ZRAČNA ARHEOLOGIJA

[FOTO] Pogledajte najpoznatija hrvatska arheološka nalazišta snimljena iz zraka

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2019 10:00
  • Objavljeno 24.09.2019 u 14:44
Martinščica, Punta Križa, Cres

Martinščica, Punta Križa, Cres

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miroslav Vuković

Izložba 'Arheologija iz zraka', koja se otvara 24. rujna u zagrebačkoj Galeriji AMZ, prikazuje neke od najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Hrvatske.

Iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, pod kojim djeluje galerija, kažu kako ta izložba odudara od klasičnih arheoloških izložbi jer je fokus na fotografijama, a podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum.

Fotografije napravljene iz zraka vjerni su pratitelji arheologije od početka 20. stoljeća kada su iz balona snimljene prve zračne fotografije Stonehengea i Rimskog foruma.

S vremenom se razvila i posebna grana - zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti iz prošlosti u krajoliku, sa svrhom dokumentiranja i prezentacije arheoloških nalazišta.

  • +7
  • +4

Arheologija iz zraka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Antonio Kovačević

Donedavno su u tu svrhu korišteni baloni, ljestve, servisna vozila i druge platforme, ali razvojem novih tehnologija i komercijalizacijom bespilotnih letjelica, dronova.

Time je postupak dokumentiranja lokaliteta znatno ubrzan, lokaliteti su se mogli snimati iz dotad nemogućih perspektiva, a kvaliteta prezentacijskih fotografija je dobila novu dimenziju.

Dronovi su sve jeftiniji i postali su sastavni dio alata u svim većim institucijama koje provode arheološka istraživanja. U početku su trebali dodatnu opremu, dok danas imaju već integrirane kamere u 'Ready to fly' verzijama. 

Autori izložbe, koja se može razgledati idućih mjesec dana su Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu).

Postav izložbe potpisuje Ivan Troha, a izložene su fotografije četrdesetak autora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!