HNS I SDP OPET RAZJEDINJENI

Raspisan referendum, raskol u koaliciji?!

08.11.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Sabor je raspisao referendum o braku za 1. prosinca 2013. godine. Prijedlog Jadranke Kosor i kluba HGS-a da Sabor prije referenduma pošalje Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom pitanja, podržalo je nedovoljnih 39 zastupnika, među kojima su bili i članovi Kukuriku koalicije iz HNS-a. Zanimljivo je da su vladajući SDP, ali i HDZ, bili protiv traženja mišljenja suda...

Nakon odbijanja prijedloga Jadranke Kosor da se pošalje zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja na Ustavni sud, HNS-ovi zastupnici tražili su pauzu kako bi odredili novi, očito samostalni smjer, svoje politike po tom pitanju.

HNS-ov Jozo Radoš rekao je da je njegova stranka bila spremna glasati za raspisivanje referenduma, ali da su odlučili da ipak to neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja. 'Kako nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma', rekao je Radoš.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor začuđena je odbijanjem njezina zahtjeva i kaže kako ne može razumjeti čak ni politički razlog vladajućeg SDP-a zbog čega odbijaju zatražiti ocjenu Ustavnog suda. Inače, Kosor se odredila i rekla da će na referendumu glasati protiv ustavnog definiranja braka kao isključive zajednice muškarca i žene.

Saborski zastupnici su na kraju ipak raspisali referendum sa 13 glasova protiv, 104 glasova za i pet suzdržanih zastupnika.

Ovi rezultati pokazuju da je veći dio HNS-ovaca poslušao 'nalog' stranke i bio protiv prijedloga, a među petoricom suzdržanih bili su uglavnom zastupnici manjina.

Predsjednik Sabora Josip Leko prije nekoliko dana je rekao kako osobno smatra da Sabor treba tražiti mišljenje Ustavnog suda, no danas je glasovao kako je to od njega tražio SDP. Neslužbeno doznajemo da je SDP bio poprilično iznenađen potezom HNS-a.

HNS-ov Jozo Radoš nakon sjednice je komentirao odnos u koaliciji po pitanju referenduma: 'Pojavile su se razlike unutar koalicije još u vrijeme konzultacija, ali to pitanje ne ugrožava funkcioniranje Vlade. Prema tome, smatram da nema nikakvih poteškoća u funkcioniranju koalicije.'

Kaže da se očigledno nisu uspjeli uskladiti: 'No nije to bio nikakav udar na SDP. Prema tome ne bi trebalo biti poteškoća. Svatko odgovara za svoju poziciju.'

SDP-ovu potpredsjednicu SaboraDragicu Zgrebec pitali smo zašto je vladajuća stranka odbacila taj prijedlog za koji se zalagao i predsjednik Republike Ivo Josipović. 'Nismo podržali slanje zahtjeva za ocjenom ustavnosti jer bismo dobili isti odgovor kao što smo dobili kroz upozorenje od Ustavnog suda.'

Na dodatno pitanje zar vladajući zaista ne žele znati je li to pitanje ustavno ili nije, Zgrebec kaže: 'Ustavni sud se opredijelio kada je poslao naputak.' U kojem smislu se sud odredio, Zgrebec nam nije znala objasniti te je rekla da više nema vremena za razgovor. Dodala je tek da će na referendumu glasovati protiv ustavnog definiranja braka kao zajednice žene i muškarca.