IZLOŽBA U ZAGREBU

Istraživanje sadomazohističke scene New Yorka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2011 15:26
  • Objavljeno 14.09.2011 u 15:26
Untitled_IV_Tea-Party naslovna

Untitled_IV_Tea-Party naslovna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvoje Slovence

U Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu bit će otvorena samostalna izložba fotografija autora Hrvoja Slovenca, laureata godišnjeg natječaja festivala Rovinj Photodays u kategoriji Umjetnički koncept, 16. rujna u 19 sati

Ciklus fotografija koje će ovom prigodom biti izložene pod zajedničkim nazivom 'Home Theater', istražuje granice ljudske seksualnosti s prikazom sadomazohističke scene u New Yorku. 'Printovi impozantne veličine, do tri metra dugi i metar visoki, posloženi su u diptihe i triptihe koji asociraju na tradiciju gotičkog sakralnog slikarstva i pozivaju gledatelje da gotovo aktivno sudjeluju u sceni te samostalno istražuju ono što je za mnoge tabu', zapisano je u najavi izložbe.

Hrvoje Slovenc kroz odabir fotografija istražuje kućne prostore u kojima je jedan dio namijenjen i uređen za S&M aktivnosti. Radovi su rezultat autorove višegodišnje ambicije prikazivanja svakodnevnog života, posebice onog u intimi doma. Nakon što je Slovenc pronašao spomenute domove i dobio dozvolu za njihovo fotografiranje, sakupljao je negative snimane s kamerom velikog formata. Koristeći spomenutu tehniku, autor se pita: 'Jesu li čak i konvencionalni kućni prostori na neki način scene na kojoj odigravamo uloge koje su nam dodijeljene putem društveno propisanih normi?'

Hrvoje Slovenc

Hrvoje Slovenc

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvoje Slovenc

Umjetnički koncept Hrvoja Slovenca pod nazivom 'Home Theater' odabran je kao najbolji među ukupno 78 prijavljenih autorskih ostvarenja na godišnji natječaj hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays (2011), a prema odluci međunarodnog ocjenjivačkog suda u čijem sastavu su djelovali: Stefania Rössl, Ana Opalić, Boris Cvjetanović, Massimo Sordi i Sanda Vitaljić (predsjednica žirija).

Samostalnom izložbom laureata kategorije Umjetnički koncept, organizatori festivala, u suradnji s Modernom galerijom, nastojat će svake godine promovirati cjelovit odabrani opus prema zamisli zapaženog autora. Zahvaljujući suradnji festivala s Muzejom za umjetnost i obrt, sve fotografije iz postave bit će uključene u stalni fundus ove kulturne ustanove.

Slovencev prvi portfolio 'Partners in Crime', u kojem je portretirao homoseksualne parove, od kojih su neki i u tri desetljeća dugim vezama, ali zbog birokracije nisu u mogućnosti legalizirati svoj status, osvojio je američku kritiku.

Uvršten je i u značajnu kolekciju Photography Now koja obuhvaća stotinu najboljih svjetskih fotografa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!