ANALIZA VIJESTI

Uspjela Tuđmanova pomirba: imamo koaliciju SDP-HDZ!

08.11.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko uspjeli su pomiriti sve političke frakcije bivše Komunističke partije Hrvatske, a to nije uspjelo čak ni Franji Tuđmanu. Dočekali smo i to - imamo veliku koaliciju, iako u međuvremenu nismo imali izbore

U Njemačkoj se od izbora u rujnu pokušava dogovoriti velika koalicija SPD-a i CDU-a, majčinskih stranaka SDP-a i HDZ-a, a ono što se u Berlinu ne uspijeva postići uz parlamentarne izbore, u Hrvatskoj se postiglo bez izbora.

Uoči referenduma o braku SDP i HDZ izrekli su sudbonosno 'Da!' i dok prosječni brak u Hrvatskoj, prema službenim statističkim podacima, traje samo 13 godina, njihova izvanbračna veza traje već 23 godine, a brak će zasigurno još i duže.

Od početka se ta (izvan)bračna veza održava na modelu braka iz interesa, pri čemu se od početka jasno i vidi koji je interes HDZ-a, ali ne i SDP-a. Zato se čini kako se naivna mlada dama konačno i podala iz čistog straha, karakterističnog za bogobojazne udavače koje strepe od osude s oltara. Jer ženik je iskusan, a ima i dobre veze na Kaptolu.

Cijenu sklapanja braka između HDZ-a i SDP-a platit će manjinske zajednice i najveća nacionalna manjina, ali to nije jedini problem - SDP je trenutno u poligamnom braku. Formalnu političku obitelj mu, naime, čine HNS, IDS i HSU, dok mu je stvarna obitelj HDZ.

Igor Kolman iz HNS-a rekao je ovih dana kako je 'U ime obitelji' prljavi pokret. Kako bi onda nazvao koaliciju u kojoj, unatoč raspisivanju protucivilizacijskog referenduma tog 'prljavog pokreta', bez preispitivanja ustavnosti, njegova stranka i dalje sjedi. Je li to, po Kolmanovoj logici, 'prljava koalicija'?

S referendumom o braku ili bez njega, suočeni smo s činjenicom da Kukuriku koalicija nije u stanju pokrenuti situaciju u Hrvatskoj nabolje ni u kojem pogledu. Zadnji potezi SDP-a i njihovog predsjednika Milanovića gurnuli su nas u još gore stanje nego smo u njemu bili kad mu je vlast pala u šake jer je HDZ porazio sam sebe vladavinom obilježenom koruptivnim radnjama.

Milanović se trese od straha da će prijevremeno izgubiti vlast i zato je ušao u podzemni brak s HDZ-om. Mi danas imamo premijera koji kukavički ulazi na stražnja vrata (!) na sastanak sa Stožerom za obranu Vukovara, a nepoštivanjem osnovne ustavne i zakonske procedure i ustavnih vrednota iživljava se bahato na pravima ionako obespravljene LGBT zajednice i marginaliziranih nacionalnih manjina.

U diplomaciju ga je uveo Ivo Sanader i u diplomaciji je, kaže Milanović, propao. U Hrvatskoj od osamostaljenja još nitko nije tako otvoreno i dosljedno iskazao politički kukavičluk kako je to učinio Zoran Milanović u zadnjih mjesec dana. Zarad malo vlasti i mnogo straha izdao je birače koji su ga doveli na vlast, pa nije teško naslutiti da ga, ako se ne učlani u HDZ, i na političkom planu čeka karijera kakvu je ostvario u diplomatskim službama.