'BOR S NAMA'

Dizajneri predlažu alternativna božićna drvca

08.12.2010 u 14:54

Bionic
Reading

U subotu, 11. prosinca u 12 sati, Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva ponovo postaje Christmas Tree Superstore te održava prodajnu izložbu neobičnih dizajnerskih borova

Izložba donosi najbolje prijedloge pristigle na natječaj 'Bor s nama' koji su proizvedeni u limitiranim serijama i dostupni za kupnju. Natječaj i koncept predbožićne prodaje borova zamišljen je kao višegodišnji projekt Hrvatskog dizajnerskog društva koji razmatra ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i narodnih običaja, nastojeći ponuditi pristupačna i zabavna alternativna rješenja.

Nakon uspješne prošlogodišnje izložbe, u namjeri da projekt postane tradicija, HDD je i ove godine pozvao dizajnere da sudjeluju u natječaju za redizajn božićnog drvca, no ovoga puta i prigodnih božićnih proizvoda.

Na natječaj je pristiglo čak 98 idejnih rješenja, od kojih su tri nagrađena, četiri pohvaljena te njih čak 13 izdvojeno uz preporuku žirija za moguću proizvodnju. Na izložbi će biti izloženo pedesetak radova od kojih će se desetak moći i kupiti.

Prvonagrađeni rad Xmas Xpress Vesne, Nenada i Damira Prizmića poigrava se idejom trodimenzionalne čestitke izbjegavajući uobičajene klišeje tipične za ovo doba godine. Drugonagrađeni rad 'Za malu djecu priče' (Narcise Vukojević i Igora Poturića) čini knjižica s tri originalno napisane priče koje izričajem i dizajnerskim tretmanom nadilaze konvencionalni žanr božićne priče, a trećenagrađeni rad 'Žiglica' Tatjane Petric, Ivane Čukelj i Emilije Šimić predstavlja jednostavan način kako napraviti vlastiti bor.

Izložba će se moći razgledati do 7. siječnja.