SUFINANCIRANJE PROJEKATA

Zmajlović: Fond za zaštitu okoliša konačno nešto radi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2012 15:43
  • Objavljeno 23.10.2012 u 15:34
mihael zmajlović

mihael zmajlović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će, temeljem danas potpisanih ugovora s predstavnicima korisnika sredstava, 60 projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) vrijednih gotovo 54 milijuna kuna

Riječ je o 31 projektu ekološke rasvjete, 12 projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu, osam edukativnih i istraživačkih projekata, četiri projekta korištenja sunčeve energije, a dva projekta korištenja biomase te dva projekta energetske učinkovitosti u industriji i jedan energetski pregled zgrada.

Projekti su ukupno vrijedni 53,97 milijuna kuna, u čemu Fond sudjeluje s 49 posto, odnosno 26,32 milijuna kuna

Korisnici sredstava, odnosno nositelji projekata su dvije županije, 16 gradova, 25 općina, sedam tvrtki, četiri udruge, dvije škole te po jedna javna i vjerska ustanova, a riječ je o korisnicima u ukupno 19 hrvatskih županija.

Očekivana energetska ušteda ovih 60 projekata je oko 15 milijuna kilovatsati godišnje u električnoj i toplinskoj energiji, financijska bi ušteda trebala iznositi oko 10,4 milijuna kuna godišnje, a ekološka ušteda bi bila za 20 tisuća tona manja godišnja emisija CO2.

Na svečanosti potpisivanja ugovora ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović iskazao je zadovoljstvo što je Fond, nakon što dvije godine praktički nije funkcionirao, sada počeo proces ugovaranja projekata iz područja energetske učinkovitosti. Pritom je istaknuo kako su projekti za koje su danas potpisani ugovori izabrani temeljem natječaja koji je bio raspisan još 2010. godine.

Zaštita okoliša i prirode, kazao je Zmajlović, često se doživljavaju kao kočnica razvoja, a oni su zapravo alat za novi, 'zeleni' rast, zbog čega će ministarstvo poticati energetski učinkovit razvoj koji je ekološki promišljen i u konačnici generira nova, 'zelena' radna mjesta

Da se energetske učinkovitost potiče, prema riječima pomoćnika ministra gospodarstva Alena Leverića, govori i podatak kako su do kraja 2011. godine u Hrvatskoj 33 objekta koristila obnovljive izvore energije i sama proizvodila energiju, dok je u deset mjeseci ove godine, nakon pojednostavljenja procedure, njihov broj povećan na 104.

Do kraja ove i u 2013. godini Fond bi, uz ostalo, trebao objaviti i natječaje za sufinanciranje projekata energetskog certificiranja zgrada, korištenja OIE u kućanstvima i ugradnje razdjelnika toplinske energije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi