ANALIZA TPORTALA

Vrgorački mesari odlučili zagospodariti Krašem, hoće li im zagrebačka tvrtka postati dragulj u kruni

10.09.2019 u 16:08

Bionic
Reading

Mesna industrija Braća Pivac krenula je u završnicu preuzimanja najvećeg hrvatskog proizvođača slatkiša. Vrgorački mesari čvrsto su odlučili zagospodariti Krašem, bilo u suradnji s menadžerima i radnicima, bilo samostalno, ako ne nađu zajednički jezik s kraševcima

Ustrajno kupujući dionice na Zagrebačkoj burzi, Braća Pivac su godinama povećavala vlasnički udjel u Krašu, a nakon što su se lani približili pragu od 25 posto, koji podrazumijeva zakonsku obvezu objavljivanja javne ponude, bilo je jasno da je samo pitanje vremena kada će krenuti u završnu operaciju preuzimanja.

Da se nešto događa u tom smjeru, bilo je jasno u četvrtak prošlog tjedna, kada je naglo porastao promet na burzi, a cijena Kraševe dionice u jednom danu skočila je 25 posto (s 382 na 476 kuna). Zasad se ne zna tko je pokrenuo lavinu na burzi, ali rasplet se nazire.

Kraš je jedna od rijetkih velikih kompanija koje su zadržale radničko dioničarstvo kao dominantan vlasnički model. Međutim, iako su radnici imali presudnu ulogu u upravljanju kompanijom, nikad nisu uspjeli steći kontrolni paket dionica pa su vrgorački mesari lako preuzeli vlasničku inicijativu.

Iako su suprotstavljene strane tijekom vlasničkih promjena uvijek odašiljale pomirljive poruke, nema sumnje da se u pozadini cijelo vrijeme vodila rovovska bitka za kontrolu nad tvrtkom. O tome svjedoče i posljednji događaji.

Unatoč najavi zajedničkog djelovanja vrgoračke kompanije i tvrtke Kraš ESOP u preuzimanju, slijed događaja pokazuje da akcija nije najbolje koordinirana jer su u trenutku najave ponude za preuzimanje pregovori o zajedničkom djelovanju tek započeli.

Da je suradnja upitna, jasno je i iz priopćenja Braće Pivac, u kojem se navodi da namjeravaju objaviti samostalnu ponudu ako zajedničko djelovanje 'iz bilo kojeg razloga otpadne'.

Vrgorački mesari trenutno drže 30,73 posto dionica Kraša, a dodatni udjel iznad 25 posto stekli su sudjelovanjem u lanjskoj dokapitalizaciji, prilikom koje su skupštinskom odlukom bili oslobođeni obveze davanja ponude za preuzimanje.

Radnici kroz ESOP program imaju 18,45 posto dionica, u tvrtkinom trezoru je 5,03 posto vlastitih dionica, a još nekoliko postotaka u rukama je sadašnjih i bivših menadžera. Najveći udjel (0,58 posto) ima donedavni član Uprave Dinko Radišić, a nešto manji postotak posjeduje prokuristica Marica Vidaković, siva eminencija svih Kraševih uprava. Zanimljivo je da je ona krajem kolovoza na burzi kupila 900 dionica, povećavši svoj udjel na 0,53 posto.

Oko 50 posto dionica drže mali dioničari, što ide na ruku Braći Pivac. Po svemu sudeći, cijena u javnoj ponudi kretat će se oko 500 kuna po dionici, što znači da Pivci u slučaju samostalne ponude moraju osigurati oko 480 milijuna kuna za otkup preostalih dionica. Ako pak postignu dogovor s ESOP-om, partneri moraju zajednički garantirati s 340 milijuna kuna.

Bez obzira na model vlasničkog restrukturiranja, nema sumnje da će Braća Pivac nakon povećanja vlasničkog udjela preuzeti glavnu ulogu u kreiranju poslovne politike.

To se može jasno iščitati iz najave planova za Kraš u obavijesti o objavljivanju javne ponude odaslane iz vrgoračke kompanije: 'Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u Krašu te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu', poručili su iz Uprave Mesne industrije Braća Pivac. Drugim riječima, vrgorački mesari planiraju postaviti novi menadžment i provesti racionalizaciju poslovanja.

  • +8
Otvorenje novouređene trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

Vodeći hrvatski konditor posljednjih godina suočen je sa snažnom inozemnom konkurencijom koja je preplavila domaće tržište jeftinim robnim markama. Stoga poslovanje karakteriziraju pad prihoda i gubitak tržišnog udjela. S druge strane, Kraš grupa, u čijem su sastavu uz matičnu kompaniju i tvornice u Osijeku (Karolina) i Prijedoru (Mira), uspjela je povećati izvoz koji je lani dostigao gotovo polovicu ukupne prodaje vrijedne milijardu kuna. Jačanje pozicije na inozemnom tržištu pozitivno se odrazilo na profitabilnost te je lani konsolidirana dobit dosegnula 51 milijun kuna.

Unatoč blago pozitivnim trendovima, nema sumnje da u Krašu ima prostora za unapređenje upravljanja i racionalizaciju poslovanja. Nije tajna to da je dosadašnji model upravljanja tvrtkom kreirao višak zaposlenih, koji predstavlja uteg u poslovanju. Za usporedbu, grupacija Pivac s 2200 zaposlenih ostvaruje 2,6 milijardi kuna prihoda dok grupa Kraš zapošljava 2600 radnika i ostvaruje tek milijardu kuna prometa.

Vrgoračka kompanija, koju su davne 1952. kao obrt pokrenuli otac Ante i sin Milenko Pivac, u zadnjih desetak godina izrasla je u jednog od najvećih proizvođača i uvoznika mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj. Uz snažan organski rast, Pivci su preuzeli nekoliko kompanija iz branše (Dalmesso, PPK, Vajda), a značajan kapital uložili su u turističke kapacitete (Hotel Miramare). Osim na policama velikih trgovačkih lanaca, svoje proizvode nude kroz više od 270 vlastitih mesnica i maloprodajnih trgovina diljem Hrvatske.

Ako uspiju u planiranoj optimizaciji, Braći Pivac bi Kraš mogao postati dragulj u kruni na kojem bi mogli dobro zaraditi u slučaju da ga jednog dana odluče prodati nekom od većih igrača u konditorskoj industriji.