CROATIE, LA VOICI

Hrvatska se u Parizu predstavlja izložbom Meštrovićevih djela

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 10:45
  • Objavljeno 22.08.2012 u 10:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U pariškome Muzeju Rodin 17. rujna ove godine bit će otvorena izložba hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na kojoj će se predstaviti trinaest njegovih djela koja će publika moći vidjeti do 6. siječnja 2013., doznaje se od ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića Andre Krstulovića.

'Završene su sve pripreme za parišku izložbu koja će se zvati 'Ivan Meštrović kod Augustea Rodina: Hrvatska ekspresija', a tiskan je i poseban katalog za tu izložbu na francuskome i engleskom jeziku', rekao je Krstulović za Hinu.

Auguste Rodin smatra se jednim od najvećih kipara 20. stoljeća, a bio je i Meštrovićev uzor i prijatelj. Po Krstulovićevim riječima, u katalogu će prvi put na jednome mjestu biti objavljena sva pisma koja su razmijenili Meštrović i Rodin.

'Javnost će kroz tu prepisku vidjeti prisan odnos dvojice prijatelja. Unatoč tomu što su bili generacijski odvojeni (Rodin je bio 62 godine stariji), oni su se poštovali', rekao je Krstulović i objasnio kako prepiska dokazuje da je Meštrović bio velik Rodinov sljedbenik. 'Ovime se nadilazi priča o sljedbeništvu i otvara dimenzija suradništva, prijateljstva i kolegijalnog odnosa', objasnio je Krstulović.

Dodao je da će u katalogu biti objavljen i Meštrovićev esej 'Sjećanje na Rodina' koji je hrvatski umjetnik napisao dvadeset godina nakon Rodinove smrti.

'Na pariškoj će izložbi biti predstavljen i 'Portret Rodina' koji je Meštrović napravio 1914. godine u Rimu za vrijeme druženja s njim. To je Meštrovićev hommage Rodinu, ali i naš hommage toj izložbi jer će pariška publika vidjeti kako je Meštrović interpretirao lik svojega velikog učitelja', rekao je Krstulović.

'U sklopu izložbe ispred ulaza u zgradu Muzeja Rodin bit će postavljeno poznato Meštrovićevo djelo 'Zdenac života' koje je nastalo u njegovoj 22. godini', istaknuo je Krstulović. Po njegovim riječima, u Parizu će, među ostalim, biti izložene i dvije Meštrovićeve skulpture koje krase vrt Galerije Meštrović u Splitu te jedno od zadnjih Meštrovićevih djela - kip Ivana Krstitelja iz splitske krstionice te njegovo poznato djelo Job.

Izložba Meštrovićevih djela u Parizu bit će upriličena u povodu 50. obljetnice njegove smrti i 60. godišnjice ugovora iz 1952. godine kojim je taj veliki umjetnik svoja djela darovao Hrvatskoj.

Izložba je organizirana u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj tijekom kojega će biti priređeno više od šezdeset umjetničkih programa kojima će se francuskoj publici predstaviti hrvatska baština i suvremena umjetnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi