dogoditi, zahvaljujem obitelji i prijateljima, Kruni Lokotaru koji se može ubrojiti u bilo koju od tih kategorija, OceanMoru…'

'U konkurenciji imam uzore, kako književno, tako i ljudski, nadam se da ćete svi proživjeti ovu 2017. ovako kako je ja proživljam', poručio je Novak.

Podsjetimo, na ovogodišnji tportalov natječaj prijavljeno je 47 naslova izdanih tijekom 2016. godine, a o njima je odlučivao peteročlani žiri u sastavu: Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan.

Oni su prvo odabrali 11 polufinalnih naslova, a potom njih pet koji su ušli u finale. Tako su u uži izbor uvršteni romani 'Stajska bolest' Slađane Bukovac, 'EEG' Daše Drndić, 'Sjećanje šume' Damira Karakaša, 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka i 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević.

U obrazloženju svoje odluke da tportalovu književnu nagradu dodijeli Kristianu Novaku za roman 'Ciganin, ali najljepši', žiri je istaknuo da je njihov sud jednoglasan:

'Treći roman Kristiana Novaka počinje poučkom o izvornim strahovima (od buke i padanja), a završava posljedicama fobija kojima nas uči kultura, tj. mučnom pričom o stjecanju samosvojnosti i pravu na identitet onkraj zadanosti i društvenih obrazaca. U četiri pripovjedna toka, kroz četiri autentična glasa, isprepliće se dramatična pripovijest u čijem je središtu naizgled ubojstvo, ali zapravo nedopuštena ljubav između sredovječne Međimurke i mladoga lokalnog Roma. U srazu kultura, među kojima je i onaj bliskoistočne i domaće, izoštrava se strah od Drugoga, kakav god bio – jer nije 'naš'. Autor uvjerljivo gradi složene odnose i napetosti između različitih kultura, između pojedinca i grupe, tj. individualne i kolektivne psihologije, ponire u dubine podsvijesti, u mračne slojeve uvriježenih predodžbi i stereotipova. A kada glas mladoga Roma krene u fantazmagorične i halucinantne vode, iluzije o sebi i Drugome odlaze u mučnu 'nelagodu u kulturi'. Jezična dotjeranost teksta, dinamična dijaloška forma, do detalja razrađena različitost pripovjednih glasova čine ovaj roman značenjski snažnim i trajnim', citat je iz teksta obrazloženja koji u cijelosti možete pročitati na ovom linku, a u kojem se tportalov žiri osvrće i na ostale romane iz finalnog izbora.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je devet puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora, cilj promocija izdavaštva u Hrvatskoj.

Tportalovu književnu nagradu roman@tportal.hr prethodnih godina dobile su autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’, Kristian Novak za roman ‘Črna mati zemla’, Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’, Drago Glamuzina za roman ‘Tri’, Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa', Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’.

Nagrade za finaliste nagrade osigurao Lenovo