IZLOŽBA U ZAGREBU

Istraživanje sadomazohističke scene New Yorka

14.09.2011 u 15:26

Bionic
Reading

U Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu bit će otvorena samostalna izložba fotografija autora Hrvoja Slovenca, laureata godišnjeg natječaja festivala Rovinj Photodays u kategoriji Umjetnički koncept, 16. rujna u 19 sati

Ciklus fotografija koje će ovom prigodom biti izložene pod zajedničkim nazivom 'Home Theater', istražuje granice ljudske seksualnosti s prikazom sadomazohističke scene u New Yorku. 'Printovi impozantne veličine, do tri metra dugi i metar visoki, posloženi su u diptihe i triptihe koji asociraju na tradiciju gotičkog sakralnog slikarstva i pozivaju gledatelje da gotovo aktivno sudjeluju u sceni te samostalno istražuju ono što je za mnoge tabu', zapisano je u najavi izložbe.

Hrvoje Slovenc kroz odabir fotografija istražuje kućne prostore u kojima je jedan dio namijenjen i uređen za S&M aktivnosti. Radovi su rezultat autorove višegodišnje ambicije prikazivanja svakodnevnog života, posebice onog u intimi doma. Nakon što je Slovenc pronašao spomenute domove i dobio dozvolu za njihovo fotografiranje, sakupljao je negative snimane s kamerom velikog formata. Koristeći spomenutu tehniku, autor se pita: 'Jesu li čak i konvencionalni kućni prostori na neki način scene na kojoj odigravamo uloge koje su nam dodijeljene putem društveno propisanih normi?'

Umjetnički koncept Hrvoja Slovenca pod nazivom 'Home Theater' odabran je kao najbolji među ukupno 78 prijavljenih autorskih ostvarenja na godišnji natječaj hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays (2011), a prema odluci međunarodnog ocjenjivačkog suda u čijem sastavu su djelovali: Stefania Rössl, Ana Opalić, Boris Cvjetanović, Massimo Sordi i Sanda Vitaljić (predsjednica žirija).

Samostalnom izložbom laureata kategorije Umjetnički koncept, organizatori festivala, u suradnji s Modernom galerijom, nastojat će svake godine promovirati cjelovit odabrani opus prema zamisli zapaženog autora. Zahvaljujući suradnji festivala s Muzejom za umjetnost i obrt, sve fotografije iz postave bit će uključene u stalni fundus ove kulturne ustanove.

Slovencev prvi portfolio 'Partners in Crime', u kojem je portretirao homoseksualne parove, od kojih su neki i u tri desetljeća dugim vezama, ali zbog birokracije nisu u mogućnosti legalizirati svoj status, osvojio je američku kritiku.

Uvršten je i u značajnu kolekciju Photography Now koja obuhvaća stotinu najboljih svjetskih fotografa.