veliko ulaganje

Braća Pivac uložili 50 milijuna kuna na sjeveru Hrvatske, pogledajte kako izgledaju modernizirani pogoni Vajde

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 24.05.2019 15:18
  • Objavljeno 24.05.2019 u 15:18
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U modernizaciju pogon za preradu mesa Mesne industrije Vajda iz Čakovca Braća Pivac uložili su 50 milijuna kuna. Čakovečku tvrtku Pivci su preuzeli prije četiri godine i ona danas čini jednu od glavnih osovina njihovog biznisa

Rekonstruirani pogon Vajde sufinanciran je s 22,67 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Europske unije.

Uz rekonstrukciju i dogradnju objekta za preradu mesa, izgrađeni su novi rashladni kapaciteti i prateća strojarnica te je kupljena nova oprema za automatizaciju proizvodnje. Procjena je kako će se zahvaljujući ulaganjima dnevna proizvodnja povećati za čak više od 60 posto.

Vajdu je davne 1912. u Čakovcu osnovala istoimena židovska obitelj. Nastavila je uspješno poslovati i za vrijeme bivše Jugoslavije, a '90ih je privatizirana te je bila u rukama menadžmenta i radnika.

Pivci su preuzeli Vajdu 2015. putem burze. U samo nekoliko mjeseci kupili su od malih dioničara, mahom radnika i umirovljenika, većinu dionica. Iako su neki upozoravali radnike da se suzdrže od prodaje jer se tad sumnjalo u dobre namjere vrgoračke tvrtke, Vajda se nije uspjela obraniti. Pivci trenutno drže više od 90 posto vlasničkog udjela.

  • +9
  • +6

Novi pogoni tvornice Vajda u Čakovcu

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Zajedno s Mesnom industrijom Braća Pivac i PPK karlovačkom mesnom industrijom, kupljenom 2003., Vajda je danas perjanica Grupe Pivac.

Čakovečka tvrtka je prema posljednjim dostupnim podacima 2017. imala 294,1 milijuna kuna prihoda i nešto manje od milijun kuna čiste zarade. Tvrtka posluje stabilno, a prosječna neto plaća premašuje 6.000 kuna.

Sama Grupa Pivac zapošljava više od 2000 ljudi. Godišnji prihodi su joj oko dvije milijarde kuna.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Osim biznisa s mesom Pivci su vlasnici i turističke tvrtke Sol Tourism koja u svom vlasništvu ima četiri objekta: dva hotela u Makarskoj te hotel i hostel u Dubrovniku. U 2017. Sol Tourism je imala više od 26 milijuna kuna prihoda i 1,5 milijuna kuna dobiti.

Lijepu zaradu Pivcima donosi i Kraš gdje su najveći pojedinačni dioničar s oko 30 posto udjela. Od prošlogodišnje dobiti Kraša bit će im isplaćeno 4,6 milijuna kuna dividende.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!